최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기Culinary science & hospitality research = 한국조리학회지, v.22 no.4 = no.79, 2016년, pp.81 - 94
장상준 (계명문화대학교 식품영양조리학부) , 나태균 (두원공과대학교 호텔조리과)
The purpose of this study is to measure the relative importance of the factors that affect school to work transition that food service-related majors and workers recognize. To this end, this study composed such factors into a second hierarchy level of individual background, educational background, a...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
대학생 시기에 진로를 결정하고 준비하는 것은 어떤 관점에서 중요한 의미를 지니는가? | 대학생 시기에 진로를 결정하고 준비하는 일은 발달적 관점에서 중요한 의미를 지닌다. 그러나 최근 고등교육의 팽창과 함께 대졸자의 실업문제가 전 세계적으로 대두되고 있는 가운데, 대졸자의 노동시장 이행 문제는 청년실업 등 구조적인 문제를 양산하고 있다는 점에서 중요한 의미를 가진다(Lee JE 2012). | |
청년실업의 주원인은? | 그러나 최근 고등교육의 팽창과 함께 대졸자의 실업문제가 전 세계적으로 대두되고 있는 가운데, 대졸자의 노동시장 이행 문제는 청년실업 등 구조적인 문제를 양산하고 있다는 점에서 중요한 의미를 가진다(Lee JE 2012). 이러한 청년실업의 주원인은 학력과잉, 안정적 직장 선호 등 청년 구직자의 눈높이와 현실간의 괴리에서 기인한다는 주장과 산업구조의 변화, 경력직 선호 등 기업의 노동수요 변화에 기인한다(김용성 2010). | |
외식관련 전공자의 식품연구소, 외식컨설팅업체, 대학원 진학 및 유학, 교사, 공무원 등으로의 취업성과가 미비하다고 생각되는 이유는? | 그러나 국내 일부 대학의 외식관련 학과의 홈페이지에 제시되어 있는 취업분야를 살펴보면 대다수의 외식관련 전공자의 진로방향으로 국내외 호텔 및 외식업체, 제과제빵관련 업체, 단체급식, 식품연구소, 외식컨설팅업체, 학원, 편입 또는 대학원 진학 및 유학, 교사, 공무원 등을 제시하고 있다. 그러나 조리실습 위주의 전공 교육과정, 전공자의 짧은 현장실무능력, 조리 관련 공립중등교사 임용시험의 채용 빈도 등을 고려하였을 때 식품연구소, 외식컨설팅업체, 대학원 진학 및 유학, 교사, 공무원 등의 취업분야는 그 취업성과가 미비하다고 생각된다. 더욱이 외환위기 이후 호텔경영을 효율적으로 달성하기 위해 비용 절감, 경영합리화 및 효율성 재고 등의 압력이 가중되면서(Kim HJ 2013) 비정규직의 선호, 노동환경에서 임금과 고용불안 유발 등의 문제가 야기되고 있다(Park K Y․Jun JH 2007). |
김용성 (2010). 청년실업의 원인과 정책적 대응방안, 한국개발연구원 (연구시리즈 2008-09), 10-11.
조근태, 조용곤, 강현수 (2003). 앞서가는 리더들의 계층분석적 의사결정, 동현출판사, 4-89, 서울.
Ahn SK (2009). An investigation of the effects of perception and experience of internship training on job pursuit intentions: J university in Jeonbuk and C university in Chungnam. The Korean J of Culinary Res 15(2):31-44.
Chang SS (1999). Educational credentials and labor market entry in Korea: Transition form school to work. Korean J of Sociology 22(4):751-787.
Cho MR (2005). The Determinants of Labor Market Entry and Status for the Youth of University Graduate. Master Thesis, Chonbuk National University 1-77, Chonbuk.
Cho MS (2009). An Empirical Study on the School to Work Transition of College Graduates: Determinants of Success Rate, Duration, and Wage Differential. Master Thesis, Inha University 1-104, Incheon.
Cho SH (2005). A Study on University Students' Preparation Behaviors for the Labor Market. Master Thesis, Yonsei University 1-99, Seoul.
Choi JH (2007). Social Capital and Occupational Achievement of High School Graduate Youth in Korea. Doctoral Thesis, Chonbuk National University 1-155, Chonbuk.
Chong YK, Hwang HJ, Huh KS (2006). The effects of internship program satisfaction on the career decisions of culinary major students. Korean J Food Cookery Sci 23(5):702-711.
Han YJ, Lee JH (2013). A study on major satisfaction and career maturity according to the values of college students: Majoring in food management and culinary arts. The Korean J of Culinary Res 19(2):76-92.
Im HW, Oh ST (2014). A study on gender and certification with career development competency and career decision level in university culinary art students. J of Foodservice Management 17(3):199-216.
Jang KY (2008). Determinants of the First Job Attainment for College Graduates in Korea: Effects of Socio-economic Status, Educational Characteristics and Individual Preparedness. Doctoral Thesis, Hanyang University 1-168, Seoul.
Jung HS, Seo KH, Yoon HH (2004). Present situation of internship program for the undergraduate students majoring in culinary studies. J of Foodservice Management 7(3):65-86.
Kim HJ (2013). A study on the effects of downsizing kitchen employees in hotels on job attitude: Focusing on the individual behavior types(DISC) of kitchen employees in the hotels in the Seoul and Daejeon regions. The Korean J of Culinary Res 19(3):1-17.
Kim JH (2005). A comparative study of the career choices of culinary department students at the junior college level. J of Foodservice Management 8(3):165-183.
Kim YY (2016). The Influence of University Students' Social Networking upon Career Preparation Behavior and Mediating Effect of Communication Competence. Master Thesis Chungang University 1-101, Seoul.
Lee HR, Park SG (2010). The mediating effect of major satisfaction on the relationship between career barrier and career decision level among college students. J of Foodservice Management 13(1):79-105.
Lee HW (2011). Investigating factors of successful overseas internship program for nurturing global talent. The Korean J of Human Resource Development 13(1):139-162.
Lee JE (2012). Factors Affecting Job Opportunities of University Graduates in Korea. Master Thesis, Seoul National University 1-77, Seoul.
Lee KE (2006). A Study on Youth's Labor Market Participation. Master Thesis, Kyunghee University 1-81, Seoul.
Lee KE, Kim TH (2005). Investigation of factors influencing career decision-making of students in foodservice management and culinary arts programs. Korean J Community Nutrition 10(3):311-318.
Lim CK, Lee JS (2007). An analysis on the success factors of CRM by AHP: Focus on deluxe hotel in Busan. J of the Korea Service Management Society 8(1):137-159.
Lim JY(2008). School to Work Transition Analysis of Female Students in Science & Engineering Fields of Majors in 4-year University. Master Thesis, Sookmyung Women's University 1-93, Seoul.
Na TK, Moon SW (2012). The mediating effect of career decision-making self-efficacy on the relationship between social support of professors and career preparation behavior of foodservice and culinary art majors: Focus on the university in Chungcheong province. The Korean J of Culinary Res 18(2):106-117.
Park JJ, Moon GP (2011). An empirical study on the effects of national technology certificate of cook on the self-efficacy and career development lifelong study performance: In the context of food industry. Korean J of Tourism Res 25(5):409-433.
Park KY, Jun JH (2007). The effect of part-time hotel cuisiniers' labor environment and organizational commitment on their job satisfaction. The Korean J of Culinary Res 13(2):69-80.
Park SJ (2005). School-to-work transition and labor market performances of local university graduates: Focusing on their first job in life. Quarterly J of Labor Policy 5(4):65-99.
Ryu JS (2003). A study on the school-to-work transition of provincial college graduates. Korean J of Labor Studies 9(1):171-196.
Saaty TL (1982). The analytic hierarchy process: A new approach to deal with fuzziness in architecture. Architect Sci Review 25(3):64-69.
Yoo YJ, Yun JY (2001). Study on the turnover reason of family restaurant cook part employee. Korean J Soc Food Sci 17(1):13-22.
Won JY (2011). The effects of educational attainment and sources for career information on wages and job-education match in the first job among young people. Korean J of Youth Studies 18(12):1-27.
해당 논문의 주제분야에서 활용도가 높은 상위 5개 콘텐츠를 보여줍니다.
더보기 버튼을 클릭하시면 더 많은 관련자료를 살펴볼 수 있습니다.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.