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증발 냉각방식을 이용한 딸기 수경재배의 배지 온도조절 기술 개발
Development of Temperature Control Technology of Root Zone using Evaporative Cooling Methods in the Strawberry Hydroponics 원문보기

생물환경조절학회지 = Journal of bio-environment control, v.19 no.4, 2010년, pp.183 - 188  

김기동 (한양테크) ,  하유신 (경북대학교 생물산업기계공학과) ,  이기명 (경북대학교 생물산업기계공학과) ,  박대흠 (태양그린에너지(주)) ,  권순구 (부산대학교 바이오산업기계공학과) ,  박종민 (부산대학교 바이오산업기계공학과) ,  정성원 (부산대학교 바이오산업기계공학과)

초록
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본 연구는 딸기의 수경재배에서 증발냉각방식을 이용하여 배지의 지하부 온도를 관리할 수 있는 냉각시스템을 개발하고 고온기 온실내 기온에 따른 배지내 온도분포 특성을 분석하고자 다공질 필름 덕트법, 배지 상면 기습부직포 멀칭법, 투수부직포 재배조 표면 증발법의 3가지 냉각시스템에 대하여 배지냉각특성을 시험하였다. 그 결과 투수부직포 재배조 표면 증발법의 경우 온실내 기온 $35^{\circ}C$인 배지표면의 온도와 상대습도 50%일 때 재배조 표변의 부직포의 온도는 $27^{\circ}C$로 니타났으며, 뿌리가 많이 분포되어 있는 배지내 온도는 $28{\sim}30^{\circ}C$ 정도로 나타나 외기온에 비하여 $5{\sim}7^{\circ}C$ 정도로 기장 크게 강하되었다. 따라서, 투수부직포 재배조 표면 증발법이 가장 효율적인 배지냉각 방법이라고 판단된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

It is necessary to develop an efficient and affordable cooling technology and apply the practical system to rural farmhouse, control to adequate growth environment by adjusting temperature of root zone. A study on managing medium temperature of the hydroponics for strawberry cultivation was conducte...

주제어

참고문헌 (10)

  1. Ball, V. 1984. Cornell research concerning the response of alstroemeria to environmental conditions. Grower Talks Magazine, February 1984. p. 14-21. 

  2. Ikeda, T., H. Kumakura, H. Hamamoto, and T. Fujiwara. 2006. Using latent heat of water evaporation to cool the culture medium for high.bench strawberry culture. Acta Hort. 708:393-396. 

  3. Ikeda, T., K. Yamazaki, H. Kumakura, and H. Hamamoto. 2007. Effect of cooling of medium on fruit set in high.bench strawberry culture. HortScience 42:88-90. 

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  6. Lee, J.H., O.K. Kwon, and Y,H. Park. 1999. Cooling efficiency and growth of tomato as effected by root zone cooling methods in summer season. Proceeding of Bio-Env. Control. 8(2):130-133 (in Korean). 

  7. Matuoka, T. and H. Suhardiyanto. 1992. Thermal and flowing aspects of growing petty tomato in cooled NFT solution during summer. Envrion. Control in Biol. 30:119-125. 

  8. Rynk, R. and F. Green. 1985. Greenhouse root zone soil cooling. ASAE paper No. 85-4532. 

  9. Udagawa, Y., T. Ito, and K. Gomi. 1991. Effects of root temperature on the absorption of water and mineral nutrients by strawberry plants 'Reiko' grown hydroponically. J. Japan. Soc. Hort. Sci. 59:711-717 (in Japanese). 

  10. Wiel, A.V.S. 1984. Results of soil cooling with well water. Venlo Experimental Gardens 39(30):38-41. 

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