$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] 아마란스 종자 추출물의 라디칼 저해활성 원문보기

산업식품공학 = Food engineering progress, v.18 no.2, 2014년, pp.116 - 123  

Chung, Kang-Hyun ,  Jo, Hyeon-Ju ,  Yoon, Jin-A ,  Song, Byeong Chun ,  An, Jeung Hee

초록이 없습니다.

참고문헌 (42)

  1. Alvarez-Jubete, L., Wijngaard, H., Arendt, E.K., Gallagher, E.. Polyphenol composition and in vitro antioxidant activity of amaranth, quinoa buckwheat and wheat as affected by sprouting and baking. Food chemistry, vol.119, no.2, 770-778.

  2. Arnao, Marino B., Cano, Antonio, Acosta, Manuel. The hydrophilic and lipophilic contribution to total antioxidant activity. Food chemistry, vol.73, no.2, 239-244.

  3. BLOIS, MARSDEN S.. Antioxidant Determinations by the Use of a Stable Free Radical. Nature, vol.181, no.4617, 1199-1200.

  4. Caselato‐Sousa, Valéria Maria, Amaya‐Farfán, Jaime. State of Knowledge on Amaranth Grain: A Comprehensive Review. Journal of food science : an official publication of the Institute of Food Technologists, vol.77, no.4, R93-R104.

  5. 최희숙. 아마란스 분말 첨가가 국수 품질에 미치는 영향. 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, vol.24, no.4, 664-669.

  6. de Zwart, Loeckie L, Meerman, John H.N, Commandeur, Jan N.M, Vermeulen, Nico P.E. Biomarkers of free radical damage : Applications in experimental animals and in humans. Free radical biology & medicine, vol.26, no.1, 202-226.

  7. Fang, Ferric C.. Antimicrobial reactive oxygen and nitrogen species: concepts and controversies. Nature reviews. Microbiology, vol.2, no.10, 820-832.

  8. Green, Laura C., Wagner, David A., Glogowski, Joseph, Skipper, Paul L., Wishnok, John S., Tannenbaum, Steven R.. Analysis of nitrate, nitrite, and [15N]nitrate in biological fluids. Analytical biochemistry, vol.126, no.1, 131-138.

  9. Sci Nutr Han 42 1767 2013 Comparison of antioxidant activities of radish bud (Raphanus sativus L.) according to extraction solvents and sprouting period. J. Korean Soc. Food. Han JH, Moon HK, Chung SK, Kang WW. 2013. Comparison of antioxidant activities of radish bud (Raphanus sativus L.) according to extraction solvents and sprouting period. J. Korean Soc. Food. Sci. Nutr. 42: 1767-1775. 

  10. Huang, D., Ou, B., Prior, R. L.. The Chemistry behind Antioxidant Capacity Assays. Journal of agricultural and food chemistry, vol.53, no.6, 1841-1856.

  11. 전상민, 김소영, 김인혜, 고정숙, 김행란, 정재윤, 이현용, 박동식. 가공공정에 따른 더덕 추출물의 항산화 활성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.42, no.6, 924-932.

  12. 강경명, 이신호. 추출 방법에 따른 쑥 추출물의 항산화 활성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.42, no.8, 1249-1254.

  13. Keum, Y.S., Park, K.K., Lee, J.M., Chun, K.S., Park, J.H., Lee, S.K., Kwon, H., Surh, Y.J.. Antioxidant and anti-tumor promoting activities of the methanol extract of heat-processed ginseng. Cancer letters, vol.150, no.1, 41-48.

  14. 김희숙, 강진순. 면역활성을 가진 생약복합물을 이용한 빵의 제조 및 특성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.37, no.1, 109-116.

  15. Kim, Ha Won, Murakami, Akira, Nakamura, Yoshimasa, Ohigashi, Hajime. Screening of edible Japanese plants for suppressive effects on phorbol ester-induced superoxide generation in differentiated HL-60 cells and AS52 cells. Cancer letters, vol.176, no.1, 7-16.

  16. 김현영, 고지연, 송석보, 김정인, 서혜인, 이재생, 곽도연, 정태욱, 김기영, 오인석, 정헌상, 우관식. 맨드라미(Celosia cristata L.) 꽃 메탄올 추출물로부터 용매분획된 분획물의 항산화활성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.41, no.11, 1502-1507.

  17. J Korean Soc Food Sci Nutr Kim 15 321 2002 Application to the biscuits manufacture of processed amaranth seeds Kim JS, Ryoo HJ. 2002. Application to the biscuits manufacture of processed amaranth seeds, J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 15: 321-325. 

  18. 김경희, 김다미, 변명우, 윤영식, 육홍선. 발효 미생물에 따른 인삼꽃의 항산화 활성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.42, no.5, 663-669.

  19. Kor J Herbology Kim 24 49 2009 Anti-inflammatory Effect of Bodusan. Kim PJ, Yun HJ, Heo SK, Kim KA, Kim DW, Kim JE, Park SD. 2009. Anti-inflammatory Effect of Bodusan. Kor. J. Herbology. 24: 49-56. 

  20. 김민주, 이삼빈, 최준혁, 권승혁, 김형대, 방면호, 양선아. 미나리 발효액과 미나리 발효액을 이용한 식초의 특성 분석 및 glioma C6 세포에서 산화적 손상에 대한 보호 효과. 한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, vol.45, no.3, 350-355.

  21. 김혜옥, 박민정, 한지숙. 발효홍삼이 제2형 당뇨병 환자의 혈당 및 인슐린저항성에 미치는 영향. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.40, no.5, 696-703.

  22. Korean J Food Sci Technol Kim 33 626 2001 The antioxidant ability and nitrite scavenging ability of plant extracts. Kim SM, Cho YS, Sung SK. 2001. The antioxidant ability and nitrite scavenging ability of plant extracts. Korean J. Food Sci. Technol. 33: 626-632. 

  23. 김영찬, 홍희도, 노정해, 조장원, 이영경, 임주혁. 수삼의 증숙 횟수에 따른 페놀산 함량 변화와 라디칼 소거활성. Journal of ginseng research = 高麗人參學會誌, vol.31, no.4, 230-236.

  24. Korean J Crop Sci Lee 41 145 1996 Functional ingredient and their some variance in amaranth and quinoa. Lee JH, Kim KJ, Lee J, Lee ST, Ryu SN. 1996a. Functional ingredient and their some variance in amaranth and quinoa. Korean J. Crop Sci. 41: 145-165. 

  25. Korean J Crop Sci Lee 41 450 1996 Isolation and identification of squalene and antineoplastic activity of its residue extract in Amaranth. Lee JH, Moon HI, Lee JI, Kang CW, Lee ST. 1996b. Isolation and identification of squalene and antineoplastic activity of its residue extract in Amaranth. Korean J. Crop Sci. 41: 450-455. 

  26. 이나영. 해조류 에탄올 추출물의 항산화 및 Tyrosinase 억제 활성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.42, no.12, 1893-1898.

  27. 이영민, 배지현, 정호영, 김재현, 박동식. 국내산 산채류의 물 및 메탄올 추출물에 대한 항산화 활성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.40, no.1, 29-36.

  28. Lodovici, M, Guglielmi, F, Meoni, M, Dolara, P. Effect of natural phenolic acids on DNA oxidation in vitro. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association, vol.39, no.12, 1205-1210.

  29. MARKLUND, Stefan, MARKLUND, Gudrun. Involvement of the Superoxide Anion Radical in the Autoxidation of Pyrogallol and a Convenient Assay for Superoxide Dismutase. European journal of biochemistry, vol.47, no.3, 469-474.

  30. 00156639 Food Technol Middleton 48 115 1994 Potential health-promoting properties of citrus flavonoids. Middleton E, Kandaswami C. 1994. Potential health-promoting properties of citrus flavonoids. Food Technol. 48: 115-119. 

  31. Murakami, Akira, Nakashima, Mamiko, Koshiba, Teruaki, Maoka, Takashi, Nishino, Hoyoku, Yano, Masamichi, Sumida, Takashi, Kyung Kim, Oe, Koshimizu, Koichi, Ohigashi, Hajime. Modifying effects of carotenoids on superoxide and nitric oxide generation from stimulated leukocytes. Cancer letters, vol.149, no.1, 115-123.

  32. 02533073 Korean J Pharmacogn Park 32 163 2001 Testing of cancer chemopreventive potential of prunella vulgaris L. aquaacupuncture solution using biochemical markers of carcinogenesis. Park SH, Cho KH, Shon YH, Lim JK, Nam KS, 2001, Testing of cancer chemopreventive potential of prunella vulgaris L. aquaacupuncture solution using biochemical markers of carcinogenesis. Kor. J. Pharmacogn. 32: 163-167. 

  33. Flower Res J Park 15 4145 2007 An in vitro study on total phenol content, electron donor capacity and their cytotoxicity effects of extracts of four different edible flowers. Park YJ, Kim HJ, Heo BG. 2007. An in vitro study on total phenol content, electron donor capacity and their cytotoxicity effects of extracts of four different edible flowers. Flower Res. J. 15: 4145. 

  34. 00223166 J Nutr Qureshi 126 1972 1996 Amaranth and its oil inhibit cholesterol biosynthesis in 6-week-old female chickens. Qureshi AA, Lehmann JW, Peterson DM. 1996. Amaranth and its oil inhibit cholesterol biosynthesis in 6-week-old female chickens. J. Nutr. 126:1972-1978. 

  35. Re, Roberta, Pellegrini, Nicoletta, Proteggente, Anna, Pannala, Ananth, Yang, Min, Rice-Evans, Catherine. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free radical biology & medicine, vol.26, no.9, 1231-1237.

  36. J Korean Soc Food Sci Nutr Seo 29 407 2000 Effects of tannin from astringent persimmons in alcohol fermentation for persimmon vinegers. Seo JH, Jeong YJ, Shin SR, Kim KS. 2000. Effects of tannin from astringent persimmons in alcohol fermentation for persimmon vinegers. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 29: 407-411. 

  37. Korean J Food Sci Technol Seo 31 581 1999 Electron donating ability and contents of phenolic compounds, tocopherols and carotenoids in waxy corn (Zea mays L.). Seo YH, Kim IJ, Yie AS, Min HK. 1999. Electron donating ability and contents of phenolic compounds, tocopherols and carotenoids in waxy corn (Zea mays L.). Korean J. Food Sci. Technol. 31: 581-585. 

  38. 10.1016/S0076-6879(99)99017-1 

  39. 00029254 Am J Enol Vitic Singleton 16 144 1965 10.5344/ajev.1965.16.3.144 Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Singleton VL, Rossi JA. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic. 16: 144-158. 

  40. 우정향, 신소림, 이철희. 국화과 식물 중 꽃 에탄올추출물의 항산화효과. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.39, no.2, 159-164.

  41. 10010742 J Environ Sci (China) Yun 21 1265 2012 Polyphenol contents of rumex crispus root extract with hot water and its antioxidative effect. Yun YS, Jeong KS. 2012. Polyphenol contents of rumex crispus root extract with hot water and its antioxidative effect. J. Environ. Sci. 21: 1265-1274. 

  42. Zhishen, Jia, Mengcheng, Tang, Jianming, Wu. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food chemistry, vol.64, no.4, 555-559.

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로