본 연구는 즉흥성향과 창업기회 그리고 기업성과와의 관계를 조사해보았다. 특히 창업가의 즉흥성향이 창업기회 인식 및 평가, 기업성과와의 유의미한 연관성을 설명해 줄 것인지 그리고 이러한 즉흥성향은 학습으로 가능한지를 밝혀보았다. 본 연구를 위해 연구주제의 근원이 되는 기업가정신 개념을 기존연구을 중심으로 살펴보고 시대적 변천과정 속에서 현재 창업패러디움에 강조되는 요인들과 창업가의 특성에 관하여 이론적 고찰과 기존 문헌을 통해 본 연구주제와의 관련성에 관하여 탐색해보았다. 또한 본 연구주제인 즉흥, 즉흥행동, 즉흥성향에 관한 정의와 이론적 개념를 제시하였다. 본 연구를 실증 분석하기 위해 업종별 창업가로 표본을 달리하여 즉흥성향이 창업기회 인식 및 평가 그리고 창업성과에 유의미한 영향을 주는지 그리고 학습지향성을 ...
본 연구는 즉흥성향과 창업기회 그리고 기업성과와의 관계를 조사해보았다. 특히 창업가의 즉흥성향이 창업기회 인식 및 평가, 기업성과와의 유의미한 연관성을 설명해 줄 것인지 그리고 이러한 즉흥성향은 학습으로 가능한지를 밝혀보았다. 본 연구를 위해 연구주제의 근원이 되는 기업가정신 개념을 기존연구을 중심으로 살펴보고 시대적 변천과정 속에서 현재 창업패러디움에 강조되는 요인들과 창업가의 특성에 관하여 이론적 고찰과 기존 문헌을 통해 본 연구주제와의 관련성에 관하여 탐색해보았다. 또한 본 연구주제인 즉흥, 즉흥행동, 즉흥성향에 관한 정의와 이론적 개념를 제시하였다. 본 연구를 실증 분석하기 위해 업종별 창업가로 표본을 달리하여 즉흥성향이 창업기회 인식 및 평가 그리고 창업성과에 유의미한 영향을 주는지 그리고 학습지향성을 조절효과로 이러한 즉흥성향은 학습으로 가능한지 실증연구를 수행하였다. 실증결과 창업가의 즉흥성향은 주어진 자원제약과 시간압박 그리고 불확실성 속에서 발휘되는 창업가의 특성으로 창업기회인식 과 평가 그리고 창업성과에 영향을 미치는 것으로 밝혀졌다. 특히, IT, 창업가의 즉흥성향은 바이오,도 소매 숙박 관련 서비스업 창업가 보다, 높은 것으로 나타났으며 기업 업력과도 연관성이 있는 것으로 나타났고 학습지향성이 높은 창업가들이 창업기회평가에서 학습지향성성이 낮은 창업가에 비해 탁월한 것으로 밝혀졌다. 본 연구결과는 기존 산업을 파괴하고 새로운 제품과 시장으로 재편되는 4차산업 혁명으로 지칭되는 격변하는 창업생태계에서 창업가의 즉흥성향은 성공 창업을 견인하는 핵심요인이며 이는 학습으로 가능하다는 결과물이 도출되었다. 본 연구결과는 기업가정신연구 특히 창업교육분야에서 본 연구주제인 즉흥성향이 심도 있게 다루어야 할 연구주제라는 것을 시사한다.
본 연구는 즉흥성향과 창업기회 그리고 기업성과와의 관계를 조사해보았다. 특히 창업가의 즉흥성향이 창업기회 인식 및 평가, 기업성과와의 유의미한 연관성을 설명해 줄 것인지 그리고 이러한 즉흥성향은 학습으로 가능한지를 밝혀보았다. 본 연구를 위해 연구주제의 근원이 되는 기업가정신 개념을 기존연구을 중심으로 살펴보고 시대적 변천과정 속에서 현재 창업패러디움에 강조되는 요인들과 창업가의 특성에 관하여 이론적 고찰과 기존 문헌을 통해 본 연구주제와의 관련성에 관하여 탐색해보았다. 또한 본 연구주제인 즉흥, 즉흥행동, 즉흥성향에 관한 정의와 이론적 개념를 제시하였다. 본 연구를 실증 분석하기 위해 업종별 창업가로 표본을 달리하여 즉흥성향이 창업기회 인식 및 평가 그리고 창업성과에 유의미한 영향을 주는지 그리고 학습지향성을 조절효과로 이러한 즉흥성향은 학습으로 가능한지 실증연구를 수행하였다. 실증결과 창업가의 즉흥성향은 주어진 자원제약과 시간압박 그리고 불확실성 속에서 발휘되는 창업가의 특성으로 창업기회인식 과 평가 그리고 창업성과에 영향을 미치는 것으로 밝혀졌다. 특히, IT, 창업가의 즉흥성향은 바이오,도 소매 숙박 관련 서비스업 창업가 보다, 높은 것으로 나타났으며 기업 업력과도 연관성이 있는 것으로 나타났고 학습지향성이 높은 창업가들이 창업기회평가에서 학습지향성성이 낮은 창업가에 비해 탁월한 것으로 밝혀졌다. 본 연구결과는 기존 산업을 파괴하고 새로운 제품과 시장으로 재편되는 4차산업 혁명으로 지칭되는 격변하는 창업생태계에서 창업가의 즉흥성향은 성공 창업을 견인하는 핵심요인이며 이는 학습으로 가능하다는 결과물이 도출되었다. 본 연구결과는 기업가정신연구 특히 창업교육분야에서 본 연구주제인 즉흥성향이 심도 있게 다루어야 할 연구주제라는 것을 시사한다.
This study examined the relation between proclivity for improvisation, startup opportunities, and entrepreneurial performance. In particular, it clarifies whether an entrepreneur’s proclivity for improvisation is significantly related to their recognition and evaluation of entrepreneurial opportunit...
This study examined the relation between proclivity for improvisation, startup opportunities, and entrepreneurial performance. In particular, it clarifies whether an entrepreneur’s proclivity for improvisation is significantly related to their recognition and evaluation of entrepreneurial opportunities. Furthermore, their entrepreneurial performance and whether their proclivity for improvisation can be acquired by learning was elaborated upon. The concept of entrepreneurship, which is the foundation of this research topic, was discussed based on the preceding studies along with the theoretical discussion of the factors stressed for the entrepreneurial paradigm of today, including the characteristics of entrepreneurs and their correlation with the topic of this study. Also, it suggested a definition and the theoretical concepts of improvisation, improvised actions, and proclivity for improvisation. For the substantial analysis of the study, the entrepreneurs of different types of businesses were sampled to discuss whether the proclivity for improvisation have significant impact on the recognition and evaluation of entrepreneurial opportunities, entrepreneurial performance, and whether or not proclivity for improvisation can be acquired with the mediating effect of learning orientation. As a result, it was found that entrepreneurs’ proclivity for improvisation have an impact on the recognition and evaluation of entrepreneurial opportunities and entrepreneurial performance as a trait demonstrated at the presence of resource restriction, time pressure, and uncertainties. In particular, the proclivity for improvisation of IT related entrepreneurs were stronger than the entrepreneurs of bio and retail services and related to the history of their companies. Also, those who were learning-oriented showed more outstanding results in entrepreneurial opportunity evaluation compared to others who were not. The findings of the study have contributed to the conclusion that entrepreneurs’ improvisation are the key factor leading to successful startups in the fast-paced ecosystem represented by the 4th Industrial Revolution that destroys the existing industries and adopts new products and markets and that they can be acquired. These findings imply that more in-depth studies are required in regards to the proclivity for improvisational tendencies in the field of study of entrepreneurship, especially entrepreneurial education.
This study examined the relation between proclivity for improvisation, startup opportunities, and entrepreneurial performance. In particular, it clarifies whether an entrepreneur’s proclivity for improvisation is significantly related to their recognition and evaluation of entrepreneurial opportunities. Furthermore, their entrepreneurial performance and whether their proclivity for improvisation can be acquired by learning was elaborated upon. The concept of entrepreneurship, which is the foundation of this research topic, was discussed based on the preceding studies along with the theoretical discussion of the factors stressed for the entrepreneurial paradigm of today, including the characteristics of entrepreneurs and their correlation with the topic of this study. Also, it suggested a definition and the theoretical concepts of improvisation, improvised actions, and proclivity for improvisation. For the substantial analysis of the study, the entrepreneurs of different types of businesses were sampled to discuss whether the proclivity for improvisation have significant impact on the recognition and evaluation of entrepreneurial opportunities, entrepreneurial performance, and whether or not proclivity for improvisation can be acquired with the mediating effect of learning orientation. As a result, it was found that entrepreneurs’ proclivity for improvisation have an impact on the recognition and evaluation of entrepreneurial opportunities and entrepreneurial performance as a trait demonstrated at the presence of resource restriction, time pressure, and uncertainties. In particular, the proclivity for improvisation of IT related entrepreneurs were stronger than the entrepreneurs of bio and retail services and related to the history of their companies. Also, those who were learning-oriented showed more outstanding results in entrepreneurial opportunity evaluation compared to others who were not. The findings of the study have contributed to the conclusion that entrepreneurs’ improvisation are the key factor leading to successful startups in the fast-paced ecosystem represented by the 4th Industrial Revolution that destroys the existing industries and adopts new products and markets and that they can be acquired. These findings imply that more in-depth studies are required in regards to the proclivity for improvisational tendencies in the field of study of entrepreneurship, especially entrepreneurial education.
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