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생굴(Crassostrea gigas)의 선도 변화에 포장용기가 미치는 영향
Effect of the Packaging Container on the Freshness of Raw Oysters Crassostrea gigas 원문보기

한국수산과학회지 = Korean journal of fisheries and aquatic sciences, v.55 no.1, 2022년, pp.73 - 77  

윤나영 (국립수산과학원 식품위생가공과) ,  안병규 (부경대학교 식품공학과) ,  인정진 (부경대학교 식품공학과) ,  한형구 (부경대학교 식품공학과) ,  이우진 (부경대학교 식품공학과) ,  서정화 (굴하식수협) ,  정삼근 (굴하식수협) ,  심길보 (부경대학교 식품공학과)

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The shelf life of oysters Crassostrea gigas, in two different types of packaging containers, polyethylene (PE) and polyethylene terephthalate (PET), was determined by evaluating the pH, glycogen and soluble protein content, turbidity, and viable cell count. After 7 days of storage, the pH of the pac...

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문제 정의

  • 따라서 본 연구는 수산물의 포장재로 사용되고 있는 기존 생굴의 포장 용기인 PE 재질과 새로운 포장용기로 PET (poly- ethyleneterephthalate) 재질의 용기에 생굴을 포장하여 선도에 따른 이화학적 및 미생물학적 품질 변화를 조사하여 새로운 생굴 포장 방법을 제시하고자 하였다.
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참고문헌 (18)

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