보고서 정보
주관연구기관 |
한국해양수산개발원 Korea Maritime Institute |
연구책임자 |
주문배
|
참여연구자 |
이승우
,
정갑용
,
홍장원
,
이충선
,
안재현
,
정명화
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2004-08 |
과제시작연도 |
2003 |
주관부처 |
해양수산부 |
연구관리전문기관 |
한국해양수산기술진흥원 |
등록번호 |
TRKO200400002298 |
과제고유번호 |
1520000777 |
사업명 |
특정수산기술개발 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
|
초록
▼
이 연구는 품질인증제도 및 집행체계, 운영에 관한 기존 연구를 검토하고, 이론적 틀을 정립하기 위한 국내외 문헌조사를 통한 법${\cdot}$제도적 연구와 함께 CODEX, TBT, ISO 등에서 규정하는 새로운 국제 식품기준을 검토하였다.
수산물 품질인증 실적과 운영실태를 중심으로 수산물 품질인증제도의 현 상황을 객관적으로 분석하고, 품질인증제도가 생산자(가공업자)에게 실질적인 도움을 주고 있는가에 대한 여부를 분석하기 위하여 현지 방문조사와 경영자료수집, 그리고 우편조사를 병행하여 수산물 품질인증업체의
이 연구는 품질인증제도 및 집행체계, 운영에 관한 기존 연구를 검토하고, 이론적 틀을 정립하기 위한 국내외 문헌조사를 통한 법${\cdot}$제도적 연구와 함께 CODEX, TBT, ISO 등에서 규정하는 새로운 국제 식품기준을 검토하였다.
수산물 품질인증 실적과 운영실태를 중심으로 수산물 품질인증제도의 현 상황을 객관적으로 분석하고, 품질인증제도가 생산자(가공업자)에게 실질적인 도움을 주고 있는가에 대한 여부를 분석하기 위하여 현지 방문조사와 경영자료수집, 그리고 우편조사를 병행하여 수산물 품질인증업체의 경영효과를 분석하였다.
수산물 품질인증 기준 및 선정 기준을 재검토하기 위해 품질인증 선정에 관한 분류 기준 및 인증품목의 개별기준에 대한 적절성, 투명도 등을 식품위생학적 접근방법에 법${\cdot}$제도적 접근방법을 병행하였으며, 정책과정 분석을 활용하여 수산물 품질 인증품목의 선정기준을 분석하고 선정기준의 계량화 및 표준화를 위한 문제점을 도출하였다.
또한, 정책과정 분석을 활용하여 품질인증 품목의 생산과정조사, 출하전 사전확인 및 출하품에 대한 시판품 조사 둥 현장 조사법을 통한 실태 파악을 통하여 문제점을 도출하고자 하였으며, 수산물 품질인증품목의 선정기준을 분석하고 선정기준의 계량화 및 표준화를 위한 문제점을 도출하였으며, 품질인증의 새로운 기준을 제시한 후 전문가 회의를 통하여 공정성 및 신뢰성을 제고하고자 하였다.
연구의 추진방법은 한국해양수산개발원이 주관 수행하고, 식품위생학적 인증기준에 대한 개편방안은 전문 국가기관인 국립수산물품질검사원을 위탁 연구기관으로 하였으며, 해양수산부 품질위생팀 및 국립수산과학원, 국립농산물품질관리원 등 관련기관과의 자료협조를 통해 구체적인 자료를 수집, 분석하고자 하였다.
Abstract
▼
As food related accidents like food poisoning, BSE and dioxin happen occasionally, many people are more likely to purchase a safe and credible food without fear. It is needed to build a safe system of its production, manufacture, distribution and consumption for seafood.
As the concerns of food s
As food related accidents like food poisoning, BSE and dioxin happen occasionally, many people are more likely to purchase a safe and credible food without fear. It is needed to build a safe system of its production, manufacture, distribution and consumption for seafood.
As the concerns of food safety have increased internationally, Codex plans to implement a HACCP, which stands for Hazard Analysis Critical Control Points, to secure food safety. Codex enacts 28 regulations for fishery and seafood and recommends each nation to make a minimum standard for food safety.
Recognizing the importance of food safety, each government implements various safety certifications for the primary goods and Korea government is carrying out diverse certifications for agricultural product including agricultural quality certification system, friendly environment agricultural certification and superior agricultural system as well as seafood.
In Korea, seafood certification system for quality control is that the government guarantees the safety for quality of a certain seafood, which aims at increasing income of producers and at providing consumers with a safe food. It has been 10 years since the certification has implemented.
However, a result of study shows that business performance of the company producing the certified seafood has improved better than producing non-certified seafood before. Also, a company that manufactures a certified seafood more than 50 .percent shows improved performances rather than a company which produces a certified seafood below 50 percent. Therefore, we. conclude that seafood certification system for quality control can increase income of producers.
In comparison with seafood certification system, agricultural products certification has systematic management tools including various kinds of certifications for quality controt a flexible operation of certification criteria, a specialized work and a strict post- management after sale. The agriculture certification system, however, has problems with lack of professionals, relatively low consumer awareness, and with interpretation of its standard voluntarily.
For a standard of seafood certification system, it. is pointed that standard of production-oriented quality examination, of production' equipment as well as its hygiene during production is shortfall and the standard is sometimes translated voluntarily during. examination. Moreover, a evaluation standard of quality and hazard is not completed in the seafood certification for quality control.
To make clear selection criteria for seafood certification,. the obscurity of standard when selecting as certification seafood and the case. of translating the standard on own will are, above all things, solved. Furthermore, the standard of selection needs to be dual in a coming future.
There are various reasons why the seafood certification system does not make popular. We find out the reason in the manufacture that puts a limitation on the seafood to be selected as certification goods. In addition, we recognize that it is due to careless post-management, complicating and dual structure when applying to certification permission and lack of information in a certification mark.
As of its operation, a lack of systematic education on the seafood certification, closed production information to the public and an ineffective work sharing are pointed out the obstacle to develop the seafood certification system.
For social psychology, we find that consumer's apathy to seafood certification, Korean consumer's preference to live and fresh fish and no difference between the certified and non-certified seafood.
With these problems mentioned above, the basic direction to restructure the seafood certification system is to secure safety of the certified seafoods and to make clear the standard of quality certified, which will help inform consumers of superiority of quality of the certified seafood and build solid consumer confidence.
In addition, we propose considering international standards as well as the certification systems related to seafood quality control and doing benchmark the superiority of agricultural products quality certification system. It will help complement the loopholes in the law and institution of seafood quality certification. In order to activate the system, standard of the certification and of selection needs to strengthen. Also, seafood quality certification council plays a more important role and gradually transfers the function of seafood quality certification to private institutions.
In detail, we present five solutions to restructure the seafood quality certification system. First of all, our study suggests that unification of certification system of seafood and the indigenous seafood, which are authorized separatively and second, the number of certified seafood increases and third, safety standard for each certified product is in need and forth, size standard for certified products needs to be in more detail and specification. And last and finally, we requested of adding an extra standard to the existing quality certification system.
To sum up, our study concluded that it is needed introduction of various certification system like sale certification system, site certification system, the expansion of role of seafood quality certification council, transfer the work of seafood quality certification to private institution as well as the Korea government's driving active policy on quality certification. And finally, we suggested to consider closely connecting the indigenous product of municipal corporation.
목차 Contents
- 제 1 장 서론...49
- 제 1 절 연구의 필요성 및 목적...49
- 제 2 절 수산물 품질인증제도 관련 선행연구 분석...51
- 제 3 절 연구범위와 방법...52
- 제 2 장 수산물 품질인증 관련 국내외 정책동향...55
- 제 1 절 수산물 품질인증 관련 국내동향...55
- 1. 식품(수산식품) 안전성에 대한 국내 동향...55
- 2. 농산물 안전성 및 품질인증에 대한 국내 동향...57
- 제 2 절 수산물 품질인증 관련 국제동향...59
- 1. WTO, APEC 등 국제기구 논의동향...59
- 2. CODEX의 식품안전성 및 국제기준...61
- 3. 주요국의 품질인증제도...64
- 제 3 장 수산물 품질인증제도의 운영실태...75
- 제 1 절 수산물 품질인증제도의 개요...75
- 1. 수산물 품질인증제도의 추진배경...75
- 2. 수산물 품질인증제도의 법적근거...76
- 3. 수산물 품질인증제도의 인증 절차 및 표시...78
- 제 2 절 수산물 품질인증제도의 운영실태...83
- 1. 수산물 품질인증품목의 분류...83
- 2. 수산물 품질인증품목의 인증실적...87
- 3. 수산물 품질인증품목의 생산현황...89
- 4. 수산물 품질인증품목에 대한 조사관리 현황...94
- 5. 수산물 품질인증 품목의 유통현황...97
- 제 3 절 수산물 품질인증품목(업체)의 경영효과 분석...100
- 1. 수산물 품질인증업체에 대한 경영효과 분석의 의의...100
- 2. 수산물 품질인증업체의 경영효과분석...103
- 제 4 절 농산물 품질인증제도의 운영실태...109
- 1. 농산물 품질인증제도의 일반현황...109
- 2. 농산물 품질인증제도의 운영실태...116
- 3. 친환경농산물인증제도와의 차이점...122
- 4. 농산물 품질인증제도의 특징 및 한계...125
- 제 4 장 수산물 품질인증 및 선정기준 분석...129
- 제 1 절 수산물 품질인증 및 선정기준의 사회과학적 분석...129
- 1. 수산물 품질인증품목의 인증기준...130
- 2. 수산물 품질인증품목의 선정기준...145
- 제 2 절 수산물 품질인증 및 선정기준의 식품위생학적 분석...149
- 1. 수산물 품질인증품목의 식품위생학적 분석...149
- 2. 수산물 품질인증품목의 식품위생학적 분석결과...149
- 제 3 절 수산물 품질인증제도에 대한 인식조사...161
- 1. 수산물 품질인증업체 설문조사...161
- 2. 수산물 품질인증제도에 대한 소비자 인지도조사...170
- 3. 수산물 품질인증 및 위생 관련 인증품목생산업체 및 유통업체 의견...173
- 제 5 장 수산물 품질인증 및 선정기준의 개편과제...177
- 제 1 절 수산물 품질인증 및 선정기준의 개편과제...177
- 1. 인증기준 측면...177
- 2. 대상품목의 선정측면...184
- 3. 인증품목 생산업체 선정측면...185
- 제 2 절 수산물 품질인증제도의 활성화 저해요인...186
- 1. 제도적 측면...186
- 2. 운명적 측면...190
- 3. 사회심리적 측면...193
- 제 6 장 수산물 품질인증 및 선정기준의 개편방안...195
- 제 1 절 수산물 품질인증 및 선정기준 개편의 기본방향...195
- 제 2 절 수산물 품질인증 및 선정기준의 개편방안...196
- 1. 품질인증 품목화대 및 기준 조정...196
- 2. 인증품목의 위생 및 안전성 강화기준 제시...206
- 3. 인증종류의 통합 및 재분류...210
- 4. 품질인증 규격 기준의 세분화 및 구체화...211
- 5. 판매 및 유통 기준 둥 추가 인증기준 설정...214
- 제 3 절 수산물 품질인증제도의 활성화 방안...216
- 1. 수산물 품질인증제도 활성화를 위한 기본방향...216
- 2. 수산물 품질인증제도 활성화를 위한 실천방안...217
- 참고문헌...231
- 부록...235
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