$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] 표준화된 곰피추출물의 항산화 활성 및 콜레스테롤 개선 효과
Antioxidant and Anti-Cholesterol Activities of Standardized Ecklonia Stolonifera Extract 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.36 no.4, 2021년, pp.353 - 362  

한웅호 (강원대학교 식품환경융합학과) ,  김우혁 (강원대학교 바이오산업공학부 식품생명공학전공) ,  최선일 (강원대학교 식품환경융합학과) ,  문효 (강원대학교 식품환경융합학과) ,  이세정 (강원대학교 식품환경융합학과) ,  진희구 (차의과학대학교 식품생명공학과) ,  오현지 (차의과학대학교 식품생명공학과) ,  강다혜 ((주)네추럴웨이) ,  김형빈 ((주)네추럴웨이) ,  이부용 (차의과학대학교 식품생명공학과) ,  이옥환 (강원대학교 식품환경융합학과)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

본 연구에서는 표준화된 곰피추출물의 항산화 및 콜레스테롤 개선에 대한 효능평가를 통해 건강기능식품 소재로서의 가치를 검토하기 위해 총 폴리페놀, 총 플라보노이드 및 dieckol 함량을 측정하였으며 DPPH, ABTS radical 소거능, reducing power 및 FRAP 활성을 통하여 곰피추출물의 in vitro 항산화 활성을 조사하였고 표준화된 곰피추출물의 HMG-CoA reductase 저해 활성 및 세포 내 콜레스테롤 생성 억제 효능을 평가하였다. 표준화된 곰피추출물의 총 폴리페놀, 총 플라보노이드 및 dieckol 함량은 각각 9.64±0.04 mg GAE/g, 2.72±0.08 mg RE/g, 27.42±0.66 mg/g으로 나타났다. 표준화된 곰피추출물의 in vitro 항산화활성, HMG-CoA reductase 저해활성 및 세포 내 콜레스테롤 생성 억제 효능은 농도의존적으로 증가하는 경향을 보였으며 이는 표준화된 곰피추출물에 함유되어 있는 페놀성 화합물에 기인된 효능으로 사료되며 항산화성분, 항산화 효과, 콜레스테를 개선 효능간의 상관관계가 있음을 확인하였다. 향후, 표준화된 곰피추출물에 대한 in vivo 모델에서의 전임상 연구 및 작용기전 입증되면 인체적용시험을 통해 이중기능성을 갖는 건강기능식품의 개발이 가능할 것으로 사료된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Ecklonia stolonifera, which belongs to the family Laminariaceae, is an edible perennial brown marine alga that is widely distributed, and is rich in polyphenols, including dieckol. Here, we investigated the radical scavenging activities of E. stolonifera extract (ESE) using various in vitro models. ...

주제어

참고문헌 (36)

  1. Lee, S.J., Park, J.Y., Nam, C.M., Jee, S.H., The prevalence estimation of metabolic syndrome and it's related factors based on data from general health medical examination: A multi-center study. J. Health Info. Stat., 33 119-134 (2008). 

  2. National Institutes of Health (NIH). Lowering blood cholesterol to prevent heart disease. JAMA, 253, 2080-2086 (1985). 

  3. Ebrahim, S., Sung, J.H., Song, Y.M., Ferrer, R.L., Lawlor, D.A., Smith, G.D., Serum cholesterol, haemorrhagic stroke, ischaemic stroke, and myocardial infarction: Korean national health system prospective cohort study. BMJ, 333, 22-27 (2006). 

  4. Tyrovolas, S., Panagiotakos, D.B., The role of Mediterranean type of diet on the development of cancer and cardiovascular disease, in the elderly: A systematic review. Maturitas, 65, 122-130 (2010). 

  5. Qureshi, A.A., Abuirmeileh, N., Din, Z.Z., Elson, C.E., Burger, W.C., Inhibition of cholesterol and fatty acid biosynthesis in liver enzymes and chicken hepatocytes by polar fractions of garlic. Lipids, 18, 343-348 (1983). 

  6. Sirtory, C.R., Pharmacology and mechanism of action of the new HMG CoA reductase inhibitors. Pharmcol. Res., 22, 555-563 (1990). 

  7. Brown, S.L., Lowered serum cholesterol and low mood. BMJ, 313, 637-638 (1996). 

  8. Shin, M.K., Han, S.H., Effects of methanol extracts from bamboo (P seudosasa uaponica Makino) leaves extracts on lipid metabolism in rats fed high fat and high cholesterol diet. J. Korean Soc. Food Cult., 17 30-36 (2002). 

  9. Kim, T.H., Son, Y.K., Hwang, K.H., Kim, M.H., Effects of Angelica keiskei Koidzumi and turmeric extract supplementation on serum lipid parameters in hypercholesterolemic diet or P-407-induced hyperlipidemic rats. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 37, 708-713 (2008). 

  10. Buyukokuroglu, M.E., Gulcin, I., Oktay, M., Kufrevioglu, O.I., In vitro antioxidant properties of dantrolene sodium. Pharmacol. Res., 44, 491-494 (2001). 

  11. Stranahan, A.M., Cutler, R.G., Button, C., Telljohann, R., Mattson, M.P., Diet-induced elevations in serum cholesterol are associated with alterations in hippocampal lipid metabolism and increased oxidative stress. J. Neurochem., 118, 611-615 (2011). 

  12. Kim, M.K., Cho, S.W., Park, Y.K., Long-term vegetarians have low oxidative stress, body fat, and cholesterol levels. Nutr. Res. Pract., 6, 155-161 (2012). 

  13. Manandhar, B., Wagle, A., Seong, S.H., Paudel, P., Kim, H.R., Jung, H.A., Choi, J.S., Phlorotannins with potential anti-tyrosinase and antioxidant activity isolated from the marine seaweed ecklonia stolonifera. Antioxidants, 8, 240 (2019). 

  14. Goo, H.R., Choi, J.S., Na, D.H., Quantitative determination of major phlorotannins in ecklonia stolonifera. Arch. Pharm. Res., 33, 539-544 (2010). 

  15. Kang, H.S., Chung, H.Y., Kim, J.Y., Son, B.W., Jung, H.A., Choi, J.S., Inhibitory phlorotannins from the edible brown alga Ecklonia stolonifera on total reactive oxygen species (ROS) generation. Arch. Pharm. Res. 27, 194-198 (2004). 

  16. Choi, J.S., Han, Y.R., Byeon, J.S., Choung, S.Y., Sohn, H.S., Jung, H.A., Protective effect of fucosterol isolated from the edible brown algae, Ecklonia stolonifera and Eisenia bicyclis, on tert-butyl hydroperoxide- and tacrine-induced HepG2 cell injury. J. Pharm. Pharmacol., 67, 1170-1178 (2015). 

  17. Park, E.Y., Kim, E.H., Kim, M.H., Seo, Y.W., Lee, J.I., Jun, H.S., Polyphenol-rich fraction of brown alga Ecklonia cava collected from Gijang, Korea, reduces obesity and glucose levels in high-fat diet-induced obese mice. Evid. Based complement. Alternat. Med., 2012, 418912 (2012). 

  18. Yu, S.M., Kim, W.K., Health beneficial effects of brown algae ecklonia stolonifera in liver. Food Sci. Ind., 51, 334-342 (2018). 

  19. Duval, B., Shetty, K., The stimulation of phenolics and antioxidant activity in pea (Pisum sativum) elicited by genetically transformed anise root extract. J. Food Biochem., 25, 361-377 (2007). 

  20. Bang, C.Y., Byun, J.H., Choi, H.K., Choi, J.S., Choung, S.Y., Protective effects of Ecklonia stolonifera extract on ethanol-induced fatty liver in rats. Biomol. Ther., 24, 650-658 (2016). 

  21. Ozgen, M., Reese, R.N., Tulio Jr, A.Z., Scheerens, J.C., Miller A.R., Modified 2,2-azino-bis-3-ethylbenzothiazoline6-sulfonic acid (ABTS) method to measure antioxidant capacity of selected small fruits and comparison to ferric reducing antioxidant power (FRAP) and 2,2' diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) methods. J. Agric. Food Chem. 54, 1151-1157 (2006). 

  22. Oyaizu, M., Studies on products of the browning reaction. Antioxidative activities of browning reaction products prepared from glucosamine. Jpn. J. Nutr., 44, 307-315 (1986). 

  23. Benzie, I.F., Stranin, J.J., The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: The FRAP assay. Anal. Biochem., 239, 70-76 (1996). 

  24. Lee, S.J., Shin, J.H., Kang, M.J., Jung, W.J., Ryu, J.H., Kim, R.J., Sung, N.J., Antioxidants activity of aged red garlic. J. Life Sci., 20, 775-781 (2010). 

  25. Ou, B., Hampsch-Woodill, M., Prior, R.L., Development and validation of an improved oxygen radical absorbance capacity assay using fluorescein as the fluorescent probe. J. Agric. Food Chem. 49, 4619-4626 (2001). 

  26. Chae, K.S., Lee, S.J., Gim, S.W., Cho, S.W., Kwon, J.W., Kim, Y.S., Improvement in antioxidant activities and cholesterol secretion inhibition abilities of black raspberry extracts upon maturation. Korean J. Food Preserv., 27, 325-332 (2020). 

  27. Lachenmeier, D.W., Monakhova, Y.B., Kuballa, T., Lobell-Behrends, S., Maixner, S., Kohl-Himmelseher, M., Waldner, A., Steffen, C., NMR evaluation of total statin content and HMG-CoA reductase inhibition in red yeast rice (Monascus spp.) food supplements. Chin. Med., 7, 1-7 (2012). 

  28. Hallivell, B., Aeschbach, R., Loliger, J., Aruoma, O.I., The characterization of antioxidants. Food Chem. Toxicol., 33, 601-617 (1995). 

  29. Kim, H.J., Jun, B.S., Kim, S.K., Cha, J.Y., Cho, Y.S., Polyphenolic compound content and antioxidative activities by extracts from seed, sprout and flower of safflower (Carthamus tinctorius L). J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 29, 1127-1132 (2000). 

  30. Son, H.J., Studies on the Antioxidant Activity and MetalChelating Ability of Seaweed by the Cultivating Locations. MS thesis, Kosin University, Busan, Korea (2007). 

  31. Jin, H.G., Lee, K.P., Chei, S.W., Oh, H.J., Lee, K.P., Lee, B.Y., Ecklonia stolonifera Extract Suppresses Lipid Accumulation by Promoting Lipolysis and Adipose Browning in High-Fat Diet-Induced Obese Male Mice. Cells, 9, 871 (2020). 

  32. Kim, J.H., Kang, H.M., Lee, S.H., Lee, J.Y., Park, L.Y., Anti-oxidant and α-glucosidase inhibition activity of seaweed extracts. Korean J. Food Preserv., 22, 290-296 (2015). 

  33. Kuda, T., Kunii, T., Goto, H., Suzuki, T., Yano, T., Varieties of antioxidant and antibacterial properties of Ecklonia stolonifera and Ecklonia kurome products harvested and processed in the Noto peninsula, Japan. Food Chem., 103, 900-905 (2007). 

  34. Cerqueira, N.M.F.S.A., Oliveira, E.F., Gesto, D.S., Santos-Martins, D., Moreira, C., Moorthy, H.N., Ramos, M.J., Fernandes, P.A., Cholesterol biosynthesis: A mechanistic overview. Biochemistry, 55, 5483-5506 (2016). 

  35. Yeo, A.R., Lee, J., Tae, I.H., Park, S.R., Cho, Y.H., Lee, B.H., Shin, H.C., Kim, S.H., Yoo, Y.C., Anti-hyperlipidemic effect of polyphenol extract (Seapolynol™) and dieckol isolated from Ecklonia cava in in vivo and in vitro models. Prev. Nutr. Food Sci., 17, 1-7 (2012). 

  36. Jo, H.G., Kim, M.J., Cheong, S.H., Sea tangle (Saccharina japonica), an edible brown seaweed, improves serum lipid profiles and antioxidant status in rats fed high-fat and high-cholesterol diets. J. Appl. Phycol., 31, 3957-3967 (2019). 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

GOLD

오픈액세스 학술지에 출판된 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로