식물의 환경요소 중 하나인 빛은 식물의 성장과 발달뿐만 아니라 광합성을 위한 에너지원이며 대사산물의 축적에도 많은 영향을 미친다. 본 연구는 청색광이 원예작물, 기내묘 및 새싹묘, CAM 식물의 생장과 광합성 활성에 미치는 영향을 분석하기 위하여 실시하였다. 그 결과 대부분의 작물 재배에서 청색광은 작물의 엽록소, ...
식물의 환경요소 중 하나인 빛은 식물의 성장과 발달뿐만 아니라 광합성을 위한 에너지원이며 대사산물의 축적에도 많은 영향을 미친다. 본 연구는 청색광이 원예작물, 기내묘 및 새싹묘, CAM 식물의 생장과 광합성 활성에 미치는 영향을 분석하기 위하여 실시하였다. 그 결과 대부분의 작물 재배에서 청색광은 작물의 엽록소, 페놀 농도, 항산화도, 플라보노이드 및 안토시아닌, AsA(L-아스코르브산), 무기물 등의 기능적인 물질함량을 높이는데 효과적이었다. 그러나 청색광 단독 처리보다 적색광과 청색광의 혼용처리가 전체적인 작물 생육에 효과적이라는 것을 확인할 수 있었다. 포도의 경우는 오히려 야간 조사가 성숙 지연을 초래하기도 하였다. 같은 작물에서도 품종에 따라 빛에 반응하는 특성이 다르고 혼합광의 비율에 따른 생육 차이를 보이기 때문에, 재배 목적에 맞는 광조건을 찾아 재배하는 것이 수확량을 높이는데 효과적이다. 또한 인공광원은 열매채소의 수확 시작 후와 화훼류의 개화 후 장기 처리에서는 지속적인 효과가 없었기 때문에 중단하는 것이 경제적이며 작물 유묘 때의 처리가 묘소질이 양호하기 때문에 작물 생육에 매우 효과적인 것으로 판단된다.
식물의 환경요소 중 하나인 빛은 식물의 성장과 발달뿐만 아니라 광합성을 위한 에너지원이며 대사산물의 축적에도 많은 영향을 미친다. 본 연구는 청색광이 원예작물, 기내묘 및 새싹묘, CAM 식물의 생장과 광합성 활성에 미치는 영향을 분석하기 위하여 실시하였다. 그 결과 대부분의 작물 재배에서 청색광은 작물의 엽록소, 페놀 농도, 항산화도, 플라보노이드 및 안토시아닌, AsA(L-아스코르브산), 무기물 등의 기능적인 물질함량을 높이는데 효과적이었다. 그러나 청색광 단독 처리보다 적색광과 청색광의 혼용처리가 전체적인 작물 생육에 효과적이라는 것을 확인할 수 있었다. 포도의 경우는 오히려 야간 조사가 성숙 지연을 초래하기도 하였다. 같은 작물에서도 품종에 따라 빛에 반응하는 특성이 다르고 혼합광의 비율에 따른 생육 차이를 보이기 때문에, 재배 목적에 맞는 광조건을 찾아 재배하는 것이 수확량을 높이는데 효과적이다. 또한 인공광원은 열매채소의 수확 시작 후와 화훼류의 개화 후 장기 처리에서는 지속적인 효과가 없었기 때문에 중단하는 것이 경제적이며 작물 유묘 때의 처리가 묘소질이 양호하기 때문에 작물 생육에 매우 효과적인 것으로 판단된다.
Light, which is one of the environmental factors of plants, is an energy source for photosynthesis as well as growth and development of plants and has a great influence on the accumulation of metabolites. This study was conducted to analyze the effect of blue light on the growth and photosynthet...
Light, which is one of the environmental factors of plants, is an energy source for photosynthesis as well as growth and development of plants and has a great influence on the accumulation of metabolites. This study was conducted to analyze the effect of blue light on the growth and photosynthetic activity of horticultural crops, vitro culture seedlings and sprout seedlings, and CAM plants. As a result, blue light was effective in increasing the functional substances such as chlorophyll, phenol concentration, antioxidant level, flavonoid, anthocyanin, AsA (L-ascorbic acid), and minerals in most crop cultivation. However, it was confirmed that the combined treatment of red light and blue light was more effective for overall crop growth than treatment with blue light alone. In the case of grapes, nighttime irradiation delayed maturation. Since even in the same crop, the characteristics of responding to light are different depending on the variety and the growth is different according to the ratio of mixed light, it is effective to increase the yield by finding and cultivating the light conditions suitable for the purpose of cultivation. In addition, it is economical to stop the artificial light source because it does not have a lasting effect in the long-term treatment after the beginning of harvest of fruit vegetables and after flowering of flowers and it is judged that the treatment at the time of seedling of crops is very effective for crop growth because the seedling quality is good.
Light, which is one of the environmental factors of plants, is an energy source for photosynthesis as well as growth and development of plants and has a great influence on the accumulation of metabolites. This study was conducted to analyze the effect of blue light on the growth and photosynthetic activity of horticultural crops, vitro culture seedlings and sprout seedlings, and CAM plants. As a result, blue light was effective in increasing the functional substances such as chlorophyll, phenol concentration, antioxidant level, flavonoid, anthocyanin, AsA (L-ascorbic acid), and minerals in most crop cultivation. However, it was confirmed that the combined treatment of red light and blue light was more effective for overall crop growth than treatment with blue light alone. In the case of grapes, nighttime irradiation delayed maturation. Since even in the same crop, the characteristics of responding to light are different depending on the variety and the growth is different according to the ratio of mixed light, it is effective to increase the yield by finding and cultivating the light conditions suitable for the purpose of cultivation. In addition, it is economical to stop the artificial light source because it does not have a lasting effect in the long-term treatment after the beginning of harvest of fruit vegetables and after flowering of flowers and it is judged that the treatment at the time of seedling of crops is very effective for crop growth because the seedling quality is good.
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