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고대 이스라엘의 음식문화에 대한 고찰
A Study on the Ancient Israelite Food Culture 원문보기

한국조리학회지 = The Korean journal of culinary research, v.19 no.3, 2013년, pp.234 - 247  

채영철 (울산과학대학교 호텔외식조리과) ,  나영아 (을지대학교 식품산업외식학과)

초록

본 연구는 약 3440년 전인 B.C 1446-1406년에 기록 되었을 것으로 보고 있는 구약성경의 Pentateuch시대의 음식문화를 통해 사라졌던 나라가 2천 년 만에 어떻게 다시 살아날 수 있었는지에 대해 살펴보았다. 모세5경 시대의 음식문화의 특징은 식품재료에 있어 먹을 수 있는 정한 음식과 먹을 수 없는 부정한 음식으로 엄격하게 구분하며 피는 절대 먹어서는 안 되는 음식으로 분류하여 오늘날까지 강력한 영향력을 미치고 있음을 확인 할 수 있었다. 제사에 있어서는 burnt offering, grain offering, peace offering, sin offering, guilt offering 5가지, 절기에 있어서는 Passover, Festival of Unleavened bread, Festival of First-fruits, Festival of Harvest, Festival of Trumpets, Day of Atonement, Festival of Shelters 7절기가 각각 의의와 제사 방법까지 엄격하게 구분 되어 있었다. 관습과 전통으로만 이어지는 일반적인 음식문화와 달리 음식문화가 율법에 의해 식품위생법처럼 이미 오래 전부터 문자로 규정 하고 있는 특징을 지니고 있었다. 이러한 율법은 지켰을 때 얻을 수 있는 결과와 지키지 않았을 때 처하게 될 결과까지 명확하고 엄격하게 구분하고 있음을 알 수 있었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to examine how the Jewish nation, which disappeared in the history, has come to history again after 2000 years, considering the investigation of the Pentateuch from old testaments in the bible that might be recorded from B.C 1446 to 1406 about 3440 years ago. The foods in th...

주제어

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문제 정의

  • This research investigates the Israelite food custom in the era of Mosaic law which might be written in B.C 1446-1406 about 3440 years ago and mounted as much as the root of western food culture. The study observed the standard of eatable clean foods and uneatable unclean foods.
  • Korean food culture will meet the wild storm as it informs in the world. This research was conducted to help inform the Korean food culture to the world how the food in the period of Mosaic law worked in Israeli food custom and national philosophy, how they have kept their own food custom and how the future of Korean food should follow.
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