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농식품 수출선도조직 운영실태 분석
Analysis of operation status on leading group of agro-food export 원문보기

농업과학연구 = CNU Journal of agricultural science, v.39 no.1, 2012년, pp.143 - 149  

김경필 (한국농촌경제연구원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

It is necessary to construct the supply system which is stable and quality assured for professional performance of agro-food export. The purpose of this study is to present the basic information about the improvement directions on the Leading Group of Agro-food Export. The result of analysis is pres...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구의 목적은 국내 농식품 수출선도조직의 운영실태 및 개선사항을 파악하여 수출선도조직 운영 개선방향의 기초자료를 제공하는 것이다.
  • 본 연구의 목적은 국내 농식품 수출선도조직의 운영실태 및 개선사항을 파악하여 수출선도조직 운영 개선방향의 기초자료를 제공하는 것이다.
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핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
국내 농식품 생산자가 수출시장에 진출하는 과정에서 출혈 경쟁이 발생하는 이유는? 국내 농식품 생산자와 수출업체 운영규모가 영세하고 분산된 편이어서 수출시장에 진출하는 과정에 과당 및 출혈 경쟁이 빈번하게 발생하고 있다. 또한, 이러한 여건은 수출 업체와 농가 간 체계적인 품질관리와 안정적인 공급계약 체계, 수출경쟁력을 약화시키는 주요 원인이 되고 있다.
국내 농식품 생산자와 수출업체 운영규모가 영세하고 분산된 여건은 어떤 것의 주요 원인이 되는가? 국내 농식품 생산자와 수출업체 운영규모가 영세하고 분산된 편이어서 수출시장에 진출하는 과정에 과당 및 출혈 경쟁이 빈번하게 발생하고 있다. 또한, 이러한 여건은 수출 업체와 농가 간 체계적인 품질관리와 안정적인 공급계약 체계, 수출경쟁력을 약화시키는 주요 원인이 되고 있다. 이렇게 불리한 여건을 극복하고 농식품 수출을 전문적으로 수행하기 위해서는 수출 참여자들의 조직화와 규모화 기반을 구축하는 노력이 필요하다.
국내 농식품 생산자가 수출시장 진출에서 출혈 경쟁을 극복하고 수출을 전문적으로 수행하기 위해 필요한 것은? 또한, 이러한 여건은 수출 업체와 농가 간 체계적인 품질관리와 안정적인 공급계약 체계, 수출경쟁력을 약화시키는 주요 원인이 되고 있다. 이렇게 불리한 여건을 극복하고 농식품 수출을 전문적으로 수행하기 위해서는 수출 참여자들의 조직화와 규모화 기반을 구축하는 노력이 필요하다.
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참고문헌 (7)

  1. Kim BR, Park SJ. 2005. The Study about Exporting Organizations and Programs for the Promotion of Agro-food Exportation. pp. 3-7. Korea Rural Economic Institute. [in Korean] 

  2. Kim KP, Han HS. 2010. The export Promotion Policy for Fruits and Specialty Crops. pp. 39-56. Korea Rural Economic Institute. [in Korean] 

  3. Kim KP, Kim SH. 2011. The survey analysis on the recognition of ago-food exporter to promote exportation in Korea. CNU Journal of Agricultural Sciences Vol. 38(3): 559-569. Institute of Agricultural Science. [in Korean] 

  4. Kim KP, Moon HP, Han JH. 2011. A Study for Improving Export Promotion Programs. pp. 85-105. Korea Rural Economic Institute. [in Korean] 

  5. Korea Agro-Fisheries Corp. 2010, 2011. Report of Visiting Consulting on Leading Group of Agro-food. [in Korean] 

  6. Lee WG, Jang JH, Kim JH. 2011. Success Instance and Increasement Strategies of Agro-food Export in Korea. Agriculture outlook 2011. pp. 441-470. Korea Rural Economic Institute. [in Korean] 

  7. MIFAFF. 2012. The Strategy for Achieving 10 Billion US$ in Agro-food Export in 2012. [in Korean] 

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