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근적외 분광분석법에 의한 고춧잎의 Ascorbic Acid 함량 측정
Rapid Determination of Ascorbic Acid in Red Pepper Leaves by Near - Infrared Reflectance Spectroscopic Analysis

한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.27 no.3, 1998년, pp.393 - 398  

김계옥

초록
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건조 고춧잎의 ascorbic acid 함량은 건조방법간에 다소 잔존량의 차이가 나타났으며 vacuum 건조시 공기와의 접촉이 없어서 ascorbic acid 잔존량이 가장 큰것으로 나타났다. 근적외 분광분석에 의한 건조 고춧잎의ascorbic acid 신속 측정 가능성을 조사한 결과로 고춧잎과 같은 채소에 함유된 ascorbic acid 함량을 신속히 측정할 수 있다고 판단되었다.

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The loss of ascorbic acid in dried red pepper leaves prepared with different drying methods of air-, oven-, microwave oven-, and vacuum drying with blanching or without was determined by a HPLC method. Vacuum drying showed the least loss of ascorbic acid than the other drying methods. Additionally,...

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