녹조 편모류인 Dunaliella tertiolecta Butter를 광도, 광주기 및 온도 조건을 달리하여 배양한 후 조체내의 지방산 조성을 분석하였다. 광주기와 온도 조건은 D. tertiolecta의 성장에 뚜렷한 영향을 주었고, 성장기에 최대 세포수는 $2.32{\times}10^6$, 세포 분열율은 1.97 division/day였다. 여러조건에서 배양한 조체의 지방산을 분석한 결과Cl6(Palmitic acid), C18 : 3$\omega$3 (cis-Linolenic acid)가 주성분이었으며 EPA나 DHA와 같은 고도의 불포화 지방산은 소량 검출되었다. 불포화 지방산(Polyene)은 배양 온도가 낮을수록 증가되었으며, 광도는 불포화 지방산 함량에 별로 영향을 미치지 못했다. 광주기 조건에서, 명주기를 오래할수록 D. tertiolecta의 성장은 증가했지만, 반면에 조체내의 불포화 지방산(Polyene)은 감소되는 것으로 나타났다.
녹조 편모류인 Dunaliella tertiolecta Butter를 광도, 광주기 및 온도 조건을 달리하여 배양한 후 조체내의 지방산 조성을 분석하였다. 광주기와 온도 조건은 D. tertiolecta의 성장에 뚜렷한 영향을 주었고, 성장기에 최대 세포수는 $2.32{\times}10^6$, 세포 분열율은 1.97 division/day였다. 여러조건에서 배양한 조체의 지방산을 분석한 결과Cl6(Palmitic acid), C18 : 3$\omega$3 (cis-Linolenic acid)가 주성분이었으며 EPA나 DHA와 같은 고도의 불포화 지방산은 소량 검출되었다. 불포화 지방산(Polyene)은 배양 온도가 낮을수록 증가되었으며, 광도는 불포화 지방산 함량에 별로 영향을 미치지 못했다. 광주기 조건에서, 명주기를 오래할수록 D. tertiolecta의 성장은 증가했지만, 반면에 조체내의 불포화 지방산(Polyene)은 감소되는 것으로 나타났다.
Fatty acid contents were measured in the cultures of the flagellate green algae Dunaliella tertiolecta Butcher under different conditions of light intensity, duration of light, and temperature. Duration of light and temperature, in particular, affected the growth rate of D. tertiolecta. The maximun ...
Fatty acid contents were measured in the cultures of the flagellate green algae Dunaliella tertiolecta Butcher under different conditions of light intensity, duration of light, and temperature. Duration of light and temperature, in particular, affected the growth rate of D. tertiolecta. The maximun cell number reached $2.32{\times}10^6$ cells/ml. The division rate per day was 1.97 in the exponential phase. The analysis of fatty acids obtained from various conditions showed that the lipid mainly contained C16, C18:3$\omega$3 fatty acids and there was no significant level of polyunsaturated fatty acids such as EPA and DHA. Polyene fatty acid increased with decreasing temperature and light intensity did not influence on fatty acid composition. The increasing duration of light enhanced the growth of D. tertiolecta, whereas polyene($\omega$3) slightly increased with decreasing the light period.
Fatty acid contents were measured in the cultures of the flagellate green algae Dunaliella tertiolecta Butcher under different conditions of light intensity, duration of light, and temperature. Duration of light and temperature, in particular, affected the growth rate of D. tertiolecta. The maximun cell number reached $2.32{\times}10^6$ cells/ml. The division rate per day was 1.97 in the exponential phase. The analysis of fatty acids obtained from various conditions showed that the lipid mainly contained C16, C18:3$\omega$3 fatty acids and there was no significant level of polyunsaturated fatty acids such as EPA and DHA. Polyene fatty acid increased with decreasing temperature and light intensity did not influence on fatty acid composition. The increasing duration of light enhanced the growth of D. tertiolecta, whereas polyene($\omega$3) slightly increased with decreasing the light period.
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