$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

삼백초(Saururus chinensis Baill) 용매분획물의 항산화활성 및 α-Glucosidase 저해활성 측정
Antioxidative and α-Glucosidase Inhibition Activit of Extracts Fraction from Saururus chinensis Baill 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.34 no.3, 2021년, pp.289 - 294  

이연리 (대전보건대학교 식품영양과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The antioxidant activity and α-glucosidase inhibitory activity of the solvent fraction fractionated from the methanol extract of Saururus chinensis Baill were examined. As a result of measuring the yields of methanol, hexane, chloroform, ethylacetate, butanol, and water fractions, the extract...

주제어

표/그림 (5)

참고문헌 (29)

  1. Benzie IFF, Strain JJ. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": The FRAP assay. Anal Biochem 239:70-76 

  2. Blois MS. 1958. Antioxidant determinations by the use of a stable free radical. Nature 181:1199-1200 

  3. Cha WS, Shin HR, Park JH, Oh SL, Lee WY, Chun SS, Choo JW, Cho YJ. 2004. Antioxidant activity of phenol compounds from mulberry fruits. Korean J Food Preserv 11: 383-387 

  4. Cho KH. 1994. Health on Saururus chinenesis. pp.221-272. Seojingak 

  5. Cho YJ. 2014. Antioxidant, angiotensin converting enzyme and xanthin oxidase inhibitory activity of extracts from Saururus chinensis leaves by ultrafine grinding. Korean J Food Preserv 21:75-81 

  6. Dewanto V, Wu X, Liu RH. 2002. Processed sweet corn has higher antioxidant activity. J Agric Food Chem 50:4959-4964 

  7. Ding JL, Lim IJ, Lee HD, Cha WS. 2006. Analysis of minerals, amino acids, and vitamin of Lespedeza cuneata. Korean Soc Biotechnol Bioeng 21:414-417 

  8. Kalt W, Hanneken A, Milbury P, Tremblay F. 2010. Recent research on polyphenolics in vision and eye health. J Agric Food Chem 58:4001-4007 

  9. Kang MH, Choi CS, Kim ZS, Chung HK, Min KS, Park CG, Park HW. 2002. Antioxidative activities of ethanol extract prepared from leaves, seed, branch and aerial part of Crotalaria sessiflora L. Korean J Food Sci Technol 34: 1098-1102 

  10. Kim JK. 1984. Encyclopedia of Natural Substance. p.174. Namsandang 

  11. Kim MJ, Park EJ. 2011. Feature analysis of different in vitro antioxidant capacity assays and their application to fruit and vegetable samples. J Korean Soc Food Sci Nutr 40:1053-1062 

  12. Kim SK, Ban SY, Kim JS, Chung SK. 2005. Change of antioxidant activity and antioxidant compounds in Saururus chinensis by extraction conditions. J Korean Soc Appl Biol Chem 48:89-92 

  13. Koh MS. 2004. Antimicrobial activity of Saururus chinensis Baill extract. J Korean Soc Food Sci Nutr 33:1098-1105 

  14. Lee SY, Shin YJ, Park JH, Kim SM, Park CS. 2008. An analysis of the Gyungokgo's ingredients and a comparison study on anti-oxidation effects according to the kinds of extract. Korea J Herbol 23:123-136 

  15. Lee WS, Baek YI, Kim JR, Cho KH, Sok DE, Jeong TS. 2004. Antioxidant activities of a new lignan and a neolignan from Saururus chinensis. Bioorg Med Chem Lett 14:5623-5628 

  16. Leighton T, Ginther C, Fluss L, Harter WK, Cansado J, Notario V. 1992. Molecular characterization of quercetin and quercetin glycosides in Allium vegetable: Their effects on malignant cell transformation. In Huang MT, Ho CT, Lee C (Eds.), Phenolic Compounds in Food and Their Effect on Health II. ACS Symposium Series vol. 507. pp.220-238. American Chemical Society 

  17. Ling J, Ha JH, Choi YY, Seo YC, Kim JS, Kim YO, Cha SW, Kim JC, Lee HY. 2011. Enhancement of cosmeceutical activities of Berberis koreana bark by high pressure ultrasonification extraction processes. Korean J Med Crop Sci 19:54-65 

  18. Loguercio C, Festi D. 2011. Silybin and the liver: From basic research to clinical practice. World J Gastroenterol 17: 2288-2301 

  19. Manian R, Anusuya N, Siddhuraju P, Manian S. 2008. The antioxidant activity and free radical scavenging potential of two different solvent extracts of Camellia sinensis (L.) O. Kuntz, Ficus bengalensis L. and Ficus racemosa L. Food Chem 107:1000-1007 

  20. Marklund S, Marklund G. 1974. Involvement of the superoxide anion radical in the autoxidation of pyrogallol and a convenient assay for superoxide dismutase. Eur J Biochem 47:469-474 

  21. Masaki H, Sakaki S, Atsumi T, Sakurai H. 1995. Active-oxygen scavenging activity of plant extracts. Biol Pharm Bull 18:162-166 

  22. Matsui T, Ueda T, Oki T, Sugita K, Terahara N, Matsumoto K. 2001. α-Glucosidase inhibitory action of natural acylated anthocyanins. 1. survey of natural pigments with potent inhibitory activity. J Agric Food Chem 49:1948-1951 

  23. Muller HE. 1995. Detection of hydrogen peroxide proceeds by microorganism on ABTS-peroxidase medium. Zentalbl Bakteriol Mikrobiol Hyg 259:151-158 

  24. Park HS. 2011. Antioxidant activity of solvent extracts from Vitis coignetiea skins. Korean J Culin Res 17:208-217 

  25. Shim JS, Kim SD, Kim TS, Kim KN. 2005. Biological activities of flavonoid glycosides isolated from Angelica keiskei. Korean J Food Sci Technol 37:78-83 

  26. Smirnoff N, Cumbes QJ. 1989. Hydroxyl radical scavenging activity of compatible solutes. Phytochemistry 28:1057-1060 

  27. Tibbot BK, Skadsen RW. 1996. Molecular cloning and characterization of a gibberellin-inducible, putative α-glucosidase gene from barley. Plant Mol Biol 30:229-241 

  28. Yoo HJ, Kang HJ, Jung HJ, Kim K, Lim CJ, Park EH. 2008. Anti-inflammatory, anti-angiogenic and anti-nociceptive activities of Saururus chinensis extract. J Ethnopharmacol 120: 282-286 

  29. Yu MH, Im HG, Lee HJ, Ji YJ, Lee IS. 2006. Components and their antioxidative activities of methanol extracts from sarcocarp and seed of Zizyphus jujuba var. inermis Rehder. Korean J Food Sci Technol 38:128-134 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로