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열저장 물질로써 잠열재의 제조 및 특성 연구
Study on Manufacturing and Characteristics of Phase Change Materials for Having Latent Heat 원문보기

바이오시스템공학 = Journal of biosystems engineering, v.31 no.3 = no.116, 2006년, pp.168 - 174  

권기현 (Korea Food Research Institute) ,  정진웅 (Bio-mechatronic Engineering, Sungkyunkwan University) ,  최창현 (Bio-mechatronic Engineering, Sungkyunkwan University)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study is to develop the cold chain system by developing optimal phase change materials (PCM). There are some benefits from developing this system such as keeping freshness of agriculture products, saving energy, etc. The major results are as follows. To decide a latent heat mater...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 따라서 본 연구의 목적은 저에너지형 축냉식 저온유통체계 를 확립하기위하여 유동유체 및 형태별 잠열재를 이용한 온 도대별 단위물질 PCM을 선정하고 그 제조 조건 및 특성을 분석하여 농산수산물 유통 온도영역대의 PCM을 개발을 하 고자 하였다.
  • 본 연구는 국내산 농축산물의 신선도 유지 및 에너지 절약 을 위하여 저온유통 온도대별 PCM 개발을 통한 축냉식 저온 유통 시스템을 개발하고자 하였다. 주요 연구결과를 요약하면 다음과 같다.
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참고문헌 (9)

  1. Inaba, H. 1997. Current status of research on functionally fluid, Experimental Heat Transfer, Fluid Mechanics and Thermodynamics. 417-427 

  2. Lee, H. J., J. K. Choi and J. G. Lee. 2003. An Experimental Study for Manufacturing MPCM Slurry and Its Application to a Cooling System. J. of SAREK. 15(5):352-359. (In Korean) 

  3. Study on quality parameters and sensing technologies for quality inspection of agricultural products. 1996. 한국식품개발연구원 보고서 

  4. Thompson, ㅓ.F., F. G. Michell, T. R. Rumsey, R. F. Kasmire, C. H. Crisosto. Commercial cooling of fruits, vegetables, and flowers. University of California-Divsion of Agriculture and Natural Resources publication 21567 

  5. 박상민. 고흡수성 수지의 특성과 연구개발동향. 1994. 한국목재공학회지. 22(1):91-112 

  6. 백종현. 축열분야기반기술 구축을 위한 PCM 개발 연구보고서. 2003. 한국생산기술연구원 

  7. 이재구, 최영찬, 이시훈, 김용구, 이원목. 잠열미립자 슬러리를 이용한 열저장 및 수송특성.2004. 대한설비공학회 논문집.:382-387 

  8. 이효진, 홍재창. 미립잠열재를 활용한 축열조로 부터 방열특성 연구. 2001. 한밭대학교 산업기술연구보고서.:223-234 

  9. 이효진, 이승우, 이재구. 미립잠열슬러리의 유체역학적 특성연구. 1999. 공기조화냉동공학 논문집. 11(4):549-559 

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