$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

쿡방프로그램의 시청동기가 시청 후 행동에 미치는 영향
Effects of Watching 'Cookbang' Program on Behavioral Motivations 원문보기

한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, v.32 no.6, 2016년, pp.773 - 781  

김옥선 (장안대학교 건강과학부 식품영양과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Purpose: This research was undertaken to study the motivational behavioral effects after watching the 'Cookbang'. Methods: Between October 23 to November 7, 2015, 420 adults over the age of 20 were surveyed in the Gyeonggi Province and Seoul. The SPSS Statistics (ver. 18.0) was used for analysis of ...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

문제 정의

  • 본 연구는 쿡방프로그램의 이용실태와 시청동기 요인을 알아보고 시청동기가 시청 후 행동에 미치는 영향을 알아보고자 하였으며, 앞으로 소비자가 원하는 쿡방프로 그램의 개발과 구성, 발전에 도움을 주고자 실시하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
쿡방은 먹방과 어떤 차이가 있는가? ‘쿡방’이란 요리 방송들을 부르는 신조어로 ‘Cook(요리 하다)+방송’의 합성어로 음식을 요리하는 과정이 집중적으로 나오는 방송이다(Jang YJ & Kim MR 2016, Namuwiki 2016). 즉 방송출연자들이 레시피의 설명과 함께 요리를 하며 먹는 모습도 보여주는 방송으로 음식의 외관이나 음식을 맛있게 먹는 행위가 집중적으로 나오는 ‘먹방’의 한 단계 진화된 방송이다(Bae JH 2015, Kim HJ 2015).음식에 대한 정보 전달 방법은 과거에는 정보를 전달하는 것으로 국한되었으나 현재는 인터넷과 모바일, TV 등의 다양한 매체로 확대되고 있으며, 생활수준의 향상에 따라 단순한 요리강좌 프로그램 위주에서 여행을 통해 각 지방의 향토음식을 소개하거나 요리사들의 서바이벌 프로그램과 맛집을 소개하고 건강과 영양관련 정보를 전달해 주는 등 영역이 점점 확대되고 있다.
쿡방이란 무엇인가? ‘쿡방’이란 요리 방송들을 부르는 신조어로 ‘Cook(요리 하다)+방송’의 합성어로 음식을 요리하는 과정이 집중적으로 나오는 방송이다(Jang YJ & Kim MR 2016, Namuwiki 2016). 즉 방송출연자들이 레시피의 설명과 함께 요리를 하며 먹는 모습도 보여주는 방송으로 음식의 외관이나 음식을 맛있게 먹는 행위가 집중적으로 나오는 ‘먹방’의 한 단계 진화된 방송이다(Bae JH 2015, Kim HJ 2015).
음식에 대한 정보 전달 방법은 어떻게 변화하였는가? 즉 방송출연자들이 레시피의 설명과 함께 요리를 하며 먹는 모습도 보여주는 방송으로 음식의 외관이나 음식을 맛있게 먹는 행위가 집중적으로 나오는 ‘먹방’의 한 단계 진화된 방송이다(Bae JH 2015, Kim HJ 2015).음식에 대한 정보 전달 방법은 과거에는 정보를 전달하는 것으로 국한되었으나 현재는 인터넷과 모바일, TV 등의 다양한 매체로 확대되고 있으며, 생활수준의 향상에 따라 단순한 요리강좌 프로그램 위주에서 여행을 통해 각 지방의 향토음식을 소개하거나 요리사들의 서바이벌 프로그램과 맛집을 소개하고 건강과 영양관련 정보를 전달해 주는 등 영역이 점점 확대되고 있다.
질의응답 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (24)

  1. Bae JH. 2015. 'Cookbang', Nostalgia for a warm a meal. Public officials benefit association, Urban Aff 50(560):70-71. 

  2. Cho MH. 2006. The role of cooking TV shows in setting trends in eating out. Master's thesis. Sookmyung Women's University, Seoul, Korea. pp 1-40. 

  3. Conway JC, Rubin AM. 1991. Psychological predictors of television viewing motivation. Commun Res 18(4):443-463. 

  4. Hong JK. 2015. How does TV cooking program watching influence audience's subjective happiness?: Focusing on audience's motivations of watching and their perception of para-social interaction with food celebrities. Master's thesis. Yonsei University, Seoul, Korea. pp 1-50. 

  5. Hong YJ. 2015. Study on food program motivation. Master's thesis. Dongguk University, Seoul, Korea. pp 1-9. 

  6. Hwang SY. 2004. A study regarding the influence on viewing choice made by structural factor and quality evaluation of television programs. Doctorate dissertation. Chung-Ang University, Seoul, Korea. pp 1-52. 

  7. Jang MY. 2013. The usage and development plan of cooking shows based on television viewing motives. Master's thesis. Sookmyung Women's University, Seoul, Korea. pp 3-7. 

  8. Jang YJ, Kim MR. 2016. Need for interaction or pursuit of information and entertainment?: The relationship among viewing motivation, presence, parasocial interaction, and satisfaction of eating and cooking broadcasts. Korean J Broadcast 30(4):152-185. 

  9. Joo CY. 2004. Redefining television programme genre. Korean J Broadcast Telecommun Res 59:105-136. 

  10. Jung CY. 2009. Statistical analysis using SPSS WIN. Muyok Publishing, Seoul, Korea. pp 145-158. 

  11. Kang YK. 2015. 'Cookbang', because you smiles. Yonhapnews Northeast center, Maidus 2015(8):102-103. 

  12. Kim AY. 2013. The changes of Korean television food program and society: Focusing on the Korean food programmes from 1981 to present. Master's thesis. Sogang University, Seoul, Korea. pp 1-71. 

  13. Kim HJ. 2015. A study on food porn as a sub-culture - Centering on internet "Meokbang" (eating scene) in Afreeca TV. Humanit Res 50:433-455. 

  14. Kim JK. 2005. Parasocial interaction with favorite television characters. Korean J Broadcast Telecommun Stud 19(1): 255-285. 

  15. Lee JY. 2006. Exploring the links between personality and TV viewing. Master's thesis. Sogang University, Seoul, Korea. pp 1-72. 

  16. Na EK. 2015. "Eating broadcasts" and "Cooking broadcasts" exploratory study on food media trends: Socio-cultural backgrounds and new media use factors. Kookmin Soc Sci Revies 28(1):183-215. 

  17. Na EK, Kim DY. 2012. Genre-specific cultivation effect of reality-based TV programs: Perceived realism's mediation and fatalistic beliefs. Korean J Commun Inf 57(1):181-201. 

  18. Namuwiki. 2016. Cookbang. Available from: https://namu.wiki/w/%EC%BF%A1%EB%B0%A9. Accessed October 12, 2016. 

  19. Park JH. 2014. World hit 'Meokbang' syndrome. Available from: http://www.insight.co.kr/newsRead.php?ArtNo586. Accessed October 16, 2016. 

  20. Rubin AM, Perse EM. 1987. Audience activity and soap opera involvement: A uses and effects investigation. Hum Commun Res 14(2):246-268. 

  21. Sedaily. 2014. 'Mokbang' of Korea, in other countries, 'International topics'. Available from: http://www.sedaily.com/NewsView/1HQ2KHJI74. Accessed October 12, 2016. 

  22. The Economist. 2015. The food-show craze. Available from: http://www.economist.com/news/asia/21656240-epicurean-entertainment-luring-korean-men-kitchen-food-show-craze. Accessed October 12, 2016. 

  23. The Wall Street Journal. 2014. In South Korea, eating shows -or 'Mokbang'-Are hits on the web. 'Eating broadcasts' focus on chowing down. Available from: http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304851104579359592178568668. Accessed October 12, 2016. 

  24. Wansink B. 2006. Nutritional gatekeepers and the 72% solution. J Amer Diet Assoc 106(9):1324-1327. 

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

GOLD

오픈액세스 학술지에 출판된 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로