$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] Development of a Material Mixing Extrusion Type Chocolate 3D Printer
소재 혼합 압출식 초콜릿 3D 프린터 개발

한국정밀공학회지 = Journal of the Korean Society for Precision Engineering, v.38 no.2, 2021년, pp.145 - 151  

Park, MinSoo ,  Jeong, HyungJik ,  Moon, JaeHyuek ,  Lim, JungMuk

초록이 없습니다.

참고문헌 (27)

  1. Shin, Y. M., “Types and Applications of 3D Printers,” Polymer Science Technology, Vol. 26, No. 5, pp. 404-409, 2015. 

  2. Shin, In Joo, Park, Min Soo. Direct Conductive Patterning on 3D Printed Structure Using Laser. Physica status solidi. PSS. A, Applications and materials science, vol.215, no.1, 1700597-.

  3. Choi, Suyoung, Park, MinSoo. Fabrication of Conductive Patterns on 3D Printed Structure Using Photo‐Polymerization Technology. Physica status solidi. PSS. A, Applications and materials science, vol.216, no.16, 1801017-.

  4. Chu, W. S. and Ahn, S. H., “Introduction of Bio Printing Technology,” CDE Review, Vol. 14, No. 1, pp. 5-11, 2008. 

  5. Ryu, B. H. and Choi, Y. M., “The Role of Functional Materials and Inkjet Printing Technology for Printable Electronics,” Proc. of the KSME Conference, pp. 446-450, 2007. 

  6. He, Yong, Qiu, Jingjiang, Fu, Jianzhong, Zhang, Jiong, Ren, Yina, Liu, An. Printing 3D microfluidic chips with a 3D sugar printer. Microfluidics and Nanofluidics, vol.19, no.2, 447-456.

  7. Lipton, J.I., Cutler, M., Nigl, F., Cohen, D., Lipson, H.. Additive manufacturing for the food industry. Trends in food science & technology, vol.43, no.1, 114-123.

  8. Kjeld, V. B., “3D Food Printing,” https://www.vo-ho.nl/wp-content/uploads/2014/06/TNO-3D-food-printing-Leeuwarden.pdf (Accessed 18 JANUARY 2021) 

  9. CandyFab, “The CandyFab Project,” https://candyfab.org/ (Accessed 18 JANUARY 2021) 

  10. 3D Systems., “3D Culinary Printing,” https://www.3dsystems.com/culinary (Accessed 18 JANUARY 2021) 

  11. Alec, B., “Pasta Maker Barilla to Show Off Its 3D Pasta Printer at the MILAN EXPO 2015,” http://www.3ders.org/articles/20150505-pasta-maker-barilla-to-show-off-its-3d-pasta-printer-at-the-milan-expo-2015.html (Accessed 18 JANUARY 2021) 

  12. Hao, L., Mellor, S., Seaman, O., Henderson, J., Sewell, N., Sloan, M.. Material characterisation and process development for chocolate additive layer manufacturing. Virtual and physical prototyping, vol.5, no.2, 57-64.

  13. Lanaro, M., Forrestal, D.P., Scheurer, S., Slinger, D.J., Liao, S., Powell, S.K., Woodruff, M.A.. 3D printing complex chocolate objects: Platform design, optimization and evaluation. Journal of food engineering, vol.215, 13-22.

  14. 김규언, 박근, 이치범. 초콜릿 소재의 3차원 프린터 개발에 관한 연구. 한국정밀공학회지 = Journal of the Korean Society for Precision Engineering, vol.34, no.4, 293-298.

  15. Karyappa, Rahul, Hashimoto, Michinao. Chocolate-based Ink Three-dimensional Printing (Ci3DP). Scientific reports, vol.9, no.1, 14178-.

  16. Mantihal, Sylvester, Prakash, Sangeeta, Bhandari, Bhesh. Textural modification of 3D printed dark chocolate by varying internal infill structure. Food research international, vol.121, 648-657.

  17. Mantihal, Sylvester, Prakash, Sangeeta, Bhandari, Bhesh. Texture‐modified 3D printed dark chocolate: Sensory evaluation and consumer perception study. Journal of texture studies, vol.50, no.5, 386-399.

  18. Wiiboox., “Sweetin,” https://www.wiiboox.com/3d-printer-food.php (Accessed 18 JANUARY 2021) 

  19. FoodBot., “FoodBot D2,” https://www.3dfoodbot.com (Accessed 18 JANUARY 2021) 

  20. 3D Printers Online Store, “Mmuse-New Touchscreen Chocolate 3D Printer,” https://www.3dprintersonlinestore.com/mmuse-touch-screen-chocolate-3d-printer?tracking=5e85bd94e7f4d (Accessed 18 JANUARY 2021) 

  21. Hur, Ji-Won. Psychological Mechanism and Clinical Implications of Taste Perception : a Literature Review. 韓國 心理 學會誌. Korean journal of psychology. 일반, vol.36, no.2, 189-213.

  22. Hyun-ji Kim,, So-hee Jang,, 최훈,, Su-jin Lee,. The Effects of Color Information on the Perception of Chocolate Taste. 한국심리학회지: The Korean journal of cognitive and biological psychology / 인지및생물, vol.31, no.2, 191-197.

  23. Lee, Sohyang, Shin, Chaeeun, Jung, Minji, Park, MinSoo. Property Analysis of Multi-Material Specimen based on ME Type 3D Printer. 한국정밀공학회지 = Journal of the Korean Society of Precision Engineering, vol.37, no.3, 231-238.

  24. Hwang, SoRee, Lee, JongWon, Lee, SoHyang, Hong, DaeGi, Park, MinSoo. Development of DLP 3D Printer with Multiple Composite Materials. 한국정밀공학회지 = Journal of the Korean Society of Precision Engineering, vol.37, no.5, 381-388.

  25. ISO 3664:2009, “Graphic Technology and Photography-Viewing Conditions,” 2009. 

  26. Skuc3r Manual, “Flow Math,” https://manual.slic3r.org/advanced/flow-math (Accessed 18 JANUARY 2021) 

  27. Color Designer, “Color Mixer,” https://colordesigner.io/color-mixer (Accessed 18 JANUARY 2021) 

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로