$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

The effect of oyster shell powder on the extension of the shelf life of tofu

Food chemistry, v.103 no.1, 2007년, pp.155 - 160  

Kim, Y.S. (Department of Food and Nutrition, College of Health Sciences, Korea University, 1 Jeongneung-dong, Sungbuk-ku, Seoul 136-703, Republic of Korea) ,  Choi, Y.M. ,  Noh, D.O. ,  Cho, S.Y. ,  Suh, H.J.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The effects of oyster shell powder addition (0%, 0.05%, 0.1% and 0.2% of soy milk) on quality and shelf life of tofu (soybean curd) were investigated. Yield and moisture of tofu prepared with 0.1% of shell powder were higher than that coagulated with a single use of MgCl2. Syneresis was low when she...

주제어

참고문헌 (21)

  1. Journal of Texture Studies Amstrong 25 285 1994 10.1111/j.1745-4603.1994.tb00761.x A comparison of the viscoelastic properties of conventional and Maillard protein gels 

  2. Journal of Food Science Bernal 52 1121 1987 10.1111/j.1365-2621.1987.tb14023.x Interactions in protein/polysaccharide/calcium gels 

  3. Bourne 114 1982 Food texture and viscosity: Concept and measurement Instrumental texture profile analysis 

  4. Journal of Food Science Champagene 56 1600 1991 10.1111/j.1365-2621.1991.tb08650.x Inhibition of undesirable gas production in tofu 

  5. Food Control Choi 17 695 2006 10.1016/j.foodcont.2005.04.005 The effect of shell powder on the extension of the shelf life of Kimchi 

  6. Phytochemistry Derbyshire 15 3 1976 10.1016/S0031-9422(00)89046-9 Legumin and vicilin storage protein of legume seeds 

  7. Journal of Texture Studies Hermansson 9 33 1978 10.1111/j.1745-4603.1978.tb01293.x Physicochemical aspect of soyprotein structure and gel formation 

  8. Korean Journal of Food Science and Technology Kim 24 92 1992 Effects of coagulants on storage of packed tofu 

  9. Journal of Korean Society of Food Science and Nutrition Kim 26 1096 1997 Effect of mixed coagulant on the rheological properties of soybean curd 

  10. Journal of Food Science Lim 55 1088 1990 10.1111/j.1365-2621.1990.tb01605.x Yield and quality of tofu as affected by soybeans and soymilk characteristics. Calcium sulphate coagulant 

  11. Journal of Food Science Miskovsky 52 1535 1987 10.1111/j.1365-2621.1987.tb05873.x Effects of chemical preservatives on storage and nutrient composition of soybean curd 

  12. International Journal of Food Science and Technology No 39 133 2004 10.1046/j.0950-5423.2003.00772.x Preparation of tofu using chitosan as a coagulant for improved shelf-life 

  13. Journal of Korean Society of Agricultural Chemistry and Biotechnology Park 46 329 2003 Effects of garlic addition on quality and storage characteristics of soybean curd (tofu) 

  14. Journal of Food Science Pontecorvo 43 969 1978 10.1111/j.1365-2621.1978.tb02464.x Simple methods for extending the shelf life of soy curd (tofu) in tropical areas 

  15. International Journal of Food Microbiology Sawai 71 211 2001 10.1016/S0168-1605(01)00619-5 Kinetic analysis of the bacterial action of heated scallop-shell powder 

  16. Transactions Materials Research Society of Japan Shiga 24 557 1999 Utilization of heated shell powder in biocontrol 

  17. The Food Industry Suhara 38 32 1995 Application of antimicrobial calcium agent in food products 

  18. Journal of Food Science Sun 56 1604 1991 10.1111/j.1365-2621.1991.tb08651.x Calcium sulphate concentration influence on yield and quality of tofu from five soybean varieties 

  19. Journal of Food Science Tsai 46 1734 1981 10.1111/j.1365-2621.1981.tb04474.x Studies on the yield and quality characteristics of tofu 

  20. Process Biochemistry Wang Jan/Feb 7 1982 Coagulation conditions in tofu processing 

  21. Journal of Food Science Wu 42 1448 1977 10.1111/j.1365-2621.1977.tb08396.x Extending shelf life of fresh soybean curds by in-package microwave treatments 

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로