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콘크리트 타설시 음료 및 세제류 유입에 따른 품질변화
Quality Variation of Concrete Containing Beverage and detergent During Placement 원문보기

한국건축시공학회 2005년도 추계 학술논문 발표대회, 2005 Nov. 01, 2005년, pp.85 - 88  

노동현 (청주대학교 대학원) ,  김종백 (청주대학교 대학원) ,  황인성 (아세아 시멘트(주)) ,  이백수 (연변대학교) ,  양성환 (인천전문대학교) ,  한천구 (청주대학교)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study investigates influence on concrete adding beverage or detergent, by work man's mistakes during concrete placement in field. Overall, concrete adding beverage or detergent does not affect slump and air content, compared with control concrete. However concrete adding detergent resulted in s...

AI 본문요약
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문제 정의

  • 그러므로 본 실험은 건설 현장에서 쉽게 접할 수 있는 음료 (청량음료, 유제품, 알코올) 및 세제류를 선정하여 콘크리트에 첨가한 후 굳지 않은 콘크리트와 경화 콘크리트의 품질을 비교 분석하여 건설 현장에서 콘크리트의 품질변동 및 시공 불량을 방지할 수 있는 콘크리트 품질관리에 대한 기초 자료로 제시하고자 한다.
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