$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

고혈압환자에서 치료상태에 따른 영양소 및 나트륨 섭취 양상
Nutrients and Salt Consumption of Hypertension Patients According to Treatment Status 원문보기

韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., v.38 no.9, 2005년, pp.706 - 716  

임정은 (경희대학교 임상영양연구소) ,  조미란 (경희대학교 임상영양연구소) ,  인창식 (포천중문의과대학교 차 바이오메디칼 센터 침구과) ,  서병관 (경희대학교 한의과대학 침구과) ,  고형균 (경희대학교 한의과대학 침구과) ,  조여원 (경희대학교 동서의학대학원 의학영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

High blood pressure is an important determinant of the incidence of coronary heart disease, stroke, congestive heart failure, renal failure, and peripheral vascular disease. Recommendations for control of high blood pressure emphasize lifestyle modification, including weight control, reduced sodium ...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 것이 중요하다. 이에 본 연구에서는 지속적으로 치료를 받고 있는 고혈압 환자와 치료를 받고 있지 않는 고혈압 환자를 대상으로 생활습관 식습관, 영양소 섭취량 등을 조사하고 짠맛의 한계농도 분석함으로써 고혈압 환자 관리 지침의 기초자료로 쓰이고자 하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (40)

  1. Kim JS. Current status and transition of death causes in Korean population, J Korean Med Assoc 36 (3) : 271-284, 1994 

  2. Cambiens F, Chretien JM, Ducimentiene P, Guize L, Richard JL. Is the relationship between blood pressure and cardiovascular risk dependent on body mass index? Am J Epid 122: 343-443, 1985 

  3. Sacks FM, Svelkey LP, Vollmer WM, et al. Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. DASH-Sodium Collaborative Research Group. N Engl J Med 344: 3-10, 2001 

  4. Writing Group of PREMIER Collaborating Research Group. Effects of comprehensive lifestyle modification on blood pressure control: main results of the PREMIER clinical trial. JAMA 289: 2083-2093, 2003 

  5. Lee BH. New guidlines of treatment of hypertension, J Korean Hypertension 10(1): 1-5, 2004 

  6. Cook NR, Cohen J, Hebert P, Taylor JO, Hennekens CH. Implications of small reductions on diastolic blood pressure for primary prevention. Arch Intern Med 155: 701-709, 1995 

  7. Manunta P, Bianchi G. Low-salt diet and diuretic effect on blood pressure and organ damage, J Am Soc Nephrol 15: S43-S46, 2004 

  8. Williams GH. Genetic factors associated with volume-sensitive hypertension, Molecular Cellular Endocrinology 217: 41-44, 2004 

  9. Join National Committee. The 1988 report of the Joint National Committee on detection, evaluation and treatment of high blood pressure, Arch Int Med 148: 1023-1038,1988 

  10. Cutler JA. Randomized trials of sodium reduction: an overview, Am J Clin Nutr 65 (2sup): 643s-651s, 1997 

  11. Lin PH, Ginty F, Appel LJ, Aickin M, Bohannon A, Garnero P, Barclay D, Svetkey LP. The DASH diet and sodium reduction improve markers of bone turnover and calcium metabolism in adults, J Nutr 133 (10): 3130-3136, 2003 

  12. Cirillo M, Laurenzi M, Panarelli W, Stamler J. Urinary sodium to potassium ratio and urinary stone disease, Kidney Int 46 (4): 1133-1139, 1994 

  13. Wiffenbach JM, Cowart BJ, Baum BJ. Taste intensity perception in aging. J Gerontol 41: 460-468, 1986 

  14. Halter J, Kulkoshky P, Wiids S, Makous W, Chen M, Porte D. Afferent receptors, taste perceptions, and pancreatic endocrine function in man. Diabetes 24: 414, 1975 

  15. Dye CJ, Koziatek DA. Age and diabetes on threshold and hedonic perception of sucrose solutions. J Gernotol 36(6): 310-315, 1981 

  16. Schiffman SS, Gatlin CA. Clinical physiology of taste and smell. Ann Rev Nutr 13: 405-436, 1993 

  17. Henkin RI. Salt taste in patients with essential hypertension due to primary hyperaldosteronism. J Chron Dis 27: 235-244, 1974 

  18. Schechter PJ, Horowitz D, Henkin RI. NaCl preferneces in patients with essential hypertension. JAMA 225: 1311, 1973 

  19. Hamet P. The evaluation of the scientific evidence for a relationship between calcium and hypertension. LSRO report. J Nutr 125: 311S-400S, 1995 

  20. Mizushima S, Cappuccio FP, Nichols R, Elliot P. Dietary magnesium intake and blood pressure: a qualitative overview of the observational studies. J Hnm Hypertension 12: 447-453, 1998 

  21. Belizan JM, Villar J, Pineda O, Reduction of blood pressure with calcium supplementation in young adult. JAMA 4:1161-1165, 1983 

  22. Allender PS, Cuttler JA, Follmann D, Cappuccio FP, Pryer J, Elliott P. Dietary calcium and blood pressure: A meta-analysis of randomized clinical trials, Ann Intern Med 124(9): 825-831, 1996 

  23. Bostick RM, Fosdick L, Grandits GA, Grambsch P, Gross M, Louis TA. Effect of calcium supplementation on serum cholesterol and blood pressure, Arc Fam Med 9: 31-39. 2000 

  24. Siani A, Strazzullo P, Russo LO. Controlled of long term oral potassium supplements in patients with mild hypertension. Br Med J 194: 1453-1456, 1987 

  25. Sacks FM, Brown LE, Appel L, Borhani NO, Evans D, Whelton P. Combinations of potassium, calcium, and magnesium supplements in hypertension, Hypertension 26: 950-956, 1995 

  26. Jackson EK, Herzer WA. Angiotension II/prostaglandin I2 interactions in spontaneously hypertensive rats, Hypertension 22 (5): 668-698, 1993 

  27. Dahl LK, Leitl G, Heine M, Influence of dietary potassium and sodium/potassium molar ratio on the development of salt hypertension, J Exp Med 136: 318, 1972 

  28. Yi KN, Chang SR. Clinical pathology file, second edition. Euihak Munwhasa co, pp.86-88, 1993 

  29. Nowson CA, Worsley A, Margerison C, Jorna MK, Godfrey SJ, Booth A. Blood pressure change with weight loss is affected by diet type in men, Am J Clin Nutr 81: 983-989, 2005 

  30. Wing RR. Behavioral weight control. In: Thomas AW, Albert JS. 1st eds. Handbook of obesity treatment. New York, the Guilford Press, 301-316, 2002 

  31. Aran VC, George LB, Henry RB, William CC, Lee AG, Joseph LI, Daniel WJ, Barry JM, Suzanne PJ, the National High Blood Pressure Edication Program Coordination Committee. Seventh report of the joint national committee on prevention, detection, evaluation, and treatment of high blood pressure. Hypertension 42: 1206-1252, 2003 

  32. Park EY, Park YJ, Kim KW. A study of sodium consumption and related psychosocial factors among hypertensive and normal adults, Korean J Nutr 33 (8): 833-839, 2000 

  33. Kim HS, Choi BS, Park YS. Study on the mineral content of low sodim diet for hypertensive patient in hospital, Korean J Nutr 25(1): 22-31, 1992 

  34. Chung KR. A Survey on the sodium chloride content of common restaurant meals in seoul area, Korean J Food Sci Tech 19 (6): 475-479, 1987 

  35. Shin MJ, Lim HS, Choi DH, Chung NS, Jang YS, Cho SY, Kim SS. Sodium intakes of outpatients with hypertension in Korea, Korean J Hypertension 5 (1): 10-16, 1999 

  36. Kim EK, Yoo MY, Cheon KS, Blood pressure, salt threshold, salt preference, urinary excretions and nutrition knowledge about blood pressure of elementary school children in rural area, Korean J Nutr 26(5): 625-638, 1993 

  37. Kim EK. Anthropometry, blood pressure, salt threshold and salt preference of children of orphan in Seoul and Kangnung, Korean J Nutr 27 (2): 181-191,1994 

  38. Resnick LM. Uniformity and diversity of calcium metabolism in essential hypertension: A conceptual frame work. Am J Med 82 (suppl 1B): 16-26, 1987 

  39. Resnick LM, Nicholson JP, Laragh JH. Calcium metabolism in essential hypertension: relationship to altered rennin system activity. Federation Proc 45: 2737-2745, 1986 

  40. Shortt C, Flynn A. Sodium-calcium inter-relationships with specific reference to osteoporosis, Nutr Res Rev 3: 101-115, 1990 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로