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[국내논문] 구제역 긴급행동지침(SOP)상의 화학처리방법으로 처리된 양돈분뇨의 고온호기산화공정 적용 연구
The Effect of NaOH treatment-Citric acid neutralization of Korean Standard Operating Procedure (SOP) on Physicochemical Compositions of Domestic Swine Excrement for the Connection to Thermophilic Aerobic Oxidation (TAO) 원문보기

한국축산시설환경학회지 = Journal of animal environmental science, v.19 no.2, 2013년, pp.81 - 88  

김하제 (상지대학교 환경공학과) ,  김수량 (상지대학교 동물자원학과) ,  홍인기 (상지대학교 환경공학과) ,  전상준 (상지대학교 환경공학과) ,  김초롱 (상지대학교 환경공학과) ,  정광화 (농촌진흥청 국립축산과학원) ,  한호 ((주)엠에이치) ,  김동균 (상지대학교 동물자원학과) ,  이명규 (상지대학교 환경공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

We planned to study how the chemical disposal designed by SOP can affect on physicochemical compositions of the livestock excrement. According to Livestock Manure Management Scheme, we experimented in two steps; the first step, NaOH treatment-Citric acid neutralization, and then the second procedure...

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문제 정의

  • Table 1에는 구제역 긴급행동 지침 (SOP)에 제시된 구제역 발생농장의 액상분뇨 소독 및 중화처리 요령을 정리하여 나타내었다. 본 연구에서는 구제역 긴급행동 지침 (SOP) 상의 화학적 소독처리가 양돈분뇨의 이화학적 성상에 미치는 영향을 알아보고, 액비화 및 정화처리 등을 고려한 2차 처리로서의 고온호기산화공정 적용 가능성에 대해 검토하였다.
  • 본 연구에서는 구제역 긴급행동지침 (SOP) 상의 화학적 소독처리가 양돈분뇨의 이화학적 성상에 미치는 영향을 알아보고, 액비화 및 정화처리 등을 고려한 2차 처리로서의 고온호기산화공정 (TAO system) 적용 가능성에 대해 검토하였다. 주요 연구결과는 다음과 같다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
구제역은 어떠한 환경조건에서 취약합니까? 5 이상에서도 생존 가능한 것으로 알려져 있다. 그러나 상대습도 60%이하에서는 생존력이 떨어지며, pH 5.0 이하 또는 pH 11 이상이거나, 온도 56℃에서 30분 처리 시 사멸하는 것으로 알려져 있다. 또한 pH 7.5인 중성부근에서도 처리온도가 61℃에서는 단 몇 초 만에 불활성화 되는 것으로 보고되고 있다 (Bachrach et al., 1957; George, 1960).
구제역의 특징은 무엇이며 이것은 어디에서 분류 및 관리하고 있습니까? 구제역은 가축전염병 중에서 가장 전염력이 강한 질병의 하나로 국제수역사무국 (Office International des Epizooties, OIE)에서는 A급 질병으로 분류, 관리하고 있다 (Kang et al., 2012; Kim et al.
양돈분뇨의 특징은 무엇이며 이것은 무엇을 포함하여 배출됩니까? 양돈업의 밀집형 사육추세는 최근 몇 년동안 매우 크게 증가하였다 (Zhu, 2000). 일반 적으로 양돈분뇨는 부유물질과 유기물질, 생물학적산소요구량 (BOD), 인과 질소성분 및 미생물군의 농도가 높은 것이 특징이며 (Pamela et al., 2011), 분과 뇨 및 세정수를 통해 소화 되지 않은 유기물질과 항생제 잔류물질 등을 포함하여 배출된다 (Girard et al., 2009).
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참고문헌 (16)

  1. AHPA, AWWA, WPCF., 1989. Standard Method for the Examination of Water and Wastewater. 18th Edition. 

  2. Bachrach, H.L., Breese, S.S., Callis, J.J., Hess, W.R., Patty, R.E., 1957. Inactivation of Foot-and-Mouth Disease Virus by pH and Temperature Changes and by Formaldehyde. Exp Biol Med. 95(1), 147- 152. 

  3. Chelme-Ayala, P., El-Din, M.G., Smith, R., Code, K.R., Leonard, J., 2011. Advanced treatment of liquid swine manure using physico-chemical treatment. Journal of Hazardous Materials. 186(2-3), 1632-1638. 

  4. George T.D., 1960. Effects of Physical Environment on the Virus of Foot-And-Mouth Disease. Annals of the New York Academy of Sciences. 83, 706-726. 

  5. Girard, M., Nikiema, J., Brzezinski, R., Buelna, G., Heitz, M., 2009. A review of the environmental pollution originating from the piggery industry and of the available mitigation technologies: towards the simultaneous biofiltration of swine slurry and methane. Canadian Journal of Civil Engineering. 36(22), 1946-1957. 

  6. Hong, S.M., Ha, D.H., 2012. Broadening Environmental Disaster and Securing Common Site : Focusing on the FMD Case in 2010-2011. Journal of Governance Studies. 7(1), 43-65. 

  7. Hwang, E.J., 2008. Effect of Alkaline Pretreatment on Sludge Aerobic Digestion and Fertilizer Value. Journal of Korean Society of Environmental Engineers. 30(1), 90-96. 

  8. Kang, M.A., Kim, M.S., Choi, B.W., Sohn, H.Y., 2012. Organic Matter Analysis and Physicochemical Properties of Leachate from a Foot-and-Mouth Disease Landfill Site. Korean J. Microbiol. Biotechnol. 40(2), 128-134. 

  9. Kim, B.H., Choi, S.H., 2001. Epizootiological Properties of Foot-and-Mouth disease with Special Reference to Prevention and Control of the Outbreaks. Korean Society for Agricultural Medicine and Community Health. 26(1), 185-198. 

  10. Kim, C.L., Kim, S.R., Kim, H.J., Jeon, S.J., Han, H., Kim, D.K, Lee, M.G., 2012. Physicochemical Changes of Swine Manure by the Treatment of Acid and Alkali for Inactivation of Pathogenic Microorganisms. Journal of livestock housing and environment. 18(3), 229-234. 

  11. Kim, S.R., Yoon, S.H., Lee, J.H., Lee, M.G., 2009. Recycling Studies for Swine Manure Slurry Using Multi Process of Aerobic Digestion (MPAD). Journal of livestock housing and environment. 15(2), 155-160. 

  12. McLaughlin, M.R., Brooks, J.P., Adeli, A., 2009. Characterization of selected nutrients and bacteria from anaerobic swine manure lagoons on sow, nursery, and finisher farms in the Mid-South USA. Journal of Environmental Quality. 38(6), 2422-2430. 

  13. Office International des Epizooties: OIE (www.oie.int). 

  14. Sedlak. R.I., 1991. Phosphorus And Nitrogen Removal From Municipal Wastewater Principles And Practice. LEWIS PUBLISHERS2. 37-39. 

  15. Vanotti, M.B., Millner, P.D., Hunt, P.G., Ellison, A.Q., 2005. Removal of pathogen and indicator microorganisms from liquid swine manure in multi-step biological and chemical treatment. Bioresource Technology. 96(2), 209-214. 

  16. Zhu, J., 2000. A review of microbiology in swine manure odor control. Agriculture, Ecosystems & Environment. 78, 93-106. 

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