흰불나방 (Hyphantria cunea) 유충에 적당량의 E. coli 현탁액을 주입함으로서 효과적으로 항생활성물질 생성을 유도할 수 있었으며, 이들은 단백질성의 물질로서 이온교환 크로마토그래피와 역상HPLC, tricine SDS-PAGE 등의 방법으로 분리정제하여 그람음성세균인 E. coli 등에 대해 강한 항생활성을 보이는 분자량 9kDa, 14.3kDa, 15kDa인 펩타이드와 그람양성세균인 Micrococcus luteus 등에 대해 강한 항생활성을 보이는 분자량 14.5kDa인 펩타이드 등을 추출할 수 있었다. 각각 Hyphancin IA, IB, IC와 Hyphancin II라고 명명한 이들은 넓은 pH 영역에서 안정적인 항생활성을 보였으며 열처리에 대해서도 안정함을 알 수 있었다.
흰불나방 (Hyphantria cunea) 유충에 적당량의 E. coli 현탁액을 주입함으로서 효과적으로 항생활성물질 생성을 유도할 수 있었으며, 이들은 단백질성의 물질로서 이온교환 크로마토그래피와 역상 HPLC, tricine SDS-PAGE 등의 방법으로 분리정제하여 그람음성세균인 E. coli 등에 대해 강한 항생활성을 보이는 분자량 9kDa, 14.3kDa, 15kDa인 펩타이드와 그람양성세균인 Micrococcus luteus 등에 대해 강한 항생활성을 보이는 분자량 14.5kDa인 펩타이드 등을 추출할 수 있었다. 각각 Hyphancin IA, IB, IC와 Hyphancin II라고 명명한 이들은 넓은 pH 영역에서 안정적인 항생활성을 보였으며 열처리에 대해서도 안정함을 알 수 있었다.
The antibacterial peptides were induced in the larvae of the fall webworm, Hyphantria cunea by injection of E. coli suspension, and purified by CM-sepharose ion-exchange chromatography, reverse-phase HPLC, tricine SDS-PAGE and electroelution etc. The peptides have antibiotic activities against G...
The antibacterial peptides were induced in the larvae of the fall webworm, Hyphantria cunea by injection of E. coli suspension, and purified by CM-sepharose ion-exchange chromatography, reverse-phase HPLC, tricine SDS-PAGE and electroelution etc. The peptides have antibiotic activities against Gram negative and/or Gram positive bacteria. They were estimated 9kDa, 14.3kDa, 15kDa and 14.5kDa in molecular weight, and named Hyphancin IA, IB, IC and II, respectively. These antibacterial peptides are stable in heat and pH 2-12.
The antibacterial peptides were induced in the larvae of the fall webworm, Hyphantria cunea by injection of E. coli suspension, and purified by CM-sepharose ion-exchange chromatography, reverse-phase HPLC, tricine SDS-PAGE and electroelution etc. The peptides have antibiotic activities against Gram negative and/or Gram positive bacteria. They were estimated 9kDa, 14.3kDa, 15kDa and 14.5kDa in molecular weight, and named Hyphancin IA, IB, IC and II, respectively. These antibacterial peptides are stable in heat and pH 2-12.
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