$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

시판 건조 인삼류(백삼, 홍삼)의 곰팡이 발생
Occurrence of Fungal Species in Dried Ginseng Products from Retail Market 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.37 no.4, 2022년, pp.277 - 284  

최장남 (농촌진흥청 국립농업과학원 유해생물과) ,  김소수 (농촌진흥청 국립농업과학원 유해생물과) ,  백슬기 (농촌진흥청 국립농업과학원 유해생물과) ,  박진주 (농촌진흥청 국립농업과학원 유해생물과) ,  최정혜 (농촌진흥청 국립농업과학원 유해생물과) ,  장자영 (농촌진흥청 국립농업과학원 유해생물과) ,  김점순 (농촌진흥청 국립농업과학원 유해생물과) ,  이데레사 (농촌진흥청 국립농업과학원 유해생물과)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

시판 유통 중인 건조 인삼류(백삼 24점, 홍삼 26점) 포장 제품을 수집하여 곰팡이 발생 조사를 수행하였다. 백삼과 홍삼은 각각 50%와 46%의 시료에서 곰팡이가 검출되었고 검출 시료의 평균 곰팡이 오염도는 각각 0.5와 0.2 log10 CFU/g이었다. 백삼에서는 Penicillium polonicum, P. chrysogenum, Rhizopus microsporus가 각각 18.2%로 우점하였으나 홍삼은 Aspergillus spp.이 87.6%로 우점하였으며 이 중 A. chevalieri가 50.0%로 가장 높았다. 이 중 독성 종으로 알려진 P. polonicum, P. chrysogenum, P. melanoconidium, A. chevalieri 균주의 citrinin 독소 생성 가능성을 분석한 결과, 13 균주 모두 독소 유전자가 검출되지 않았다. 이 결과는 조사한 시료의 곰팡이독소 오염 위험은 매우 낮지만, 건조 인삼류에 곰팡이 오염이 가능함을 보여준다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

To investigate the occurrence of fungi in dried ginseng products, we collected 24 white and 26 red ginseng samples from the retail market. Fungi were detected in 50% and 46% of white and red ginseng samples, respectively. The average level of fungal contamination was 0.5 and 0.2 log10 CFU/g in white...

주제어

참고문헌 (41)

  1. Kwak, Y.S., Understanding of the safety of Korean ginseng in terms of food hygiene. J. ginseng Res., 14, 9-25 (2020). 

  2. Ha, D.C., Rye, G.H., Chemical component of white, red and extruded root ginseng. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 34, 247-254 (2005). 

  3. Jang, A.Y., Seung, Y.C., Ji, J.G., The comparative study on physiological activity of white ginseng, red ginseng and black ginseng extract. J. Digit. Converg., 14, 459-471 (2016). 

  4. Kong, B.M., Park, M.J., Min, J.W., Kim, H.B., Kim, S.H., Kim, S.Y., Yang, D.C., Physico-chemical characteristics of white, fermented and red ginseng extracts. J. Ginseng Res., 32, 238-243 (2008). 

  5. Shim, W.B., Lee, C.W., Choi, Y.D., Park, S.G., Jeong, M.I., Kim, J.S., Kim, S.R., Park, K.H., Chung, D.H., Analysis of the level of microbial contamination in the manufacturing company of ginseng products. J. Fd. Hyg. Safety, 30, 15-165 (2015). 

  6. Jeon, B.S., Kwak, I.S., Baek, S.S., Research prospect of Korean ginseng processing. J. Ginseng Res., 2, 7-12 (2012). 

  7. Bae, B.S., Lee, M.W., Lee, J.S., Pack, C.S., Han, M.W., Comparison of the constituents of processed Korean and American ginseng grown in Korea for six years. Korean J. Medicinal crop Sci., 29, 35-44 (2021). 

  8. Jo, S.A., Lee, S.D., Kim, D.G., Lee, H.K., Jung, S.O., Kim, K.S., Yoo, I.S., Jung, K., A survey of aflatoxin contamination in medicinal herbs for food and medicine. Kor. J. Pharmacogn., 45, 154-160 (2014). 

  9. Lee, J.S., Yoon, Y.S., Studies on bacterial and fungal contamination in the herbal medicines. J. Kor. Acad-Ind. Coop. Soc., 11, 4826-4832 (2010). 

  10. Lee, Y.S., Lee, S.W., Kim, Y.B., Kim, O.T., Park, K.H., Lee, J.W., Lee, D.Y., Kim, G.S., Kwon, D.Y., Han, S.H., Monitoring of biological hazards in herbal crops from Korean market. Korean J. Medicinal Crop Sci., 24, 143-151 (2016). 

  11. Ham, H.J., Yu, I.S., Lee, J.H., Kim, S.J., Yu, Y.A., Lee, E.S., Kim, H.S., Investigation of pathogenic microbial contamination in medicinal herb products on the market. Korean J. Medicinal Crop Sci., 25, 108-114 (2017). 

  12. Lee, S.D., Kim, Y.S., Yoon, Y.T., Park, A.S., Shin, Y., Kim, H.S., Kim, Y.K., Choi, B.H., Monitoring of aflatoxins in herb medicines. Korean J. Medicinal Crop Sci., 18, 338-344 (2010). 

  13. Sim, W.B., Kim, K.Y., Ofori, J.A., Chung, Y.C., Chung, D.H., Occurrence of aflatoxins in herbal medicine distributed in South Korea. J. Food Protec., 75, 1991-1999 (2012). 

  14. Kim, S.D., Kim, A.K., Lee, H.K., Lee, S.R., Lee, H.J., Ryu, H,J., Lee, J.M., Yu, I.S., Jung, K., A monitoring of aflatoxins in commercial herbs for food and medicine. J. Food Hyg. Saf., 32, 267-274 (2017). 

  15. Lee, H.K., Kim, A.K., Kim, O.H., Kim, S.D., Lee, Y.J., Lee, S.R., Kim, I.Y., Lee, J.M., Yu, I.S., Jung, K., Preliminary monitoring of mycotoxins for safety management of medicinal herbs. J. Food Hyg. Saf., 32, 187-192 (2017). 

  16. Lee, Y.K., Park, O.S., Oh, Y.H., Kim, M.S., Kim, Y.S., A survey on the population of toxigenic fungi in crude drugs in Seoul. Korean J. sanitation, 20, 29-32 (2005). 

  17. Jegal, S., Kim, J.H., Ju, G.S., Jung, S.J., Na, H.J., Jo, N.G., Lee, J.M., Kim, Y.H., Survey of aflatoxin B1 and ochratoxin A on commercial dried red pepper and red pepper powder. J. Fd Hyg. Safety, 28, 267-271 (2013). 

  18. Eom, J.H., Byun, J.A., Park, Y.G., Seo, E.C., Lee, E.M., Kim, M.R., Sun, N.K., Kim, C.S., Jung, W.Y., Jung, R.S., Na, M.A., Lee, J.H., Monitoring of patulin levels in fruit juices and beverages. J. Fd Hyg. Safety, 24, 56-62 (2009). 

  19. Flajs, D., Peraica, M., Toxicological properties of citrinin. Arh. za Hig. Rada Toksikol., 60, 457-464 (2009). 

  20. Altyn, I., Twaruzek, M., Mycotoxin contamination concerns of herbs and medicinal plants. Toxins, 12, 182 (2020). 

  21. Ashiq, S., Hussain, M., Ahmad, B., Natural occurrence of mycotoxins in medicinal plants: a review. Fungal Genet. Biol., 66, 1-10 (2014). 

  22. D'Ovidio, K., Trucksess, M., Weaver, C., Horn, E., Mcintosh, M., Bean, G., Aflatoxins in ginseng roots. Food addit, Contam., 23, 174-180 (2006). 

  23. Zheng, R.S., Wang, W.I., Tan, J., Xu, H., Zhan, R.T., Chen, W.W., An investigation of fungal contamination on the surface of medicinal herbs in China. Chin. Med. J, 12, 1-8 (2017). 

  24. Su, C., Hu, Y., Gao, D.A.N., Luo, Y.I., Chen, A.J., Jiao, X., Gao, W., Occurrence of toxigenic fungi and mycotoxins on root herbs from Chinese markets. J. Food Prot., 81, 754-761 (2018). 

  25. Kwon, J.H., Byun, M.W., Chang, S.D., Lee, K.S., Improvement of quality stability of red ginseng by gamma irradiation. Korean J. Postharvest Sci. Technol., 6, 22-28 (1999). 

  26. Shim, W.B., Kim, J.S., Kim, S.R., Park, K.H., Chung, D.H., Microbial contamination levels of ginseng and ginseng products distributed in Korean markets. J. Food Hyg. Safety, 28, 319-323 (2013). 

  27. Chi, J.H., Park, S.Y., Lee, Y.H., A quick and safe method for fungal DNA extraction. Plant Pathol. J., 25, 108-111 (2009). 

  28. White, T.J., Bruns, T., Lee, S., Taylor, J., Amplification and direct sequencing of fungal ribosomal RNA genes for phylogenetics. PCR Protocols: a guide to methods and applications, Academic press, 312-322 (1990). 

  29. Glass, N.L., Donaldson, G., Development of primer sets designed for use with PCR to amplify conserved genes from filamentous ascomycetes. Appl. Environ. Microbiol., 61, 1323-1330 (1995). 

  30. Thompson, J.D., Gibson, T.J., Plewniak, F., Jeanmougin, F., Higgins, D.G., The CLUSTAL X windows interface; Flexible strategies for multiple sequence alignment aided by quality analysis tools. Nucleic Acids. Res., 25, 4876-4882 (1997). 

  31. Kumar, S., Stecher, G., Li, M., Knyaz, C., Tamura, K., MEGA X: Molecular evolutionary genetics analysis across computing platforms. Mol. Biol. Evol., 35, 1547-1549 (2018). 

  32. Ehrlich, K.C., Chang, P.K., Yu, J., Cotty, P.J., Aflatoxin biosynthesis cluster gene cypA is required for G aflatoxin formation. Appl. Environ. Microbiol. 70, 6518-6524 (2004). 

  33. Dao, H.P., Mathieu, F., Lebrihi, A., Two primer pairs to detect OTA producers by PCR method. Int. J. Food Microbiol., 104, 61-67 (2005). 

  34. MAFRA (Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs): Enforcement rule of the ginseng industrial act-Standards method of inspection (article 15) (2014). 

  35. Milani, J.M., Ecological conditions affecting mycotoxin production in cereals: A review. Vet. Med., 58, 405-411 (2013). 

  36. Lund, F., Frisvad, J.C., Chemotaxonomy of Penicillium aurantiogriseum and related species. Mycol. Res., 98, 481-492 (1994). 

  37. Frisvad, J.C., Smedsgaard, J., Larsen, T.O., Samson, R.A., Mycotoxins, drugs and other extrolites produced by species in Penicillium subgenus Penicillium. Stud. Mycol. 49, 201-241 (2004). 

  38. Khalil, A.M.A., Amr, H.H., Amer, M.A., Occurrence of toxigenic Penicillium polonicum in retail green table olives from the saudi arabia market. Biocatal. Agric. Biotechnol. 21, p. 101314 (2019). 

  39. Devi, P., Naik, C.G., Rodrigues, C., Biotransformation of citrinin to decarboxycitrinin using an organic solvent-tolerant marine bacterium, Moraxella sp. MB1. J. Mar. Biotechnol., 8, 129-138 (2006). 

  40. Nurtjahja, K., Zuhra, C.F., Sembiring, H., Bungsu, A., Simanullang, J., Silalahi, J.E., Infection and population of Aspergillus chevalieri on dried-stored tropical spices, Proc. Int. Conf. Eng. Sci. Appl., 117-120 (2020). 

  41. Alshannaq, A., Yu, J.H., Occurrence, toxicity, and analysis of major mycotoxins in food. Int. J. Environ. Res. Public Health, 14, 632 (2017). 

저자의 다른 논문 :

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로