국가대표 여자선수의 영양섭취 상태, 식습관, 음식 및 식품 기호도에 관한 연구 A Research on the Actual Condition of Nutritional Status, Eating Habit, Food and Food Preference of Woman Athletes in Korean National Team
본 연구는 국가대표여자선수들의 영양상태, 식습관, 음식 및 식품기호도 등의 실태를 조사하고 분석하여 코치들에게 실용적인 데이터를 제공하고, 선수들의 경기력 향상은 물론 바람직한 스포츠 식사구성을 위한 기초자료를 제공하는 것을 목적으로 이루어졌다. 현 국가대표여자선수 53명(역도 13명, 유도 14명, 배드민턴 13명, 탁구 6명, 기계체조 7명)을 대상으로 설문지를 이용하여 영양섭취상태, 식습관, 음식 및 식품기호도 등을 분석하였다. 조사대상자의 영양소섭취상태는 기계체조선수를 제외하고 일반인 영양권장량과 비교하여 200% 안팎으로 섭취하였으며, 3대영양소 섭취율은 운동선수의 권장비율과 비슷한 것으로 나타났다. 음식 및 식품기호도에 있어서 선수들 모두 흰밥, 김치찌개, 과일류, 요구르트 등의 기호도가 높았으며, 생선국, 야채국, 간 등의 기호도는 낮게 나타났다. 식습관 행동은 탁구와 기계체조선수가 불량한 것으로 나타났으며, 역도, 유도, 배드민턴 선수는 양호하나 개선이 필요한 것으로 나타났다.
본 연구는 국가대표여자선수들의 영양상태, 식습관, 음식 및 식품기호도 등의 실태를 조사하고 분석하여 코치들에게 실용적인 데이터를 제공하고, 선수들의 경기력 향상은 물론 바람직한 스포츠 식사구성을 위한 기초자료를 제공하는 것을 목적으로 이루어졌다. 현 국가대표여자선수 53명(역도 13명, 유도 14명, 배드민턴 13명, 탁구 6명, 기계체조 7명)을 대상으로 설문지를 이용하여 영양섭취상태, 식습관, 음식 및 식품기호도 등을 분석하였다. 조사대상자의 영양소섭취상태는 기계체조선수를 제외하고 일반인 영양권장량과 비교하여 200% 안팎으로 섭취하였으며, 3대영양소 섭취율은 운동선수의 권장비율과 비슷한 것으로 나타났다. 음식 및 식품기호도에 있어서 선수들 모두 흰밥, 김치찌개, 과일류, 요구르트 등의 기호도가 높았으며, 생선국, 야채국, 간 등의 기호도는 낮게 나타났다. 식습관 행동은 탁구와 기계체조선수가 불량한 것으로 나타났으며, 역도, 유도, 배드민턴 선수는 양호하나 개선이 필요한 것으로 나타났다.
The purpose of this study is to examine and to analyze the nutritional status, eating habit and food preference of the national woman players. This study will contribute to improve the athletic ability of player, providing the basic data for recommendable food component. The subjects for this resear...
The purpose of this study is to examine and to analyze the nutritional status, eating habit and food preference of the national woman players. This study will contribute to improve the athletic ability of player, providing the basic data for recommendable food component. The subjects for this research are composed of fifty three members of weight lifter, judo, badminton, ping pong, gymnast national players. A nutrient intake per day of subjects was 200% lower and higher than RDA, whereas gymnasts were intake lower than RDA. In case of food and food preference, the highest food preference for subjects were rice, Kimchi Zzigae, fruits, yogurt, but the lowest food preference were fish soup, vegetable soup, liver for subjects. The weight lifter, judo, badminton players had adequate score of eating habits but ping pong and gymnasts players had inadequate score.
The purpose of this study is to examine and to analyze the nutritional status, eating habit and food preference of the national woman players. This study will contribute to improve the athletic ability of player, providing the basic data for recommendable food component. The subjects for this research are composed of fifty three members of weight lifter, judo, badminton, ping pong, gymnast national players. A nutrient intake per day of subjects was 200% lower and higher than RDA, whereas gymnasts were intake lower than RDA. In case of food and food preference, the highest food preference for subjects were rice, Kimchi Zzigae, fruits, yogurt, but the lowest food preference were fish soup, vegetable soup, liver for subjects. The weight lifter, judo, badminton players had adequate score of eating habits but ping pong and gymnasts players had inadequate score.
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