이 연구는 향토음식 연구에 대한 원론적이면서 시론적 접근이다. 이를 위해 먼저 전통음식과 민속음식의 정의와 비교하여 향토음식을 정의하였다. 전통음식은 ‘역사적으로 전승된 우리 민족의 음식’으로, 민속음식은 ‘백성들이 환경에 적응하기위하여 고안하거나 차용한 음식으로서 민간에 전승되고 있는 음식으로, 이에 비해 향토음식은 동질적인 환경적 특징을 가지고 있는 지구에서 그 환경에 영향을 받아 고안된 음식‘으로 전통음식이나 민속음식에 포함될 수 있는 개념으로 규정하였다.
다음에는 향토음식의 정의를 바탕으로 향토음식의 조사연구 관점을 논의하였다. 대표적인 관점으로 통시적 관점과 공시적 관점, 문화지리학적 관점, 문화생태학적 관점을 제안하였다.
향토음식의 정의와 조사연구 관점에 입각하여 우리나라 향토음식의 현황과 문제점을 도출하였다. 사회문화적으로는 일제강점기와 급속한 산업화에 의해 향토음식의 전승이 단절되었다. 우리사회의 산업화는 검증없이 향토음식을 상품화함으로서 진정성을 왜곡시키고 있는 현실이다. 다수의 문헌자료가 남아 있으며, 향토사회 성원들의 기억에 남아 있는 현장자료가 있음에도 체계적인 연구를 소홀히 한 관련 학계의 무관심도 문제점으로 지적할 수 있다.
따라서 향토음식을 연구하고 발굴하기위해서는 체계적이고 과학적인 조사연구가 우선적으로 이루어져야 한다. 조사연구는 문헌자료를 토대로 한 통시적 연구와 현장 중심의 공시적 연구가 병행되어야 한다. 이러한 조사연구를 위해서는 지역적으로 광범위하고 자료가 방대한 만큼 정부와 관련 연구기관의 행정적, 재정적인 지원이 뒤따라야 한다. 이렇게 수집한 자료는 디지털 데이터 베이스화(DB)하고, 나아가서 지도화하여야 한다.
이와같은 연구결과는 학술적으로는 전통문화의 원형보존에 기여하며, 작게는 전통음식 연구의 원천자료로 이용될 것이다. 사회적으로는 진정성 있는 향토음식의 발굴과 상품화, 나아가서 음식문화산업과 다양한 음식문화프로그램 개발에 기여할수 있을 것이다.
이 연구는 향토음식 연구에 대한 원론적이면서 시론적 접근이다. 이를 위해 먼저 전통음식과 민속음식의 정의와 비교하여 향토음식을 정의하였다. 전통음식은 ‘역사적으로 전승된 우리 민족의 음식’으로, 민속음식은 ‘백성들이 환경에 적응하기위하여 고안하거나 차용한 음식으로서 민간에 전승되고 있는 음식으로, 이에 비해 향토음식은 동질적인 환경적 특징을 가지고 있는 지구에서 그 환경에 영향을 받아 고안된 음식‘으로 전통음식이나 민속음식에 포함될 수 있는 개념으로 규정하였다.
다음에는 향토음식의 정의를 바탕으로 향토음식의 조사연구 관점을 논의하였다. 대표적인 관점으로 통시적 관점과 공시적 관점, 문화지리학적 관점, 문화생태학적 관점을 제안하였다.
향토음식의 정의와 조사연구 관점에 입각하여 우리나라 향토음식의 현황과 문제점을 도출하였다. 사회문화적으로는 일제강점기와 급속한 산업화에 의해 향토음식의 전승이 단절되었다. 우리사회의 산업화는 검증없이 향토음식을 상품화함으로서 진정성을 왜곡시키고 있는 현실이다. 다수의 문헌자료가 남아 있으며, 향토사회 성원들의 기억에 남아 있는 현장자료가 있음에도 체계적인 연구를 소홀히 한 관련 학계의 무관심도 문제점으로 지적할 수 있다.
따라서 향토음식을 연구하고 발굴하기위해서는 체계적이고 과학적인 조사연구가 우선적으로 이루어져야 한다. 조사연구는 문헌자료를 토대로 한 통시적 연구와 현장 중심의 공시적 연구가 병행되어야 한다. 이러한 조사연구를 위해서는 지역적으로 광범위하고 자료가 방대한 만큼 정부와 관련 연구기관의 행정적, 재정적인 지원이 뒤따라야 한다. 이렇게 수집한 자료는 디지털 데이터 베이스화(DB)하고, 나아가서 지도화하여야 한다.
이와같은 연구결과는 학술적으로는 전통문화의 원형보존에 기여하며, 작게는 전통음식 연구의 원천자료로 이용될 것이다. 사회적으로는 진정성 있는 향토음식의 발굴과 상품화, 나아가서 음식문화산업과 다양한 음식문화프로그램 개발에 기여할수 있을 것이다.
The paper is an attempt to study native local foods at an introductory level.First of all, the foods need to be differentiated from similar concepts : traditional foods and ethnic ones. Traditional foods have been transmitted from generation to generation over time to represent Korean dishes. Ethnic...
The paper is an attempt to study native local foods at an introductory level.First of all, the foods need to be differentiated from similar concepts : traditional foods and ethnic ones. Traditional foods have been transmitted from generation to generation over time to represent Korean dishes. Ethnic foods have been newly devised or brought from overseas to adapt to the environment before their transmission among people. Native local foods, which belong to traditional and ethnic ones, are devised from and influenced by the homogeneous environmental qualities of a locality. Native local foods based on the definition are discussed at several perspectives : time, spatial, cultural-geographical, and cultural-ecological perspectives. The current status and problems of native local foods are described from their definition and individual perspectives. In the socio-cultural terms native local foods were once discontinued under the rule of Japanese imperialism and during the period of rapid industrialization. The industrial society today has native local foodscommercialized without any appropriate verification and suffering considerable distortion from the original state. An academic circle is also responsible for little integral study of native local foods although documents and practices related are still available among local people. A systematic and scientific research should, therefore, be done to restore native local foods to the original state. Surveys and researches may include a time approach based on documents accompanied by a spatial approach based on fieldwork. It needs administrative and financial supports from the government and research institutes to cover a wide span of areas and a large amount of document. Data collected are to be filed and then mapped at last. Research findings may contribute to the preservation of traditional culture as well as to the use as resources for the study of traditional foods. Native local foods, if restored to commercialization, may add to the development of food culture industry and a variety of food culture programs.
The paper is an attempt to study native local foods at an introductory level.First of all, the foods need to be differentiated from similar concepts : traditional foods and ethnic ones. Traditional foods have been transmitted from generation to generation over time to represent Korean dishes. Ethnic foods have been newly devised or brought from overseas to adapt to the environment before their transmission among people. Native local foods, which belong to traditional and ethnic ones, are devised from and influenced by the homogeneous environmental qualities of a locality. Native local foods based on the definition are discussed at several perspectives : time, spatial, cultural-geographical, and cultural-ecological perspectives. The current status and problems of native local foods are described from their definition and individual perspectives. In the socio-cultural terms native local foods were once discontinued under the rule of Japanese imperialism and during the period of rapid industrialization. The industrial society today has native local foodscommercialized without any appropriate verification and suffering considerable distortion from the original state. An academic circle is also responsible for little integral study of native local foods although documents and practices related are still available among local people. A systematic and scientific research should, therefore, be done to restore native local foods to the original state. Surveys and researches may include a time approach based on documents accompanied by a spatial approach based on fieldwork. It needs administrative and financial supports from the government and research institutes to cover a wide span of areas and a large amount of document. Data collected are to be filed and then mapped at last. Research findings may contribute to the preservation of traditional culture as well as to the use as resources for the study of traditional foods. Native local foods, if restored to commercialization, may add to the development of food culture industry and a variety of food culture programs.
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