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논문 상세정보

초록

꿀의 식품학적 특성만으로는 토종과 양봉꿀의 판별이 불가능하므로 꿀 속에 존재하는 단백질의 특성으로 판별의 기준을 마련하고자 다음과 같은 연구결과를 얻었다. 꿀 속의 단백질을 Bradford방법을 이용하여 정량한 결과 토종꿀은 $0.1{\sim}3.3\;mg/g$이었고 양봉꿀은 $0.2{\sim}1.6\;mg/g$으로 토종꿀이 양봉꿀의 단백질함량보다 많음을 확인할 수 있었다. 그리고 단백질 전기영동방법을 이용하여 수집한 벌꿀의 단백질 pattern을 관찰해 본 결과 토종꿀과 양봉꿀의 주요 단백질의 분자량이 각각 56,000 Da과 59,000 Da으로 차이가 있음을 확인하였다. 수집한 모든 토종꿀과 양봉꿀에서 같은 결과를 나타내어 이들 단백질이 토종벌과 양봉벌의 생리적 차이에 의해서 나타나는 결과로 판단되었다. 또한 이 주요 단백질을 두 단계의 chromatography를 통해 정제하였으며, 정제된 주요 단백질은 토종꿀과 양봉꿀을 구별할 수 있는 SDS-PAGE의 marker로 이용할 수 있었다. 그리고 꿀의 주요 단백질을 잘 분리하기 위해서는 10%의 gel농도가 가장 적합하였으며 이 방법을 이용하여 토종꿀과 양봉꿀을 신속하고 효과적으로 구별할 수 있었다.

Abstract

To find out the difference between native bee-honey (NBH) and foreign bee-honey (FBH), quantification of honey protein and investigation of specific protein in NBH were carried out by SDS-PAGE. Contents of honey protein in NBH and FBH were measured by Bradford and Lowry method. The contents of protein determined by Bradford method were $0.1{\sim}3.3\;mg/g$ in NBH and $0.2{\sim}1.6\;mg/g$ in FBH, and by Lowry method were $12.9{\sim}45.7\;mg/g$ in NBH and $15.8{\sim}27.1\;mg/g$ in FBH. In order to investigate the distribution of bee honey proteins, the SDS-PAGE was performed. The results showed that molecular weight of the major proteins in NBH and in FBH were 56 kDa and 59 kDa. respectively. Therefore, it was confirmed that the difference between NBH and FBH can be identified visually by SDS-PAGE analysis. The major proteins in NBH and FBH were purified through two step chromatography, and the obtained proteins were used as marker protein in SDS-PAGE to discriminate NBH and FBH.

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (2)

  1. Jung, Mi-Ea ; Kim, Cheon-Jei ; Paik, Hyun-Dong ; Oh, Jae-Wook ; Lee, Si-Kyung 2011. "Comparision of Mineral, Hydroxy Methyl Furfural Content and SDS-PAGE Pattern of Proteins in Different Honeys" Korean journal for food science of animal resources = 한국축산식품학회지, 31(2): 241~249 
  2. Choi, Jin-Young ; Bang, Kyong-Hwan ; Han, Kee-Young ; Noh, Bong-Soo 2012. "Discrimination Analysis of the Geographical Origin of Foods" 한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, 44(5): 503~525 

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