$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] Relationship among Health Interest, Depression and Dietary Habits of College Students according to Sex in Seoul and Gyeonggi Areas
서울·경기지역 대학생의 성별에 따른 건강관심도와 우울 및 식습관과의 관계

東아시아食生活學會誌 = Journal of the East Asian Society of Dietary Life, v.31 no.4, 2021년, pp.213 - 225  

Park, Kyung Ae ,  Kim, Jiwon ,  Cho, Onjeong ,  Song, Kyunghee

초록이 없습니다.

참고문헌 (49)

  1. An, YunSook. Effects of Eating Habits of Korean Youth on Depression. 인문사회 21 = The journal of humanities and social sciences 21, vol.9, no.1, 911-924.

  2. 천숙희. 청소년기 여성의 섭식행동과 우울, 분노.분노표현 및 개인적 특성[BAS/BIS]에 관한 연구. 여성건강간호학회지 = Korean journal of women health nursing, vol.13, no.4, 310-319.

  3. 정선희, 나영주, 이은희, 장경자. 대학생의 라이프스타일 유형에 따른 신체계측, 식행동, 건강관련 생활습관 및 영양소 섭취상태에 관한 연구. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.36, no.12, 1560-1570.

  4. Cho MJ, Kim KH (1993) Diagnostic validity of the CES-D (Korean version) in the assessment of DSM-III-R major depression. J Korean Neuro Psychiatry Assoc 32: 381-399. 

  5. 최정화, 제유진. 서울 일부지역 대학생의 비타민·무기질 보충제 섭취 실태 및 관련요인에 관한 연구. Journal of nutrition and health, vol.48, no.4, 352-363.

  6. El Ansari, Walid, Adetunji, Hamed, Oskrochi, Reza. Food and Mental Health: Relationship between Food and Perceived Stress and Depressive Symptoms among University Students in the United Kingdom. Central European journal of public health, vol.22, no.2, 90-97.

  7. 홍은경, 박영주. 대학생에서 감각처리유형과 우울, 불안과의 상관관계. 대한감각통합치료학회지= The jornal of Korean society of sensory integration therapists, vol.14, no.2, 22-32.

  8. 장재선, 홍명선. 대학생들의 건강 관심도에 따른 가공식품 관련 식행동과 식품표시 인식에 관한 비교 연구. 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, vol.29, no.4, 529-537.

  9. 전해옥. 체중조절 경험이 있는 여대생의 자기표현성, 자아존중감, 우울과 이상섭식태도 간의 관련성. 한국산학기술학회논문지 = Journal of the Korea Academia-Industrial cooperation Society, vol.15, no.4, 2207-2216.

  10. 10.21184/jkeia.2020.7.14.5.289 

  11. 김복란. 춘천지역 대학생의 영양지식, 식습관, 건강관련 생활습관 및 건강상태에 관한 연구. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.35, no.9, 1215-1223.

  12. 김가영, 배문경. 청주지역 일부 대학생의 체중조절 식품 및 건강기능식품 사용 실태와 관련 인식 연구. 대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, vol.26, no.1, 23-36.

  13. 김혜경, 김진희. 울산지역 기숙사 거주 대학생의 식생활 습관과 영양지식. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.34, no.9, 1388-1397.

  14. 김혜경, 김진희, 정현경. 울산지역 대학생의 성별과 체중상태에 따른 건강관련 생활습관, 영양지식, 식습관 및 혈액성분의 비교. 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., vol.45, no.4, 336-346.

  15. 김형숙. 반정량 식품섭취빈도조사를 이용한 경기지역 일부 대학생들의 영양 섭취 실태 조사 연구. 한국지역사회생활과학회지 = The Korean Journal of Community Living Science, vol.24, no.1, 133-139.

  16. Kim HY, Choi SY (2011) A comparative study of lifestyle with cancer patients and control group. JKDAS 13(3):1225-1240. 

  17. Kim MN (2013) Adolescent’s dietary behaviors, health interest, nutrition knowledge: Its effects on their intakes of nutritional supplements. MS Thesis Hanyang University, Gyeonggi. pp 16-19. 

  18. Kim NH (2019) Food habits, health behaviors, and dietary pattern according to the personality in Korean college students. MS Thesis Gachon University, Gyeonggi. pp 21-22. 

  19. 김수정. 소셜 미디어 환경에서 대학생들의 건강정보 요구와 추구행태에 관한 탐험적 연구. 한국비블리아학회지 = Journal of the Korean Biblia Society for Library and Information Science, vol.23, no.4, 239-260.

  20. Kim, sooyeon. Mediating Effects of Dysfunctional Belief in the Relationship between Depression and Anger of University Students. 학습자중심교과교육연구 = Journal of learner-centered curriculum and instruction, vol.18, no.9, 1-21.

  21. Ko MS, Kim SA (2006) A study of the dietary habits, diversity of food intake and nutrient intake of Silla University students. J Nat Sci 15: 31-44. 

  22. Ksouri, Rihab. Food components and diet habits: chief factors of cancer development. Food quality and safety, vol.3, no.4, 227-231.

  23. 이향님, 심형순. 공중보건학을 수강하는 대학생의 건강증진생활 실천도. JKSDH : Journal of Korean Society of Dental Hygiene = 한국치위생학회지, vol.13, no.5, 863-871.

  24. Lee HS, Bae SY (2019) Analysis of the convergent relationship between stress factors and depression levels in a college students. J Digit Converg 17(4): 219-227. 

  25. 이인숙, 양윤미. 여대생의 신체상, 외모관리 행동 및 심리사회적 건강과의 관련성. 한국콘텐츠학회논문지 = The Journal of the Korea Contents Association, vol.15, no.2, 301-312.

  26. 이주은. 체육교육전공 대학생들의 단백질 보충제 섭취실태. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.43, no.10, 1607-1613.

  27. 이지원, 김성애. 우울군과 정상군 성인의 식습관 및 식태도의 비교 : 국민건강 영양조사 제 4기 2차년도(2008) 자료 중심. 대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, vol.16, no.5, 548-558.

  28. Lee KA (1999) A comparison of eating and general health practices to the degree of health consciousness in Pusan college students. J Korean Soc Food Sci Nutr 28(3): 732-746. 

  29. Lee LR, Ko YS (2020) Relationship between water and coffee intake on health-related physical fitness and obesity of women’s university student. KOCS 37(4): 649-658. 

  30. Lee MS, Kwak CS (2006) The comparison in daily intake of nutrients, quality of diets and dietary habits between male and female college students in Daejeon. Korean J Community Nutr 11(1):39-51. 

  31. 이서현, 유재윤, 이민아. 해외 소비자의 건강관심도에 따른 식품선택 동기 분석: 미국 및 일본 소비자를 중심으로. Journal of nutrition and health, vol.53, no.4, 431-444.

  32. 이승재, 김유리, 서선희, 조미숙. 50세 이상 성인과 노인의 우울여부에 따른 식습관 및 식품섭취상태에 관한 연구. Journal of nutrition and health, vol.47, no.1, 67-76.

  33. Ministry of Health and Welfare, The Korean Nutrition Society (2020) Dietary Intakes for Koreans: Energy and Macronutrients. Ministry of Health and Welfare, The Korean Nutrition Society, Sejong. pp xxiv-xxv. 

  34. Moon WH, Chung KS, Kim MJ (2012) Mental health, stress, coping ability, and coping strategies among college students. Korean J Health Educ Promot 29(3): 103-114. 

  35. Noh JH (2009) Sexual differences of college students in health concerns, nutritional knowledge, and eating habits. MS Thesis Konkuk University, Seoul. pp 29-30. 

  36. Oh YJ (2020) Factors influencing dietary behavior in nursing students. J Converg Inf Technol 10(5): 83-91. 

  37. Paans, Nadine P.G., Bot, Mariska, Brouwer, Ingeborg A., Visser, Marjolein, Roca, Miquel, Kohls, Elisabeth, Watkins, Ed, Penninx, Brenda W.J.H.. The association between depression and eating styles in four European countries: The MooDFOOD prevention study. Journal of psychosomatic research, vol.108, 85-92.

  38. Park JE, Kim SJ, Choue RW (2009) Study on stress, depression, binge eating, and food behavior of high school girls based on their BMI. Korean J Community Nutr 14(2):175-181. 

  39. 박경애, 이홍미, 송경희. 경기지역 일부 고등학생의 식습관, 생활스트레스 및 영양지식과의 관계. 대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, vol.25, no.2, 126-136.

  40. 서은희. 경남지역 일부 여대생의 건강관심도에 따른 체형인식, 식생활습관과 영양소 섭취 실태 조사. 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, vol.28, no.2, 281-294.

  41. Seo EY, Lee SL (2018) Factors Influencing dietary behaviors and stress in male and female college students. Korean Soc Sch Health 31(3): 186-195. 

  42. Son YH, Cho HJ, Park JC (2015) Research on the survey of health-oriented consumer behavior. Journal of Consumer Studies 26(6): 179-206. 

  43. Korea. Principaux indicateurs &ecaute;conomiques, vol.2021, no.7,

  44. Sung JS, Park CS (2005) Health promoting behavior and health atatus in the elderly. J Korean Gerontol Nurs 7(1):71-78. 

  45. 성민정, 장경자. 일부 지역 대학생의 생활 스트레스와 수면, 신체계측, 영양소섭취 상태와의 상관관계. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.36, no.7, 840-848.

  46. Appropriate body-mass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies. The Lancet, vol.363, no.9403, 157-163.

  47. Woo SI, Cho SS, Kim KW, Kim JH (1998) Nutrient supplement use, nutritional knowledge and nutrient intakes of athletes. Korean J Community Nutr 3(1): 94-106. 

  48. Yang NY, Song MS (2019) Effects of health information media use and health interest on health promoting behaviors in nursing students. J East-West Nurs Res 25(2): 148-157. 

  49. 윤성하, 심지선, 권상희, 오경원. 국민건강영양조사 식품섭취빈도조사지 개발: 국민건강영양조사 제4기 (2007-2009) 자료 이용. 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., vol.46, no.2, 186-196.

활용도 분석정보

상세보기
다운로드
내보내기

활용도 Top5 논문

해당 논문의 주제분야에서 활용도가 높은 상위 5개 콘텐츠를 보여줍니다.
더보기 버튼을 클릭하시면 더 많은 관련자료를 살펴볼 수 있습니다.

관련 콘텐츠

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로