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근적외선 분광기술을 이용한 휴대용 감귤 당도 선과기 성능특성에 관한 연구
A Study on the Performance Characteristics of Portable Analyzer for Determination of Sugar Content in Citrus Unshiu using Near Infrared Spectroscopy 원문보기

한국공작기계학회논문집 = Transactions of the Korean society of machine tool engineers, v.15 no.5, 2006년, pp.1 - 6  

윤성운 (조선대학교 기계공학과) ,  마상동 (조선대학교 대학원 정밀기계공학과) ,  김명윤 (서강정보대학 자동차과) ,  김재열 (조선대학교 첨담금형부품소재 BK21 사업단)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study is to develop to portable near infrared analyzer measuring the sugar content of the fruits on a tree before harvesting ones. The portable near infrared system consists of a tungsten lamp, a coaxial optical fiber bundle and a multi-channel detector, which has 256 pixels and ...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • regression, PCR) 등의 다양한 기법이 도입되고있다. 본 연구에서는 근적외선 분광분석기에 사용하는 수학적 모델중 정확도가 가장 높은 것으로 알려진 부분최소제곱회귀법을 이용한 시스템을 제작 하였다.
  • 본 연구에서는 비파괴용 과실선별장치로 개발된 휴대용분석 장비를 사용하여 국내 제주도산 감귤의 당도를 비파괴적으로 측정할 수 있는 다중 회귀 예측 모델을 개발하고, 미지 시료인 감귤에 대한 당도를 검증하고자 하였다.
  • 4.2 당도별 스펙트럼 특성

    특정한 과실의 당 함량은 과수에서 자라는 동안 품종과 토양 그리고 기후 조건에 따라 상당히 변할 수 있으며, 이러한 과실의 당도를 비파괴 근적외선 분광 광도계로 측정하기 위해서 본 연구에서는 서로 다른 당도를 가진 감귤만을 사용하여 시료별 스펙트럼의 특성을 연구하였다. 스펙트럼 특성연구를 위하여 서로 다른 당도를 가진 감귤(7.

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참고문헌 (11)

  1. Norris, K. H. and Hart, J. R., 1965, 'Direct spectrophotometric dertermination of moisture content of grain and seeds,' Principles and Methods of measuring moisture in Liquids and Solid, Vol. 4, pp. 19-25 

  2. Osborne, B. G. and Feam, T., 1986, Near Infrared Spectroscopy in Food Analysis, John Wiley & Sons, New York 

  3. Williams, P. and Norris, K., 1987, 'Near Infrared Technology in the Agrculture and Food Industries,' American Association of Cereal Chemist, Vol.16, pp. 122-218 

  4. Williams, P. C. and Rreston, K. R., Nomis, K. H. and Starkey, P. M., 1984, 'Determination of Amino Acids in Wheat and Barley by Near-Infrared Reflectance Spectroscopy,' Journal of Food Science, Vol. 49 

  5. Pedretti, N., Bertrand, D., Devaux, M. F. and Sire, A., 1982, 'Identification of Chemical Constituents by Multivariate Near-Infrared Spectral Imaging,' Anal. Chem. Vol. 64, pp. 664-670 

  6. Kim, H. U., 1995, 'Nondestructive Determination of sugar content in Fruit by Near Infrared Spectroscopy Thesis of Master,' Seoul National University 

  7. Seo, U. J., 2003, 'Determination of the water content in Citrus leaves by portable near infrared system,' TKSAS, Vol. 16(3), pp. 277-280 

  8. Choi, C. H., 1997, 'Prediction of soluble Solid and Firmness in Apple by Visible Near-Infrared Spectroscopy,' KSAM, Vol. 22, pp. 256-261 

  9. Jaren, C., Ortuno, J. C., Arazuri, S., Arana, J. I. and Salvadores, M. C., 2001, 'Improved methods of continuous monitoring,' International Journal of Infrared & Millimeter Waves, Vol. 22, pp. 1521-1530 

  10. Munehiro, T. and Takayuki, K., 1996, 'Simple rainflow counting algorithms,' J. Agric, Food chem, Vol. 44, pp. 272-283 

  11. Noh, S. H., 1997, 'Non destructive Measurement of sugar Acid Content in Fruits using Spectral Reflectance,' KSAM, Vol. 22, pp. 247-250 

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