고추 탄저병균의 병원학 및 품종저항성에 관한 연구 Studies on the Varietal Resistance and Etiology of Pepper Anthracnose Fungi infected with Colletotrichum spp원문보기
보고서 정보
주관연구기관
충북대학교 Chungbuk National University
연구책임자
정봉구
발행국가
대한민국
언어
한국어
발행년월
1987-04
주관부처
과학기술부
사업 관리 기관
충북대학교 Chungbuk National University
등록번호
TRKO200200012361
DB 구축일자
2013-04-18
초록▼
우리나라에서 조미채소인 고추는 농가 고소득 작물로서 그 중요성이 증대되고 있으며 고추다수확에 가장 큰 제한 요인의 하나는 탄저병에 의한 피해이다. 고추 탄저병균의 병원학적 연구와 그중에서도 C. dematium 균에 대한 품종저항성, 병원균 생장에 미치는 영양원의 효과, 발아생리 및 병태조직학적 관찰 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 고추 탄저병균으로는 기존 Colletotrichum qloeosporioides 이외에 미기록인 C. dematium의 분화형인 f. sp. capsisum과 C. cocoodes 등
우리나라에서 조미채소인 고추는 농가 고소득 작물로서 그 중요성이 증대되고 있으며 고추다수확에 가장 큰 제한 요인의 하나는 탄저병에 의한 피해이다. 고추 탄저병균의 병원학적 연구와 그중에서도 C. dematium 균에 대한 품종저항성, 병원균 생장에 미치는 영양원의 효과, 발아생리 및 병태조직학적 관찰 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 고추 탄저병균으로는 기존 Colletotrichum qloeosporioides 이외에 미기록인 C. dematium의 분화형인 f. sp. capsisum과 C. cocoodes 등 3종임이 병원학적으로 구명되었다. 2) 품종저항성 반응은 공시 21품종 중 금장 2호, 불함하우스, 파키스탄, 홍일품 등의 품종은 공시균에 저항성을 보인 반면 나머지 품종은 중간 내지 이병성이었다. 이들이 병성 품종은 대체로 감미종이었다. 3) 균사생장에 미치는 탄소원의 효과는 과당에서 균사생장이 가장 왕성하였고 농도별로는 공시 C원 모두 3% 전후에서 가장 왕성하였다. 포자형성은 C원 모두 농도가 높아질수록 오히려 감소하였고 건물중은 농도가 높아질수록 증가하는 경향이었다. N원과 Vitamin 의 효과는 현저하지 않았다. 4) 공시균의 발아에 미치는 영양원 및 환경요인의 영향에 있어서 분생포자발아의 온도범위는 15-35℃ 이고 (최적 온도 28℃) PH범위는 4.5-8.0(최적 PH 5.5)이고 상대습도는 포화에 가까운 90%이상에서 발아율이 현저히 좋았다. 탄소원자 질소원의 투여는 발아에 절대적이며 K, P 및 S 등의 무기염류는 뚜렷한 경향을 보이지 않았다. 5) 현탁액의 분생포자 밀도가 1 x 10? Conidia/ml 일때 가장 높은 발아율을 나타내었고 5 x 10? Conidia/ml 이상일 때 발아율은 현저히 감소 되는 것으로 미루어 포자밀도의 증가가 Selfinhibitor 로 작용하는 것으로 추축된다. 6) 본 병원균의 분생포자는 발아관의 수에 따라 포자내에 격막이 형성된다. 저항성 품종(금장 2호, 홍일품)과 감수성 품종(새고추, 하늘초)간의 부착기 형성율은 큰 차이가 없었고 부착기(附着器)모양은 원형, 타원형 및 성상체 등 다양하며 접종 12시간에서 그 형성율은 최고에 달했다. 접종 24시간에 저항성 품종의 잎과 열매에서는 과민성인 작은 갈색병반이 관찰되면서 표피하 조직세포내에 심한 원형질 분리가 일어났으나 감수성 품종에서는 시간의 경과에 따라 큰 병반으로 급속히 진전 확대되었고 시간이 경과 함에 따라 균사가 하부조직으로 확산되었고 분생자충 및 강모의 출현은 접종 96시간 후에 관찰되었다. 주사형 전현으로 (SEM) 입체적인 낫 모양의 분생포자와 강모가 관찰되었다.
Abstract▼
A spice vegetable red pepper is recently more important not only for increasing consumption, but also becomes one of the most high cash crops to farmers in Korea. However, one of the limiting factors for higher production of red pepper is known to be anthracnose caused by Colletotrichum Spp..
A spice vegetable red pepper is recently more important not only for increasing consumption, but also becomes one of the most high cash crops to farmers in Korea. However, one of the limiting factors for higher production of red pepper is known to be anthracnose caused by Colletotrichum Spp.. An etiologica] investigation of the pepper anthracnose fungus infected with colletotrichum dematium, varietal susceptibility and effects of nutrients for funga] growth, effect of conidial number and nutrition on the germination of conidia and histopathological observation were undertaken and the results obtained are summarized as follows. 1) A form species of Colletotrichum dematium and C. coccodes causing red pepper anthracnose were found as the undescribed causal fungi of the disease in addition to the existing Colletotrichum gloeosparioides. 2) Four cultivars such as Kumchang No. 2, Bulamhouse, Pakistan, Hongilpum were resistant among 21 pepper cultivars, and the remaining 17 cultivars were either moderate or susceptible cultivars. These susceptible cultivars were mostly belonged to sweet toste cultivars. 3) Glucose was known the best source for fungal growth, and near 3 percent of carbon concentration was the best for my-celial growth of the fungus. Conidial sporulation was rather decreased by adding high concentrations of C-source, where as fungal dry weight was a positive tendency in proportion to increasing carbon concentrations N-sources and vitamins not remarkable as that for carhon. 4) With regard to exogenous factor and nutricents affecting for conidial germination of the fungus, optimum temperature of conidial germination was at 28℃, ranging 15 to 35℃. Optimum PH was 5.5, ranging 4.5 to 8.0, and more than 90% of relative humidity(RH) was optimum. Exogenous supply of carbon and nitrogen sources were essential for conidial germination, while potassium, phosphorous and sulfar were not evident as that for carhon and nitrogen. 5) Maximum germination was attained in the 1 x 10? conidia per ml. Germination was decreased with increment of conidial germination, and in the density of 5 x 10? conidia per ml, germination was nerely suppreased. It suggested that conidial density roled as a self-inhibitor. 6) Upon germination, a conidium was septated in accordance with number of germ tubes. The percentages of appressorial formation were not different between the resistant cultivars (Kumchang No. 2 and Hongilpum) and the susceptible cultivars (Haneulcllo and Saegochu). Appressorial form was various such as round, elliptic or star-shapped. The maximum number of appressoria was shown at 12 hours after inoculation. By 24 hours after inoculation, hypersensitive tiny brown lesions were observed on the leaves and fruits of the resistant cultivars. Epidermal cells under cuticle layer of the resistant Kumchang No. 2 fruit showed severe plasmolysis, while on the susceptible cultivars, the lesion was largely extended to following inoculation. Subcuticular infection hyphae were profusely coloniged in the disintegrated tissues Acervuli and setae on the stromatic structure were formed at 96 hours. Falcate conidia and setae of the fungus was three dimensionally observed by scanning electron microscope.
목차 Contents
4. 서 언...9
3.1 고추에서 분리한 $\underline{Colletotrichum dematium}$에 대한 병원학적 연구...10
3.2 고추탄저병에 대한 품종 저항성 및 병원균 생장에 미치는 영양원의 효과...19
3.3 분생포자수 및 영양상태가 고추탄저병균 ($\underline{Colletotrichum dematium}$ f. sp. $\underline{capsicum}$)의 분생포자 발아에 미치는 영향...33
3.4 탄저병균 $\underline{Colletotrichum dematium}$ f. sp. $\underline{capsicum}$ 에 감염된 고추의 병태조직학적 관찰...43
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