1992년 유엔은 매년 12월 3일을 “세계 장애인의 날”로 제정 했다. 세계인구가 70억 명 정도로 추산되고 있는 가운데 15%인 7억3천5백만 명 성도가 장애인으로 분류되고 있는 셈이다. 그 후 급속한 사회발전 속에서 장애인과 관련된 편의 장비 및 시설은 각 나라별로 법률로 제정하여 보호하고 있으며 장애인의 인식제고, 평의시설 확충 등은 통하여 점점 개선 피고 있는 시점 이다. 하지만, 여전히 이런 편의 장비 및 시설에 대한 장애인들의 요구는 인지적 관점의 차이로 인하여 종종 무시되기 쉽다. 중국의 장애인 수는 국가 전체 인구의 약 6.34%, 시각 장애인 수는 전체 장애인 수의 약 14.8%를 차지하고 있지만, 우리는 여전히 일상생활에서 시각장애인들을 위한 편의 장비 및 시설을 많이 찾아보기가 어렵다. 흔한 식당과 같은 곳에서도 시각장애인을 위한 관련 제품이 드물다. 본고에서는 시각장애인의 감정 욕구의 관점에서 관련 이론과 기술적 지식을 바탕으로 일상에 필요한 장애인 식기에 대한 혁신적인 디자인 연구를 진행하여 향후 시각장애인과 관련된 식기 디자인에 대한 새로운 방향과 전략을 제공한다. 본 논문은 배경 소개, 베리어프리 디자인과 감성적 디자인 개념, 시각 장애인들의 심리적 특징과 감성적 요구, 시각장애인들의 식기 디자인 개발, 시각장애인들의 감성적 요구의 장애인 식기 디자인 실현의 6개 부분으로 구성하였으며, 시각장애인들의 감성적 요구를 반영하여 장애인식기 디자인을 연구하였다. 연구주제와 관련하여 다양한 음식문화에 따른 시각장애인용 식기 디자인 과정에서 쌀을 주식으로 반찬을 곁들여 먹는 반상형(盤床形) 음식문화가 공통인 동아시아권 지역의 시각장애인을 대상으로 연구하여 보다 폭넓은 시각장애인의 애로를 해소하기 위한 ...
1992년 유엔은 매년 12월 3일을 “세계 장애인의 날”로 제정 했다. 세계인구가 70억 명 정도로 추산되고 있는 가운데 15%인 7억3천5백만 명 성도가 장애인으로 분류되고 있는 셈이다. 그 후 급속한 사회발전 속에서 장애인과 관련된 편의 장비 및 시설은 각 나라별로 법률로 제정하여 보호하고 있으며 장애인의 인식제고, 평의시설 확충 등은 통하여 점점 개선 피고 있는 시점 이다. 하지만, 여전히 이런 편의 장비 및 시설에 대한 장애인들의 요구는 인지적 관점의 차이로 인하여 종종 무시되기 쉽다. 중국의 장애인 수는 국가 전체 인구의 약 6.34%, 시각 장애인 수는 전체 장애인 수의 약 14.8%를 차지하고 있지만, 우리는 여전히 일상생활에서 시각장애인들을 위한 편의 장비 및 시설을 많이 찾아보기가 어렵다. 흔한 식당과 같은 곳에서도 시각장애인을 위한 관련 제품이 드물다. 본고에서는 시각장애인의 감정 욕구의 관점에서 관련 이론과 기술적 지식을 바탕으로 일상에 필요한 장애인 식기에 대한 혁신적인 디자인 연구를 진행하여 향후 시각장애인과 관련된 식기 디자인에 대한 새로운 방향과 전략을 제공한다. 본 논문은 배경 소개, 베리어프리 디자인과 감성적 디자인 개념, 시각 장애인들의 심리적 특징과 감성적 요구, 시각장애인들의 식기 디자인 개발, 시각장애인들의 감성적 요구의 장애인 식기 디자인 실현의 6개 부분으로 구성하였으며, 시각장애인들의 감성적 요구를 반영하여 장애인식기 디자인을 연구하였다. 연구주제와 관련하여 다양한 음식문화에 따른 시각장애인용 식기 디자인 과정에서 쌀을 주식으로 반찬을 곁들여 먹는 반상형(盤床形) 음식문화가 공통인 동아시아권 지역의 시각장애인을 대상으로 연구하여 보다 폭넓은 시각장애인의 애로를 해소하기 위한 배리어프리 디자인과 감성적 디자인의 개념을 적용하여 시각장애인의 생리적 특징과 식사습관에 따라 기존의 식기에서 최적화한 새로운 디자인제품에 대해 연구하였다. 시각장애인의 감성적 욕구를 함께 고려해 시각장애인들이 식사 시 불편한 물리적, 심리적 장애를 극복하고 식사 행위에 대한 합리적인 디자인 방법을 제시한다. 시각장애인은 사회적 관심에서 소외된 집단으로 사회 각계각층의 관심이 필요하다. 이 과제에서 우리는 그들이 인간다운 삶과 행복을 느끼고 그들의 법적 권익을 보장하며, 그들의 욕구에 귀를 기울일 수 있으며, 그들이 일상생활 에서 조화롭고, 도움이 되는 생활환경을 만드는 데 일조할 수 있기를 기대한다.
1992년 유엔은 매년 12월 3일을 “세계 장애인의 날”로 제정 했다. 세계인구가 70억 명 정도로 추산되고 있는 가운데 15%인 7억3천5백만 명 성도가 장애인으로 분류되고 있는 셈이다. 그 후 급속한 사회발전 속에서 장애인과 관련된 편의 장비 및 시설은 각 나라별로 법률로 제정하여 보호하고 있으며 장애인의 인식제고, 평의시설 확충 등은 통하여 점점 개선 피고 있는 시점 이다. 하지만, 여전히 이런 편의 장비 및 시설에 대한 장애인들의 요구는 인지적 관점의 차이로 인하여 종종 무시되기 쉽다. 중국의 장애인 수는 국가 전체 인구의 약 6.34%, 시각 장애인 수는 전체 장애인 수의 약 14.8%를 차지하고 있지만, 우리는 여전히 일상생활에서 시각장애인들을 위한 편의 장비 및 시설을 많이 찾아보기가 어렵다. 흔한 식당과 같은 곳에서도 시각장애인을 위한 관련 제품이 드물다. 본고에서는 시각장애인의 감정 욕구의 관점에서 관련 이론과 기술적 지식을 바탕으로 일상에 필요한 장애인 식기에 대한 혁신적인 디자인 연구를 진행하여 향후 시각장애인과 관련된 식기 디자인에 대한 새로운 방향과 전략을 제공한다. 본 논문은 배경 소개, 베리어프리 디자인과 감성적 디자인 개념, 시각 장애인들의 심리적 특징과 감성적 요구, 시각장애인들의 식기 디자인 개발, 시각장애인들의 감성적 요구의 장애인 식기 디자인 실현의 6개 부분으로 구성하였으며, 시각장애인들의 감성적 요구를 반영하여 장애인식기 디자인을 연구하였다. 연구주제와 관련하여 다양한 음식문화에 따른 시각장애인용 식기 디자인 과정에서 쌀을 주식으로 반찬을 곁들여 먹는 반상형(盤床形) 음식문화가 공통인 동아시아권 지역의 시각장애인을 대상으로 연구하여 보다 폭넓은 시각장애인의 애로를 해소하기 위한 배리어프리 디자인과 감성적 디자인의 개념을 적용하여 시각장애인의 생리적 특징과 식사습관에 따라 기존의 식기에서 최적화한 새로운 디자인제품에 대해 연구하였다. 시각장애인의 감성적 욕구를 함께 고려해 시각장애인들이 식사 시 불편한 물리적, 심리적 장애를 극복하고 식사 행위에 대한 합리적인 디자인 방법을 제시한다. 시각장애인은 사회적 관심에서 소외된 집단으로 사회 각계각층의 관심이 필요하다. 이 과제에서 우리는 그들이 인간다운 삶과 행복을 느끼고 그들의 법적 권익을 보장하며, 그들의 욕구에 귀를 기울일 수 있으며, 그들이 일상생활 에서 조화롭고, 도움이 되는 생활환경을 만드는 데 일조할 수 있기를 기대한다.
With the rapid development of society, barrier free facilities are going deep into people's daily life. More and more attention will be paid to vulnerable groups. When they focus on solving their basic life problems, their psychological needs are often ignored. According to statistics, the number of...
With the rapid development of society, barrier free facilities are going deep into people's daily life. More and more attention will be paid to vulnerable groups. When they focus on solving their basic life problems, their psychological needs are often ignored. According to statistics, the number of disabled people in China accounts for about 6,34% of the total population, while the number of visually impaired people accounts for about 14.8% of the total number of disabled people. With such a huge population base, even in the increasingly mature environment of barrier facilities, it is still difficult for us to see them in our daily life, let alone in restaurants everywhere. As the saying goes: "food is the most important thing for the people". When we observe the tableware design on the market, there are few related products designed and produced for the visually impaired. In this thesis, from the perspective of the emotional needs of the visually impaired people, on the basis of understanding the relevant theory and technical knowledge, the daily needs of the visually impaired people barrier free tableware for innovative design research, which provides a new direction and strategy for the future design of the visually impaired people. This thesis introduces the subject background, emotional design theory, the psychological characteristics and emotional needs of the visually impaired, the emotional design method of barrier-free tableware for the visually impaired, and the practice and summary of the design of barrier-free tableware for the emotional needs of the visually impaired. Discuss the design of barrier-free tableware for the emotional needs of the visually impaired. In the barrier-free tableware design process for the emotional needs of the visually impaired people, the barrier-free design theory and emotional design theory are used as support, and the existing tableware is optimized according to the physiological characteristics and dining habits of the visually impaired, and new products are designed. At the same time, it takes into account the emotional needs of the visually impaired, overcomes the psychological barriers caused by the difficulty of eating, and summarizes a reasonable design method for the group's dining behavior. The visually impaired is the most marginalized group and needs due attention from all walks of life. Under this topic, we can respect their personal dignity, protect their legal rights, and listen to their emotional needs. The crowd contributes to creating a civilized, harmonious, and barrier-free living environment.
With the rapid development of society, barrier free facilities are going deep into people's daily life. More and more attention will be paid to vulnerable groups. When they focus on solving their basic life problems, their psychological needs are often ignored. According to statistics, the number of disabled people in China accounts for about 6,34% of the total population, while the number of visually impaired people accounts for about 14.8% of the total number of disabled people. With such a huge population base, even in the increasingly mature environment of barrier facilities, it is still difficult for us to see them in our daily life, let alone in restaurants everywhere. As the saying goes: "food is the most important thing for the people". When we observe the tableware design on the market, there are few related products designed and produced for the visually impaired. In this thesis, from the perspective of the emotional needs of the visually impaired people, on the basis of understanding the relevant theory and technical knowledge, the daily needs of the visually impaired people barrier free tableware for innovative design research, which provides a new direction and strategy for the future design of the visually impaired people. This thesis introduces the subject background, emotional design theory, the psychological characteristics and emotional needs of the visually impaired, the emotional design method of barrier-free tableware for the visually impaired, and the practice and summary of the design of barrier-free tableware for the emotional needs of the visually impaired. Discuss the design of barrier-free tableware for the emotional needs of the visually impaired. In the barrier-free tableware design process for the emotional needs of the visually impaired people, the barrier-free design theory and emotional design theory are used as support, and the existing tableware is optimized according to the physiological characteristics and dining habits of the visually impaired, and new products are designed. At the same time, it takes into account the emotional needs of the visually impaired, overcomes the psychological barriers caused by the difficulty of eating, and summarizes a reasonable design method for the group's dining behavior. The visually impaired is the most marginalized group and needs due attention from all walks of life. Under this topic, we can respect their personal dignity, protect their legal rights, and listen to their emotional needs. The crowd contributes to creating a civilized, harmonious, and barrier-free living environment.
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