벼 재래종 핵심유전자원의 아미노산조성을 평가하여 벼 품질개량 육종과 기능성 쌀 가공품 개발을 위한 기초소재를 찾기 위한 연구를 수행하였다. 재래종 자원 388품종 간 현미 아미노산 함량의 변이정도는 methionine과 histidine이 매우 컸으며 나머지 아미노산도변이계수 14.9% 이상의 변이를 보였다. 재래종 핵심유전자원 388품종의 총 아미노산 함량, 제 1제한 그인 lysine함량, 제 2제한 아미노산인 threonine함량 각각의 평균치는 현재 농가에서 재배하고 있는 자포니카형 품종과 비슷하였다.조사한 재래종 중 백곡나,대소나, 사두초는 총 아미노산 함량, lysine함량, threonine함량이 월등히 높았고 석산조와 소두조는 아주 낮았다.또 백곡나,사두초 및 대소나는 tryptophan을 제외한 7가지 필수아미노산의 총 함량도 아주 높아 이 세 품종은 쌀의 아미노산조성 개량을 위한 유용한 육종소재로 판단하였다. 재래종 품종의 9가지 형태적 특성과 현미 아미노산 함량간의 관계를 검토한 결과 부선색이 자색인 품종은 황백색 품종에 비해 총 아미노산 함량과 serine, proline, glutamic acid, glycine, alanine, valine, leucine, phenylalanine, arginine 함량 모두 적은 쪽에 분포하였으며, aspartic acid는 부선색이 갈색인 품종이 아미노산 함량이 많은 쪽에 분포하였다. 또 주두색이 자색인 품종은 흰색 품종보다 lysine 함량이 많은 쪽에 분포하였다. 그리고 찰벼 품종이 메벼 품종에 비하여 serine, glutamic acid, alanine, valine, leucine 함량은 높은 쪽에 분포하였고, tyrosine 함량은 낮은 쪽에 분포하였다.
벼 재래종 핵심유전자원의 아미노산조성을 평가하여 벼 품질개량 육종과 기능성 쌀 가공품 개발을 위한 기초소재를 찾기 위한 연구를 수행하였다. 재래종 자원 388품종 간 현미 아미노산 함량의 변이정도는 methionine과 histidine이 매우 컸으며 나머지 아미노산도 변이계수 14.9% 이상의 변이를 보였다. 재래종 핵심유전자원 388품종의 총 아미노산 함량, 제 1제한 그인 lysine함량, 제 2제한 아미노산인 threonine함량 각각의 평균치는 현재 농가에서 재배하고 있는 자포니카형 품종과 비슷하였다.조사한 재래종 중 백곡나,대소나, 사두초는 총 아미노산 함량, lysine함량, threonine함량이 월등히 높았고 석산조와 소두조는 아주 낮았다.또 백곡나,사두초 및 대소나는 tryptophan을 제외한 7가지 필수아미노산의 총 함량도 아주 높아 이 세 품종은 쌀의 아미노산조성 개량을 위한 유용한 육종소재로 판단하였다. 재래종 품종의 9가지 형태적 특성과 현미 아미노산 함량간의 관계를 검토한 결과 부선색이 자색인 품종은 황백색 품종에 비해 총 아미노산 함량과 serine, proline, glutamic acid, glycine, alanine, valine, leucine, phenylalanine, arginine 함량 모두 적은 쪽에 분포하였으며, aspartic acid는 부선색이 갈색인 품종이 아미노산 함량이 많은 쪽에 분포하였다. 또 주두색이 자색인 품종은 흰색 품종보다 lysine 함량이 많은 쪽에 분포하였다. 그리고 찰벼 품종이 메벼 품종에 비하여 serine, glutamic acid, alanine, valine, leucine 함량은 높은 쪽에 분포하였고, tyrosine 함량은 낮은 쪽에 분포하였다.
Amino acid composition in grain of Korean native rice core collections was evaluated to identify the useful genotypes for quality enhancing rice breeding and value-added food development. Large variations were found in the contents of 16 amino acids among 388 genotypes tested with 14.9% of the minim...
Amino acid composition in grain of Korean native rice core collections was evaluated to identify the useful genotypes for quality enhancing rice breeding and value-added food development. Large variations were found in the contents of 16 amino acids among 388 genotypes tested with 14.9% of the minimum coefficient of variation (CV), and the contents of methionine and histidine showed the highest CV and the second high, respectively. The average values of total amino acid, total essential amino acid, lysine and threonine contents of Korean native rice collections were almost similar with those of cultivating japonica rice, Saechucheong. Among 388 native core collections Baekkokna, Daesona and Saducho were identified as high amino acid germplasm in total amino acid, total essential amino acid, lysine and threonine contents. And Seoksanjo and Sodujo were identified as low amino acid collections. Rice collections showing purple apiculus color tended to distribute in lower serine, proline, glutamic acid, glycine, alanine, valine, leucine, phenylalanine, arginine, and total amino acid contents compared with those of yellowish apiculus color collections. The glutinous rice collections showed the tendency of higher contents of serine, glutamic acid, alanine, valine and leucine compared with those of non-glutinous collections.
Amino acid composition in grain of Korean native rice core collections was evaluated to identify the useful genotypes for quality enhancing rice breeding and value-added food development. Large variations were found in the contents of 16 amino acids among 388 genotypes tested with 14.9% of the minimum coefficient of variation (CV), and the contents of methionine and histidine showed the highest CV and the second high, respectively. The average values of total amino acid, total essential amino acid, lysine and threonine contents of Korean native rice collections were almost similar with those of cultivating japonica rice, Saechucheong. Among 388 native core collections Baekkokna, Daesona and Saducho were identified as high amino acid germplasm in total amino acid, total essential amino acid, lysine and threonine contents. And Seoksanjo and Sodujo were identified as low amino acid collections. Rice collections showing purple apiculus color tended to distribute in lower serine, proline, glutamic acid, glycine, alanine, valine, leucine, phenylalanine, arginine, and total amino acid contents compared with those of yellowish apiculus color collections. The glutinous rice collections showed the tendency of higher contents of serine, glutamic acid, alanine, valine and leucine compared with those of non-glutinous collections.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.