본 연구에서는 일부 한국산 식품의 식이섬유 함량을 Englyst 등의 비색법과 gas chromatography 방법에 의한 비전분 다당류 분석에 의하여 측정하였다. Gas chromatography 방법에 의한 비전분다당류의 측정 결과, 곡류와 두류의 비전분다당류에서는 glucose와 5탄당인 arabinose 및 xylose, 미역, 다시마와 채소류의 불용성 비전분 다당류에서는 glucose, 수용성 비전분 다당류에는 uronic acid가 주요당이었다. 또한, 김의 불용성 및 수용성 비전분 다당류에는 galactose가 상당량 함유되어 있었다. Englyst와 Cummings의 비색법(x)과 gas chromatography 방법(y)에 의한 비전분다당류 값의 상관관계는 곡류, 두류 및 채소류의 식품군에서 y=1.01x-0.52(r=0.997, n=9)로 좋은 일치를 보여주었다. 한편 AOAC 공정법에 의한 총 식이섬유 함량(x)과 Englyst와 Cummings의 gas chromatography 방법에 의한 비전분 다당류 함량(y)의 상관관계 y=0.55x+2.14(r=0.786, n=12)로서 상관관계가 낮았으나, AOAC 공정법에 의한 총 식이섬유 함량(x)과 비전분 다당류 함량에 lignin 함량을 합한 값(y)의 상관관계는 y=0.68x+0.64(r=0.903, n=12)이었다.
본 연구에서는 일부 한국산 식품의 식이섬유 함량을 Englyst 등의 비색법과 gas chromatography 방법에 의한 비전분 다당류 분석에 의하여 측정하였다. Gas chromatography 방법에 의한 비전분다당류의 측정 결과, 곡류와 두류의 비전분다당류에서는 glucose와 5탄당인 arabinose 및 xylose, 미역, 다시마와 채소류의 불용성 비전분 다당류에서는 glucose, 수용성 비전분 다당류에는 uronic acid가 주요당이었다. 또한, 김의 불용성 및 수용성 비전분 다당류에는 galactose가 상당량 함유되어 있었다. Englyst와 Cummings의 비색법(x)과 gas chromatography 방법(y)에 의한 비전분다당류 값의 상관관계는 곡류, 두류 및 채소류의 식품군에서 y=1.01x-0.52(r=0.997, n=9)로 좋은 일치를 보여주었다. 한편 AOAC 공정법에 의한 총 식이섬유 함량(x)과 Englyst와 Cummings의 gas chromatography 방법에 의한 비전분 다당류 함량(y)의 상관관계 y=0.55x+2.14(r=0.786, n=12)로서 상관관계가 낮았으나, AOAC 공정법에 의한 총 식이섬유 함량(x)과 비전분 다당류 함량에 lignin 함량을 합한 값(y)의 상관관계는 y=0.68x+0.64(r=0.903, n=12)이었다.
Determination of dietary fiber contents in some Korean foods was attempted by Englyst's gas chromatographic and colorimetric methods which measure the nonstarch polysaccharide (NSP) contents NSP values, except seaweeds, by gas chromatography (x) and colorimetry (y) were very closely correlated (y=1....
Determination of dietary fiber contents in some Korean foods was attempted by Englyst's gas chromatographic and colorimetric methods which measure the nonstarch polysaccharide (NSP) contents NSP values, except seaweeds, by gas chromatography (x) and colorimetry (y) were very closely correlated (y=1.01x-0.52, r=0.997, n=9), NSP values by gas chromatography were lower than total dietary fiber (TDF) Haloes by AOAC method. By adding lignin to NSP values, relation between the two methods was improved. But, TDF values (y) by adding lignin to NSP values and TDF values (x) by AOAC method were related as y=0.68x-0.64 and F=0.903(n= 12), which was not closely related.
Determination of dietary fiber contents in some Korean foods was attempted by Englyst's gas chromatographic and colorimetric methods which measure the nonstarch polysaccharide (NSP) contents NSP values, except seaweeds, by gas chromatography (x) and colorimetry (y) were very closely correlated (y=1.01x-0.52, r=0.997, n=9), NSP values by gas chromatography were lower than total dietary fiber (TDF) Haloes by AOAC method. By adding lignin to NSP values, relation between the two methods was improved. But, TDF values (y) by adding lignin to NSP values and TDF values (x) by AOAC method were related as y=0.68x-0.64 and F=0.903(n= 12), which was not closely related.
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