$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

누에고치 산 가수분해물의 단백질의 질적 평가와 고콜레스테롤, 고지질, 고당질식이 흰쥐의 혈장지질에 미치는 영향

Protein Quality Evaluation and Effect of Plasma Lipid Contents of Acid Hydrolysates of Cocoon inn Rats Fed by High Cholesterol, High Triglyceride and High Sucrose Diet

초록

누에고치를 2N HCl 용액으로 11$0^{\circ}C$, 48시간 가수분해한후 중화하여 냉동건조하여 얻는 누에고치 산가수분해물의 아미노산 조성은 glycin이 43.25%, alanine이 34.39%, serine 10.05%, valine이 2.44%였고 필수 아미노산은 7.12% 차지하였다. 누에고치 산가수분해물의 사료이용효율은 카제인과 같았다. 1~5% 실크분말의 첨가에 의한 간의 무게, 간효소활성(GOT, GPT), 혈청알부민, 혈청 총단백질의 함량은 영향이 없어 단백질의 질이 낮은 것으로 평가되었다. 흰주에 고콜레스테롤, 고지질, 고설탕사료를 각각 섭취시키면서 5% 누에고치 산가수분해물을 첨가하였을 때 혈장 지질농도에 미치는 영향은 중성지질의 감소, 인지질과 HDL의 증가 등 혈액지질조정에 바람직한 결과를 보였으나, LDL과 총콜레스테롤을 높이는 좋지 못한 효과도 나타냈다. 그러므로 누에고치 산가수분해물은 단백질 급원 식품으로보다는 이를 이용한 펩타이드의 생리기능 또는 식용 이외의 화장품재료, 의약용재료, 포장제 등과 기타 물리 화학적 특성을 기초로 한 다양한 범위의 응용이 더욱 적합하다고 생각되며, 혈액지질 개선효과에 대해서는 심층적인 연구가 필요하다.

Abstract

Acid hydrolysates of cocoon was gained by acid hydrolysis of 2 N HCl, 11$0^{\circ}C$, 48 hours, neutralization and desalting from the cocoon. The amino acid compositions of acid hydrolysates of cocoon were glycine 43.25%, alanine 34.39%, serine 10.05% and valine 2.44%. The contents of essential amino acid was 10.05%. Food efficiency ratio of acid hydrolysates of cocoon group was equal to the reference protein, casein. Liver weight, GOT, GPT activity, serum albumin and serum total protein level of rats were not significantly different among the experimental groups. Therefore, the protein acid hydrolysates of cocoon is not of high quality. When the rat fed with high cholesterol, high lipid, and high sucrose diet was administered with 5% acid hydrolysates of cocoon, its plasma lipids concentration of acid hydrolysates of cocoon was favorably affected: its triglyceride was decreased, and the level of phospholipid and HDL cholesterol were increased. There was also an unfavorable effect: the levels of LDL cholesterol and total cholesterol went up. Therefore, the acid hydrolysates of cocoon is not a good protein food source, but is can be used a cosmetic, medical, or packing material. Further research will reveal how it will affect or improve plasma lipid.

참고문헌 (34)

  1. Production of souble fibroin powder by hydrolysis with hydrochloric acid and physical properties , Chen, K.;Takanono, R.;Hirabayashi, K. , J. Seric. Sci. Jpn. / v.60,pp.358-362, 1994
  2. 絹っイづロイシの食品素材としての活用 , 平林 潔;陳 開利 , New Food Industry / v.31,pp.1-4, 1991
  3. The digestion of fibroin by rat , Chen, K.;Iura, K.;Aizawa, R.;Hirabayashi, K. , J. Seric. Sci. Jpn. / v.60,pp.402-403, 1991
  4. Regulation on gene expression and activity of malic enzyme in liver of hereditary hypertriglyceridemic (hHTG) insulin resistant rat: effect of deitary sucrose and amrine fish oil , Sebokova, E.;Klimes I. I.;Knopp, J.;Gasperikova, D.;Bohov, P.;Langer, P.;Clandinin, M. T. , Endocr. Regul. / v.30,pp.5-12, 1996
  5. Effect of the soy protein level on plasma glucose lipids, and hormons in Streptozotosin-diabetic rats , Choi, M. J.;Han, Y. J. , Kor. J. Nutr. / v.27,pp.883-892, 1994
  6. Anti-hyperglycemic effect of Cortex Mori radicals in db/db mice , Kim, Y. Y.;Choue, R. W.;Chung, S. H.;Koo, S. J. , Kor. J. Food Sci. Technol. / v.31,pp.1507-1064, 1994
  7. Effect of diet protein and magnesium level on serum lipid contents and enzyme activities in rats , Jung, B. M.;Sung, C. J. , Kor. J. Nutr. / v.26,pp.925-932, 1993
  8. A High sucrose diet ulters the lipid composition and fluidity of liver sinusoidal membranes , Podolin, D. A.;Sutherland, E.;Iwahashi, M.;Simon, F. R.;Pagliassotti, M. J. , Horm. Metab. Res. / v.30,pp.195-199, 1998
  9. 남중희;신봉섭 , 실크과학 / v.,pp.20-89, 1998
  10. Hydrolysis of silk fibroin on alkali conditions , Kim, N. J.;Bae, D. G. , Kor. J. Seric Sci. / v.39,pp.197-202, 1997
  11. 絹利用の 多目的 展開 , 平林 潔;陳 開利 , 絲科學の 技術 / v.32,pp.24-27, 1994
  12. Survey of folk medicine survey of adult diabetic paitients by questionare , Nam, M. S.;Kim, K.R.;Cho, J. H.;Lee, K. M.;Park, H. Y;Lee, E. J.; Lim, S. G.;Lee. H. C.;Huh, G. B. , Kor. J. Diabets / v.18,pp.242-248, 1994
  13. The influence of dietary carbohydrate on the lipid pattern in serum and in adipose tissue , Macdonald, I.;Braithwaite, D. M. , Clin. Sci. / v.27,pp.23-30, 1964
  14. Production of silk powder and properties , Lu, X.;Akiyama, D.;Hirabayashi, K. , J. Seric. Sci. Jpn. / v.63,pp.21-27, 1994
  15. Application and development of protein sources , Lee, C. H. , Kor. J. Food Sci. Ind. / v.25,pp.93-100, 1992
  16. Effect of sulfur containning amino acid and glycine on plasma cholesterol level in rats fed on a high cholesterol diet , Sugiyama, K.;Kushima, Y.;Muramatsu, K. , Argic. Bio. Chem. / v.49,pp.3455-3461, 1985
  17. Deitary protein effects on cholesterol and lipoprotein concentrations: a review , Forsythe, W. A.;Green, M. S.;Anderson, J. B. , J. Am. Clin. Nutr. / v.5,pp.535-549, 1989
  18. Method and preparation of silk powder , Lee, Y. W. , Kor. J. Monthly Seric. / v.16,pp.16-20, 1996
  19. Effects of the protein level on plasma glucose, lipids and hormones in Streptozotosin-diabetic rats , Han, Y. J.;Choi, M. J. , Kor. J. Nutr. / v.26,pp.851-857, 1993
  20. A high sucrose diet increases gluconeogenic capacity in isolated periportal and perivenous rat hepatocytes , Bizeau, M. E.;Thresher, J. S.;Pagliassotti, M. J. , Am J. Physiol. Endocrinol. Metab. / v.280,pp.E695-E702, 2001
  21. Health promotion effect and ediblelize technique of the cocoon , Lee, S. G. , Kor. J. Monthly Seric. / v.20,pp.20-24, 1997
  22. A study of pharmachological effect of silk fibroin , Nam, J. K.;Oh, Y. S. , J. Agric. Sci. / v.37,pp.145-157, 1995
  23. Market tendency and development of physiological active peptide , Nam, H. S. , Kor. J. Food Ind. Nutr. / v.4,pp.17-19, 1999
  24. 이기열;이양자 , 고급영양학 / v.,pp.103-105, 1990
  25. Rupnow, J.Ⅱ.;Hui, Y. H.(ed.) , Protein: Biochemistry and Application in Encyclopedia of Food Science and Technology / v.3,pp.2182, 1992
  26. Edible usage technology of the coconon on functional food , Lee, S. G. , Kor. J. Food Industry / v.136,pp.7-13, 1996
  27. Plasma lipids and fecal excretion of lipids in rats fed a high fat diet, a high cholesterol diet or a low fat/high sucrose diet , Park, O. J. , Kor. J. Nutr. / v.27,pp.785-794, 1999
  28. 絹を 食へる , 平林 潔;平岩 陽 , New Food Industry / v.5,pp.17-20, 1993
  29. 絹の ゲル化の 應用 (食品) , 平林 潔:渡邊 誠;鈐木 誠 , Seni Gakkashi(纖維と工業) / v.45,pp.263-267, 1989
  30. Isolation and hypoglycemic activity of Moran A. a glycoprotein of morus alban Root Barks , Hikino, H.;Mizuno, T.;Oshima, Y.;Konno, C. , Planta Media. / v.159,pp.159-160, 1985
  31. 김화영;강병희;조미숙 , 영양상태판정 / v.,pp.250-252, 2000
  32. 絹の 多面的 移用の 可能性 , 問 和夫 , 絲科學の 技術 / v.33,pp.10-13, 1995
  33. Effect of blood glucose and serum lipid level on diabetic paitient by the silkworm powder , Cho, M. R.;Cho, Y. W.;Jung, S. H.;Rhu, J. H. , Kor. Society of Nutrition, 1997 Spring Symphosium / v.,pp.53, 1997
  34. Blood glocose-lowering effects of Mori Folium , Lee, J. S.;Choi, M. H.;Chung, S. H. , Yakhak Hoeji / v.39,pp.367-372, 1995

이 논문을 인용한 문헌 (1)

  1. Lee, Young-Sook ; Park, Min-Jeong ; Choi, Ji-Eun ; Kim, Ji-Young ; Nam, Moon-Suk ; Jeong, Yoon-Hwa 2007. "Effects of Silk Protein Hydrolysates on Blood Glucose Level, Serum Insulin and Leptin Secretion in OLETF Rats" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 36(6): 703~707 

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. (원문복사서비스 안내 바로 가기)

상세조회 0건 원문조회 0건

DOI 인용 스타일