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탁주 주박의 섭취가 스트렙토조토신으로 당뇨를 유발시킨 흰쥐의 혈당수준에 미치는 효과
Effects of Takju(Korean turbid rice wine) Lees on the Serum Glucose levels in Streptozotocin-induced Diabetic Rats 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.21 no.6, 2006년, pp.638 - 643  

김순미 (가천의과대학교 식품영양학과) ,  조우균 (가천의과대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was performed to determine the effect of Takju(Korean turbid rice wine) lees on the serum glucose level in streptozotocin-induced diabetic rats. 24 Sprague-Dawley male rats were divided into three groups: normal control(NC), diabetic control(DC) and diabetic rats(DS) were fed on experimen...

주제어

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문제 정의

  • 당뇨를 유발한 군에서의 주박의 섭취가장 내용물의 통 과 시간에 미치는 영향을 조사하였다<;Figure 1>. 주박을 섭취하지 않은 당뇨군(DC)에 비해서 주박을 섭취한 당뇨 군(DS)의 장 통과시간은 단축되기는 했으나 유의적인 차이를 나타내지는 않았다.
  • 따라서 본 연구는 쌀 막걸리 주박의 건강기능성을 살펴 보기 위한 첫 시도로써 주박의 섭취가 streptozotocin으 로 제1형 당뇨를 유발시킨 흰쥐의 혈당 수준에 영향을 미치는 지를 살펴보고자 하였다.

가설 설정

  • 1) Refer the legend to Table 1. 2) The values were expressed as the mean± SEM. 3) Means differ significantly (p<0,05) if they do not share a common superscript.
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