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어성초를 오리사료에 첨가 시 오리가슴살 지방산 분포도 조사 -현장연구를 중심으로-
Effects of Supplementing Duck Diets with Houttuynia Cordata Powder on the Fatty Acid Profiles of their Breast meat -A Field Study- 원문보기

Journal of environmental science international = 한국환경과학회지, v.25 no.5, 2016년, pp.745 - 748  

최인학 (중부대학교 애완동물자원학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Ninety ducks (one-day-old Pekins, 45 males and 45 females) were used to evaluate the effects of supplementing diets with Houttuynia cordata powder on the fatty acid profiles of duck breast meat. The ducks were allotted to one of the three treatment diets using a completely randomized design, each tr...

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문제 정의

  • 본 연구는 어성초 분말을 오리사료에 급여하여 오리 가슴살의 지방산 분포도 조사와 이에 대한 환경경영적 정보와 자료를 오리경영주에게 제공하는 것이다.
  • 본 연구는 어성초 분말을 오리사료에 급여하여 오리 가슴살의 지방산 분포도 조사와 이에 대한 환경경영적 정보와 자료를 오리경영주에게 제공하는 것이다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
어성초는 어떻게 사용되는가? 어성초는 항암제, 위궤양 치료, 항산화제, 항균제 및 항암 치료에 이용되고 있는 의료 용도 외에, 한국과 일본을 중심으로 차, 환, 엑기스 등의 건강식품과 화장품 원료로서 사용되고 있다(Fu et al., 2013).
어성초의 생리활성성분은 무엇으로 구성되는가? , 2013). 특히, 어성초의 대표적인 생리활성성분은 flavonoids, polyphenols,alkaloids 그리고 organic acid 등으로 구성된다고 보고하였다(Fu et al., 2013).
어성초 포함 실험용 오리사료를 급여해도 두드러진 차이가 없는 성분은? 통계적 유의성에 상관없이 어성초 분말을 오리사료에 첨가 시 오리가슴살에 축적되는 지방산 분포도는 전체적으로 포화지방산보다는 불포화지방산의 분포도가 높았다. 그러나 어성초를 급여한 두 처리구간(1%와 2% 어성초 처리구)에 지방산의 분포도는 두드러진 차이가 없었다.
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참고문헌 (12)

  1. Cho, Y. S., Kim, Y. T., Shon, M. Y., Choi, S. H., Lee, Y. S., Seo, K. I., 2000, Comparison of chemical compositions of Houttuynia cordata Thunb cultivated from different local area, Korean J. Food Preserv., 7, 108-112. 

  2. Duncan, D. B., 1955, Multiple range test, Biometrics., 11, 1-6. 

  3. Folch, J., Lees, M., Sloane-Stanley, G. H., 1957, A Simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues, J. Biol. Chem., 226, 497-509. 

  4. Fu, J., Dai, L., Lin, Z., Lu, H., 2013, Houttuynia cordata Thunb: A Review of phytochemistry and pharmacology and quality control, Chinese Medicine., 4, 101-123. 

  5. Kim, K. Y., Chung, D. O., Chung, H. J., 1997, Chemical composition and antimicrobial activities of Houttuynia cordata Thunb, Korean J. Food Sci. Technol., 29, 400-407. 

  6. Kim, M. L., 2009, A Study on comparison of characteristics of fermentability and fermented broth for Houttuynia cordata thunb extracts, Korean J. Food Preserv., 16, 122-127. 

  7. Kwon, R. H., Kang, K. S., Kim, I. D., Ha, B. J., 2008, The Correlativity of lipopolysaccharide and Houttuynia cordata Thunb mixture extract to lipid metabolism, J. Toxicol. Pub. Health., 23, 341-345. 

  8. Kwun, J. A., 1998, About Houttuynia cordata thumb, Korean Oriental Drug., 2, 218-221. 

  9. Lee, H. J., Kim, D. H., Joo, Y. H., Yoon, H., Choi, I. H., Kim, S. K., Song, I. G., Jang, I. H., Kim, S. C., 2015, Growth performance and fatty acid profiles of Korean native chicken fed diets with mixed probiotics, J Environ Sci. Int., 24, 323-328. 

  10. SAS Institute, 2002, SAS/STAT User's Guide: Version 8.2. SAS Institute Inc., Cary, NC. 

  11. Shin, S. E., Suh, D. S., Ding, J. L., Cha, W. S., 2006, Chemical characterization and antibacterial effect of volatile flavor concentrate from Houttuynia cordata Thunb, Life Sci., 16, 297-301. 

  12. Yan, L., Meng, Q. W., Kim, I. H., 2011, The Effects of dietary Houttuynia cordata and Taraxacum officinale extract powder on growth performance, nutrient digestibility, blood characteristics and meat quality in finishing pigs, Livest Sci., 141, 188-193. 

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