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논문 상세정보

한국 자생 거북꼬리 추출물을 이용한 갈색 염모제 개발

Development of Brown Hair-Dye using The Extracts of Boehmeria tricuspis Grown Wild in Korea

초록

천연 갈색 염모제를 개발하기 위하여 한국자생 거북꼬리 추출물로 염색한 머리카락의 염색성 조사와 함께 세정횟수에 따른 색깔변화를 화학 염모제로 염색한 머리카락과 비교하였다. 거북꼬리 추출물로 머리카락을 염색한 결과 대조구에 비해 ${\Delta}E$값이 11이상 나타났으며, 모두 YR계열로 염색이 되었다. 매염제 처리에 따른 ${\Delta}E$ 값은 사스레피나무 회즙을 사용했을 때 15.52로 가장 크게 나타났다. 거북꼬리 추출물로 머리카락을 염색 후 세정 횟수에 따른 L값은 사스레피나무 회즙처리구에서 가장 낮았고, a, b 및 $\Delta$ 값은 사스레피나무 회즙처리구에서 가장 높게 나타났다. 염색한 머리카락을 30회 세정한 결과 L값은 화학염모제로 염색한 머리카락 보다 거북꼬리 추출물(사스레피나무 회즙 매염)로 염색한 것에서 낮게 나타났다. 염색한 머리카락의 세정횟수에 따른 a, b, 및 ${\Delta}E$값의 변화는 화학염모제로 염색한 머리카락 보다 거북꼬리 추출물(사스레피나무 회즙 매염)로 염색한 것에서 적게 나타났다. 따라서 거북꼬리 추출물은 천연 갈색 염모제로서 실용성이 있는 것으로 나타났다.

Abstract

To develop the natural brown hair-dye, we investigated the dyeability of hairs dyed with the extracts of Boehmeria tricuspis and chemical hair-dye and the changes in its colors as affected by the number of washing frequencies. When dyed with the extracts of Boehmeria tricuspis, ${\Delta}E$ values was increased over 11 compared with control and dyed an order of descent YR. ${\Delta}E$ values treated the ashing juice of Japanese cleyera with a mordant was mostly increased about 15.52. Hairs was dyed with the extracts of Boehmeria tricuspis and we investigated L, a, b and ${\Delta}E$ values as affected by the number of washing frequencies. When treated the ashing juice of Japanese cleyera with a mordant, L values was mostly decreased, however, a, b and ${\Delta}E$ values was increased significantly. L values of hairs dyed with the extracts of Boehmeria tricuspis and washed over thirty times became low compared with that dyed with chemical hair-dye and changes in a, b and ${\Delta}E$values of that was small.

저자의 다른 논문

참고문헌 (13)

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이 논문을 인용한 문헌 (1)

  1. Heo, Buk-Gu ; Park, Yun-Jum ; Kim, Tae-Choon ; Kim, Hyun-Ju ; Park, Su-Min ; Jang, Hong-Gi ; Kim, Kyung-Su ; Lee, Kyung-Dong ; Yun, Jae-Gill 2009. "Chemical Characteristics, Antimicrobial Activity and Dyeability of Gyeongsanbansi (Persimmon kaki) Unripe Juice Extraction and Fermented Liquor" 韓國資源植物學會誌 = Korean journal of plant resources, 22(5): 438~445 

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