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무지개 당근의 carotenoid와 당 함량 분석
Analysis of carotenoids and soluble sugars in the Rainbow carrots 원문보기

농업과학연구 = CNU Journal of agricultural science, v.41 no.2, 2014년, pp.107 - 112  

김사랑 (충남대학교 식품영양학과) ,  김연미 (충남대학교 식품공학과) ,  전상진 ((주)캐로톱시드 영농조합) ,  박종태 (충남대학교 식품공학과) ,  김재한 (충남대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Coloring agents in food materials plays important roles in the development of attractive products as well as in the functionality of food such as antioxidant or vitamin supplementation. Carrot has been used as an orange coloring agent in the decoration of food but also a major source of vitamin A co...

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문제 정의

  • 이 논문에서는 다양한 색을 발현시키기 위해 색이 다른 당근의 교배를 통해 생산된 서로 다른 색을 가지는 38종의 무지개 당근 (Rainbow carrot)을 획득하여 색감과 맛에 영향을 미치는 carotenoid와 당을 HPLC로 정량하고 색에 따른 함량차이를 분석하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
Carotenoid의 특징은? 당근은 주황색을 띠는 식품으로서 세계적으로 많은 음식에 맛과 식감을 제공하며 carotenoid의 중요한 공급원이다(Heinonen, 1990). 당근에 풍부한 Carotenoid는 식물, 조류, 곰팡이, 미생물 및 동물에서 발견되고 많은 자연적인 기능을 포함하며 변형되기 쉬운 isoprenoid 화합물로, 동물과 인간에게 있어서 이 물질들은 필수 영양 성분인 비타민 A와 retinoid의 전구체이다(Bendich and Olson, 1989; Yuan et al., 2011).
당근의 특징은? 당근은 주황색을 띠는 식품으로서 세계적으로 많은 음식에 맛과 식감을 제공하며 carotenoid의 중요한 공급원이다(Heinonen, 1990). 당근에 풍부한 Carotenoid는 식물, 조류, 곰팡이, 미생물 및 동물에서 발견되고 많은 자연적인 기능을 포함하며 변형되기 쉬운 isoprenoid 화합물로, 동물과 인간에게 있어서 이 물질들은 필수 영양 성분인 비타민 A와 retinoid의 전구체이다(Bendich and Olson, 1989; Yuan et al.
Carotenoid의 효능은? 1997). 또한 암, 심장병, 시력감퇴와 같은 심각한 건강장애를 예방하고 방어 하는데 기여한다고 알려져 있다(Zhu et al., 2008).
질의응답 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (16)

  1. Baranski R, Allender C, and Klimek-Chodacka M. 2012. Towards better tasting and more nutritious carrots: Carotenoid and sugar content variation in carrot genetic resources. Food Research International 47(2):182-187. 

  2. Barret G, Fabi J. Rosso V. Cordenunsi B. Lajoloo F. Nascimento J. Mercadante A. 2011. Influence of ethylene on carotenoid biosynthesis during papaya postharvesting ripening. Journal of Food Composition and Analysis 24(4-5):620-624. 

  3. Bendich A. J. A. Olson 1989. Biological actions of carotenoids. The journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology 3(8):1927-1932. 

  4. Britton G, Weesie RJ. Askin D. Warburton JD. GallardoGuerrero L. Jansen FJ. deGroot HJM. Lugtenburg J. Cornard JP. Merlin JC. 1997. Carotenoid blues: Structural studies on carotenoproteins. Pure and Applied Chemistry 69(10):2075-2084. 

  5. Daie J. 1984. Characterization of sugar transport in storage tissue of carrot. Journal of the American Society for Horticultural Science 109:718-722. 

  6. Furr HC. 2004. Analysis of retinoids and carotenoids: problems resolved and unsolved. Journal of Nutrition 134(1):281S-285S. 

  7. Gueguen S, Herbeth B. 2002. An isocratic liquid chromatographic method with diode-array detection for the simultaneous determination of alpha-tocopherol, retinol, and five carotenoids in human serum. Journal of Chromatographic Science 40(2): 69-76. 

  8. Heinonen M. I. 1990. Carotenoids and Provitamin-a Activity of Carrot (Daucus-Carota L) Cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry 38(3):609-612. 

  9. Matthews PD. Luo RB. 2003. Maize phytoene desaturase and zeta-carotene desaturase catalyse a poly-Z desaturation pathway: implications for genetic engineering of carotenoid content among cereal crops. Journal of Experimental Botany 54(391):2215-2230. 

  10. Nilsson T. 1987. Growth and Chemical-Composition of Carrots as Influenced by the Time of Sowing and Harvest. Journal of Agricultural Science 108:459-468. 

  11. Nookaraju A, Upadhyaya CP. 2010. Molecular approaches for enhancing sweetness in fruits and vegetables. Scientia Horticulturae 127(1):1-15. 

  12. Simon PW, Peterson CE. lindsay RC. 1980. Correlations between sensory and objective parameters of carrot flavor. Journal of Agricultural and Food Chemistry 28(3):559-562. 

  13. Vilchez C. Forjan E. 2011. "Marine carotenoids: biological functions and commercial applications." Marine Drugs 9(3): 319-333. 

  14. Yuan D, Bassie L. 2011. The potential impact of plant biotechnology on the Millennium Development Goals. Plant Cell Reports 30(3):249-265. 

  15. Zhu CF, Naqvi S. 2008. Combinatorial genetic transformation generates a library of metabolic phenotypes for the carotenoid pathway in maize. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 105(47): 18232-18237. 

  16. Zhu CF, Bai C. 2010. The regulation of carotenoid pigmentation in flowers. Archives of Biochemistry and Biophysics 504(1): 132-141. 

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