노인의 활동제한이 우울에 미치는 영향 : 혼밥 여부의 조절효과를 중심으로 The Effect of Physical Limitations on Depression in Elderly -Focusing on the moderating effect of eating alone-원문보기
본 연구는 노인의 활동제한이 우울에 미치는 영향과 그 관계에서 혼밥 여부의 조절효과를 검증하고자 하였다. 이를 위해 2020년 국민건강영양조사 자료를 활용하였으며, 65세 이상 노인 중 일반적 특성 및 주요 변수에 결측값이 없는 총 1084명을 연구대상으로 하였다. 자료는 SPSS 27.0 프로그램을 활용하여, 연구대상의 인구통계학적 특성을 확인하기 위한 빈도분석, 주요변수의 특성을 확인하기 위한 기술통계분석, 혼밥을 하는 노인과 하지 않는 노인 간의 차이를 파악하기 위한 ...
본 연구는 노인의 활동제한이 우울에 미치는 영향과 그 관계에서 혼밥 여부의 조절효과를 검증하고자 하였다. 이를 위해 2020년 국민건강영양조사 자료를 활용하였으며, 65세 이상 노인 중 일반적 특성 및 주요 변수에 결측값이 없는 총 1084명을 연구대상으로 하였다. 자료는 SPSS 27.0 프로그램을 활용하여, 연구대상의 인구통계학적 특성을 확인하기 위한 빈도분석, 주요변수의 특성을 확인하기 위한 기술통계분석, 혼밥을 하는 노인과 하지 않는 노인 간의 차이를 파악하기 위한 카이제곱 검정과 t-test, 주요변수들 간의 관계를 파악하기 위한 상관관계 분석, 연구모형 분석을 위한 위계적 회귀분석을 실시하였다. 본 연구의 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 노인의 활동제한은 우울에 유의미한 영향을 미치며 활동제한이 있을수록 우울이 높아지는 것으로 나타났다. 둘째, 혼밥을 하는 경우 혼밥을 하지 않는 경우보다 우울이 높아지는 것으로 나타났다. 셋째, 노인의 활동제한과 우울의 관계에서 혼밥 여부의 영향을 살펴보았을 때, 활동제한을 가진 노인이 혼밥을 할 경우 더욱 우울 수준이 증가하는 것으로 나타났다. 이상의 연구결과에 따라 신체적·정신적 노화와 질환으로 활동제한을 경험하는 노인을 대상으로 활동제한을 완화할 수 있는 정책적 개입과 관련 프로그램 활성화에 대해 제언하였다. 또한, 활동제한을 겪는 노인의 우울을 감소시킬 수 있는 인지 개입 프로그램과 혼밥의 부정적 효과를 줄일 수 있는 사회적 지지 체계의 필요성도 함께 논의하였다.
본 연구는 노인의 활동제한이 우울에 미치는 영향과 그 관계에서 혼밥 여부의 조절효과를 검증하고자 하였다. 이를 위해 2020년 국민건강영양조사 자료를 활용하였으며, 65세 이상 노인 중 일반적 특성 및 주요 변수에 결측값이 없는 총 1084명을 연구대상으로 하였다. 자료는 SPSS 27.0 프로그램을 활용하여, 연구대상의 인구통계학적 특성을 확인하기 위한 빈도분석, 주요변수의 특성을 확인하기 위한 기술통계분석, 혼밥을 하는 노인과 하지 않는 노인 간의 차이를 파악하기 위한 카이제곱 검정과 t-test, 주요변수들 간의 관계를 파악하기 위한 상관관계 분석, 연구모형 분석을 위한 위계적 회귀분석을 실시하였다. 본 연구의 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 노인의 활동제한은 우울에 유의미한 영향을 미치며 활동제한이 있을수록 우울이 높아지는 것으로 나타났다. 둘째, 혼밥을 하는 경우 혼밥을 하지 않는 경우보다 우울이 높아지는 것으로 나타났다. 셋째, 노인의 활동제한과 우울의 관계에서 혼밥 여부의 영향을 살펴보았을 때, 활동제한을 가진 노인이 혼밥을 할 경우 더욱 우울 수준이 증가하는 것으로 나타났다. 이상의 연구결과에 따라 신체적·정신적 노화와 질환으로 활동제한을 경험하는 노인을 대상으로 활동제한을 완화할 수 있는 정책적 개입과 관련 프로그램 활성화에 대해 제언하였다. 또한, 활동제한을 겪는 노인의 우울을 감소시킬 수 있는 인지 개입 프로그램과 혼밥의 부정적 효과를 줄일 수 있는 사회적 지지 체계의 필요성도 함께 논의하였다.
This study sought to verify the impact of physical limitations on elderly individuals on depression and the moderating effect of eating alone in that relationship. For thins purpose, the 2020 National Health and Nutrition Survey provides data, and the study involved a total of 1084 individuals over ...
This study sought to verify the impact of physical limitations on elderly individuals on depression and the moderating effect of eating alone in that relationship. For thins purpose, the 2020 National Health and Nutrition Survey provides data, and the study involved a total of 1084 individuals over 65 years old who had no missing values in general characteristics and essential variables. Data collected using the SPSS 27.0 program include frequency analysis to confirm the demographic characteristics of the study subjects, descriptive statistical analysis to confirm the features of variables, data analysis to identify the differences between elderly who eat alone and those who do not, Chi-square and T-tests, correlation analysis to identify relationships between key variables, and hierarchical regression analysis to analyze the research model were all conducted. The results of this study are summarized as follows: First, physical limitations among elderly have a significant effect on depression, and the more physical limitations there were, the higher the depression. Second, the well was higher when eating alone on the relationship between elderly limitations and depression in elderly individuals, the level of depression increased further when the elderly individuals with physical limitations ate alone. Based on the above research results, we propose policy interventions and the activation of related programs that can alleviate activity restrictions for elderly individuals who experience physical limitations due to physical and mental aging and disease. In addition, we discussed the need for a popular intervention program that can reduce depression in elderly individuals suffering from physical limitations and a social support system that can counter the damaging effects of eating alone.
This study sought to verify the impact of physical limitations on elderly individuals on depression and the moderating effect of eating alone in that relationship. For thins purpose, the 2020 National Health and Nutrition Survey provides data, and the study involved a total of 1084 individuals over 65 years old who had no missing values in general characteristics and essential variables. Data collected using the SPSS 27.0 program include frequency analysis to confirm the demographic characteristics of the study subjects, descriptive statistical analysis to confirm the features of variables, data analysis to identify the differences between elderly who eat alone and those who do not, Chi-square and T-tests, correlation analysis to identify relationships between key variables, and hierarchical regression analysis to analyze the research model were all conducted. The results of this study are summarized as follows: First, physical limitations among elderly have a significant effect on depression, and the more physical limitations there were, the higher the depression. Second, the well was higher when eating alone on the relationship between elderly limitations and depression in elderly individuals, the level of depression increased further when the elderly individuals with physical limitations ate alone. Based on the above research results, we propose policy interventions and the activation of related programs that can alleviate activity restrictions for elderly individuals who experience physical limitations due to physical and mental aging and disease. In addition, we discussed the need for a popular intervention program that can reduce depression in elderly individuals suffering from physical limitations and a social support system that can counter the damaging effects of eating alone.
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