$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

Priming 처리에 의한 토마토 종자의 발아력과 Membrane Integrity에 미치는 영향
Effect of Seed Priming on the Germination Performance and Membrane Integrity of Tomato(Lycopersicon esculentum Mill.) Seeds 원문보기

생물환경조절학회지 = Journal of bio-environment control, v.12 no.4, 2003년, pp.221 - 227  

강점순 (밀양대학교 원예학과) ,  손병구 (밀양대학교 원예학과) ,  안종길 (밀양대학교 원예학과)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

본 연구에서는 토마토 종자의 priming 및 발아과정 중 세포막의 기능이 종자활력에 미치는 영향을 구명하고자 하였다. 토마토 종자의 적정 priming 처리제는 150 mL의 $KNO_3$였고, priming 처리된 종자는 발아촉진에 유효하였으며, 그 효과는 저온에서 현저하였다. $KNO_3$로 priming은 처리과정중 처리제에서 분리된 이온이 종자내로 이동하였다. Priming 처리과정중 전기전도도발아속도 단축에 가장 효과적이었던 $KNO_3$에서 처리개시 직후 약간 낮았다가 그 후 처리최종일까지 일정한 수준을 유지하였다. 발아기간중 용액의 전기전도도는 $KNO_3$ 용액으로 priming 처리된 종자에서는 낮았으나, $K_3PO_4$ 용액으로 priming 종자에서는 높게 나타났다. 발아촉진에 가장 효과적이었던 priming 처리제인 150 mL의 $KNO_3$ 용액으로 priming 처리하면 처리과정중 단백질, 아미노산, 가용성 당의 유출량은 $K_3PO_4$ 및 침지종자에 비해 낮았으며, 그 효과는 발아시에도 유지되었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The objective of this research was to determine the effect of seed priming on membrane integrity during poriming and germination. Among the five chemicals, $KNO_3$at 150 mL gave the shortest $T_{50}$ (days required to reach 50% of the final germination percentage). Compared to ...

주제어

참고문헌 (21)

  1. Abdul-Baki, A.A. 1980. Biochemical aspects of seed vigour. HortScience 15:765-771 

  2. Akers, S.W., G.A. Berkowitz, and J. Rabin. 1987. Germination of parsley seed primed in aerated solutions of polyethylene glycol. HortScience 22:250-252 

  3. Alvarado, A.D. and K.J. Bradford. 1988. Priming and storage of tomato seeds. I. Effects of storage temperature on germination rate and viability. Seed Sci. Technol. 16:601-612 

  4. Alvarado, A.D., K.J. Bradford, and J.D, Hewitt. 1987. Osmotic priming of tomato seeds: Effects on germination, field emergence, seedling growth and fruit yield. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 112:427-432 

  5. Bradford, K.J. 1986. Manipulation of seed water relations via osmotic priming to improve germination under stress conditions. HortScience 26:1105-1112 

  6. Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantization of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal. Biochem. 72:248-254 

  7. Bray, C.M. 1995. Biochemical processes during the osmopriming of seeds. p.767-790. In: J. Kigel and G. Gali(eds). Seed Development and Germination. Marcel Dekker, Inc. New York 

  8. Bray, C.M., P.A. Davison, M. Ashraf, and R.M. Taylor. 1989. Biochemical changes during osmopriming of leek seeds. Ann. Bot. 63:185-193 

  9. Cocuci, S.M. 1977. Effect of ABA, GA3 and FC on the development of potassium uptake germinating radish. Plant Sci. Lett..10:85-95 

  10. Coolbear, P., A. Francis, and D. Grierson. 1984. The effect of low temperature pre-sowing treatment on the germination performance and membrane integrity of artificially aged tomato seeds. J. Exp. Bot. 35:1609-1617 

  11. Dearman, J., P.A. Brocklehurst, and R.L.K. Drew 1986. Effects of osmotic priming and ageing on onion seed germination. Ann. Appl. BioI. 108:639-648 

  12. Frett, J.J., W.G. Pill, and D.C. Morneau. 1991. A comparison of priming agents for tomato and asparagus seeds. HortScience 26:1158-1159 

  13. Fu, J.R., X.H. Lu, R.Z. Chen, B.Z. Zhang, Z.S. Liu, Z.S. Li, and D.Y. Cay. 1988. Osmoconditioning of peanut(Arachis hypogea L.) seeds with PEG to improve vigor and some biochemical activities. Seed Sci. Technol. 16:197-212 

  14. Haigh, A.M. and E.W.R. Barlow. 1987a. Germination and priming of tomato, carrot, onion, and sorghum seeds in a range of osmotica. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 112:202-208 

  15. Haigh, A.M. and E.W.R. Barlow. 1987b. Water relations of tomato seed germination. Aust. J. Plant Physiol. 14:485-492 

  16. Harman, G.E. and L.R. Mattick. 1976. Association of lipid oxidation with seed ageing and death. Nature 260:323-324 

  17. Khan, A.A. 1992. Preplant physiological seed conditioning. Hort. Rev. 13:131-181 

  18. McCready, R.M., J. Guggolz, V. Silviera, and H.S. Owens. 1950. Determination of starch and amylose in vegetables. Anal. Chem. 22:1155-1158 

  19. Michel, B.E. and M.R. Kaufmann. 1973. The osmotic potential of polyethylene glycol 6000. Plant Physiol. 51:914-916 

  20. Simon, E.W. and R.M. Raja-Harun. 1972. Leakage during seed imbibition. J. Exp. Bot. 23:1076-1085 

  21. Yemm, E.W. and E.C. Cocking. 1955. The determination of amino acids with ninhydrin. Analyst. 80:209-213 

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로