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채도측정시스템을 이용한 암모니아성 질소의 정량방법
Determination of Ammonia Nitrogen by Color Saturation Measurement System 원문보기

韓國環境保健學會誌 = Journal of environmental health sciences, v.38 no.2, 2012년, pp.136 - 141  

이형춘 (서원대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Objectives: The objective of this study was to investigate whether the ammonia nitrogen concentration of aqueous samples such as drinking water can be determined by measuring the saturation of the samples colored by indophenol method. Methods: A color saturation measurement system was constructed by...

주제어

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문제 정의

  • 이러한 관점에서 본 연구에서는 PC카메라와 컴퓨터로 구성한 채도측정시스템을 이용하여 인도페놀법으로 발색시킨 액체시료의 영상을 취득하고 채도값을 측정하였으며, 채도값으로부터 액체시료의 암모니아성 질소 농도를 예측할 수 있는가를 검토하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
인도페놀법이란 어떤 방법인가? 인도페놀법은 시료의 암모늄 이온이 차아염소산의 공존 하에서 페놀과 반응하여 생성하는 청색의 인도페놀의 흡광도를 630 nm에서 측정하는 방법이다.4)
먹는물수질공정시험기준에 규정된 암모니아성 질소 측정방법은 어떤 것들이 있는가? 먹는물수질공정시험기준3)에 규정된 암모니아성 질소 측정방법은 인도페놀법에 의한 분광광도법과 이온크로마토그래피법이다.
HSV 색 공간은 색상, 채도, 명도의 좌표로 색을 지정하는데, 이 중 채도값은 무엇을 나타내는가? HSV 색 공간은 색을 표현하는 하나의 방법이며, 색상(Hue), 채도(Saturation), 명도(Value)의 좌표를 써서 특정한 색을 지정한다.5,6) 이 중 채도값은 특정한 색상의 가장 진한 상태를 100%로 하였을 때 진하기의 정도를 나타내며, 회색과 어느 정도 차이가 있는지에 따라 결정되는 색의 순도 측정의 기준이 된다.7)
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참고문헌 (14)

  1. National Law Information Center. Rules on the standards, examination, etc., of drinking water. Available: http://www.law.go.kr/lsSc.do?menuId0&p1 &subMenu1&nwYn1&query%EB%A8%B9% EB%8A%94%EB%AC%BC+%EC%88%98%EC% A7%88%EA%B8%B0%EC%A4%80+%EB%B0% 8F+%EA%B2%80%EC%82%AC+%EB%93%B1% EC%97%90+%EA%B4%80%ED%95%9C+%EA% B7%9C%EC%B9%99 &x37&y15#AJAX [accessed 9 January 2012]. 

  2. World Health Organization. Guidelines for Drinking- Water Quality - Second Edition - Volume 2 - Health Criteria and Other Supporting Information - Addendum. Available: http://www.who.int/water_sanitation_ health/dwq/2edaddvol2a.pdf [accessed 9 January 2012]. 

  3. Ministry of Environment. Standard for the examination of drinking water. Available: http://www.me.go.kr/ web/71/me/gosi/gosiUserList.do [accessed 9 January 2012]. 

  4. Chung HK, Kim BS. Determination of aqueous ammonia with indophenol method: comparison and evaluation for the reaction-rate, equilibrium and flow-injection analysis methods. J Kor Environ Sci Soc. 1995; 4(1): 91-103. 

  5. Sonka M, Hlavac V, Boyle R. Image processing, analysis, and machine vision, 3rd ed. Toronto: Thomson; 2008. p.38. 

  6. Choi YJ, Lee JS, You HS, Lee JW, Cho WD. A robust hand recognition method to variations in lighting. KIPSTB. 2008; 15-B(1): 25-36. 

  7. Sid-Ahmed MA. Image processing: theory, algorithms, and architectures, New York: McGraw-Hill; 1995. p.279. 

  8. Ritacco H. Wetting Experiments with a "Web Cam" in an Undergraduate Student Laboratory. J Chem Educ. 2006; 83(1): 114-116. 

  9. Ko JY, Shim JC, Kim HK. A system for improving fairness of online test using camera. J Kor Multimedia Soc. 2009; 12(10): 1427-1435. 

  10. Ji EM, Yoon HS, Lee SH. A new face detection method using combined features of color and edge under the illumination variance. J KIISE; Software and Applications. 2002; 29(11): 809-817. 

  11. Zheng C, Sun DW, Zheng L. Correlating colour to moisture content of large cooked beef joints by computer vision. J Food Eng. 2006; 77: 858-863. 

  12. Khairunniza-Bejo S, Kamarudin S. Chokanan Mango Sweetness Determination using HSB Color Space. Third International Conference on Computational Intelligence, Modelling & Simulation. September 20-22. 2011. Langkawi, Malaysia. 

  13. Roriea RL, Purcell LC, Karcherb DE, C. Kinga CA. The assessment of leaf nitrogen in corn from digital images. Crop Sci. 2010; 51(5): 2174-2180. 

  14. Pitschmann V, Kobliha Z, Halamek E, Tusarova I. Simple in situ visual and tristimulus colorimetric determination of sulfur dioxide in air. Pak J Anal & Envir Chem. 2006; 7(2): 120-124. 

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