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[국내논문] 영양염제거에서 해수 및 해수염에 관한 비교연구
A Comparative Study on the Use of Seawater and Sea Salt in Nutrient Elimination 원문보기

海洋環境安全學會誌 = Journal of the Korean society of marine environment & safety, v.22 no.7, 2016년, pp.829 - 835  

(목포해양대학교 대학원) ,  김우항 (목포해양대학교 환경생명공학과)

초록
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부영양화를 일으키는 대표적인 영양물질인 질소와 인을 제거하기 위하여 많은 연구들이 진행되어오고 있다. 본 연구에서는 질소와 인을 제거하기 위하여 해수 및 해수염에 존재하는 마그네슘과 칼슘을 사용하여 스트루바이트와 수산화인회석을 만들어 침전을 시켰다. 실험의 목적은 해수와 해수염을 사용하여 pH와 농도의 변화에 따른 영양염의 제거율을 비교평가 하였다. 하수의 실험조건에서 해수를 사용한 결과 인의 제거율은 90 %, 질소의 제거율은 50 %로 나타났다. 또한 pH 9, 질소와 인의 농도 10 mM, ${Mg/PO_4}^{3-}$, ${NH_4}^+$의 비율 2의 조건에서 해수염을 사용하여 실험한 결과 질소의 제거율은 90 %, 인의 제거율은 70 %로 나타났다. 상대적으로 인의 제거율이 높은 이유는 해수를 사용한 경우 질소와 인의 몰 농도의 차이에서 비롯되었으며, 해수염을 사용한 경우 해수에 포함된 칼슘이 인과 반응하여 수산화인회석으로 침전 제거되었다고 할 수 있다. 수중의 질소와 인을 제거를 위하여 해수와 해수염을 사용한 결과 높은 제거율을 나타내었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

An excess in the nutrients such as nitrogen and phosphate leads to a phenomenon called eutrophication. In order to avoid this, numerous methods have been used to remove excess nutrients in the water. In this study, the use of a chemical method was assessed through the formation of magnesium ammonium...

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제안 방법

  • All samples were obtained after 30 minutes and later filtered through 0.45 µm pore size membrane filter and were subjected to Phenate and Ascorbic acid methods for ammonia and phosphate, respectively.
  • Samples were assumed to contain negligible amount of nutrients. In order to determine the effects of MG2+ concentration, four volumes of seawater were tested; 25, 50, 75 and 100 mL in a 500 mL total sample volume. Experiments were carried out in an ambient laboratory temperature with a jar tester.
  • 45 µm pore size membrane filter. The filtrates were then analyzed for ammonia and phosphate using Phenate method for Ammonia and Ascorbic acid method for Phosphate under a UV-Vis Spectrophotometer at 630 nm and 880 nm, respectively. To test for the removal at equal molar ratio, stock solutions of NH4Cl and KH2PO4 were prepared at 1000 mM NH4+-N and 1000 mM PO43--P, correspondingly.
  • 5, 1, 2, and 5 at the same pH 9. The mixtures were agitated using a magnetic stirrer and were allowed to react for 24 hours before the decanted liquid was subjected to Phenate method and Ascorbic acid method under a UV-Vis Spectrophotometer for ammonia and phosphate, respectively.
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참고문헌 (13)

  1. Atkinson, M. and C. Bingman(2000), Elemental Composition of Commercial Salts, Journal of Aquaculture and Aquatic Sciences, Vol. 8, No. 2, pp. 39-43. 

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