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저농도 식염을 함유하는 음식물쓰레기 퇴비제조
Study on the Lowering of NaCl Content by Co-composting Food Wastes 원문보기

韓國土壤肥料學會誌 = Korean journal of soil science & fertilizer, v.34 no.1, 2001년, pp.17 - 25  

이인복 (원예연구소) ,  박창규 (경기도농업기술원) ,  김필주 (경상대학교 농과대학)

초록
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음식물쓰레기중 다량 함유된 식염은 음식물쓰레기 퇴비의 농업적 이용을 저해하는 가장 큰 요인으로 알려져 있으며, 본 연구는 농업적으로 안전하게 사용할 수 있는 음식물쓰레기 퇴비제조를 위하여 식염 함량이 낮은 부재료로 희석하는 방안을 시험하였다. 시험재료로 사용된 건조음식물쓰레기, 발표음식물쓰레기, 생음식물쓰레기는 생돈분, 톱밥, 왕겨 등과 혼합하여 $1m^3$ 규모로 퇴적하여 12주간 퇴비화하였다. 퇴비화과정중 온도, 탄질율, 암모니아가스 발생량을 주기적으로 조사하였고, 최종퇴비의 부숙도, 식물독성, 화학적 특성 등을 분석하였다. 탄질율은 퇴비화과정 동안 지속적으로 감소하였으나 최종/최초 탄질율의 감소는 크지 않았다. 퇴비더미의 온도와 6주째 암모니아가스 발생량을 고려할 때 모든 음식물쓰레기는 40일 전후에 퇴비화가 종료되는 것으로 판단되었고, 최종퇴비의 부숙도, 식염함량, 식물독성의 결과로부터 음식물쓰레기 종류별로 퇴비제조에 이용 가능한 몇 가지 배합비율을 선발하였다. 그러나 음식물쓰레기중 과다 함유된 식염을 희석하기 위하여 과량의 톱밥 또는 왕겨를 첨가한 때문에 최종 퇴비의 탄질비가 높고, 비료성분인 총 N-P-K 함량이 낮아 보다 양질의 음식물쓰레기 퇴비를 제조하기 위해서는 식염함량이 낮은 질소원 개발 또는 무기질 질소비료를 적절히 혼합하는 방안이 필요할 것으로 판단되었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

High salt content in food waste limit use as the potential source of compost. Since sodium chloride content should be lower than one percent to meet requirement for agricultural use of compost, we attempted use of three kinds of co-composting material for food wastes compost, which were fermented, d...

주제어

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제안 방법

  • Sodium content in final composts was turned into sodium chloride. Evolution characteristics of ammonia gas was analyzed by a air suction type-gas detector (Kitakawa model 5A0089, Japan), which inserted in compost pile and then sucked 100ml air gas in pile for 1 min. in the third and sixth weeks of composting. The maturity degree of the final products composted for 12 weeks was calculated by evaluating the extent of smell, water content, the maximum temperature of compost heap during composting, turning times of pile, the generation of mycelium, and decomposition degree of compost particle on the basis of 10 points by 10 panels of judge elected arbitrarily.
  • in the third and sixth weeks of composting. The maturity degree of the final products composted for 12 weeks was calculated by evaluating the extent of smell, water content, the maximum temperature of compost heap during composting, turning times of pile, the generation of mycelium, and decomposition degree of compost particle on the basis of 10 points by 10 panels of judge elected arbitrarily. To evaluate phytotoxicity on the final composts, compost samples were extracted with water (1:25, w v1) at 6*0 0 water bath for 3 hours.
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