보고서 정보
주관연구기관 |
건국대학교 KonKuk University |
연구책임자 |
서건호
|
참여연구자 |
정덕화
,
김해영
,
정동관
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2006-11 |
과제시작연도 |
2006 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 |
TRKO200700007449 |
과제고유번호 |
1470001473 |
사업명 |
식품안전연구개발 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
신속 검사 키트 유효성 검증.Rapid detection kit validation guideline.
|
초록
▼
1. 국내 유통 식중독균 신속검사 키트 중 AOAC, AFNOR 등 국제 공인 인증기관으로부터 유효성을 인정 받은 제품을 중심으로 주 원인식품을 대상으로 유효성 검증
- Salmonella, Listeria, E. coli O157 검사 키트 유효성 검증
- 식품유해물질 신속검사 키트에 대한 유효성 공정성 가이드라인 확립
2. 내에 시판되고 있는 곰팡이독소 aflatoxin, vomitoxin, 그리고 T-2 toxin의 신속검사키트의 유효성을 평가
- 대상 신속검사키트의 선정
- 신속검사키트 각 시약에
1. 국내 유통 식중독균 신속검사 키트 중 AOAC, AFNOR 등 국제 공인 인증기관으로부터 유효성을 인정 받은 제품을 중심으로 주 원인식품을 대상으로 유효성 검증
- Salmonella, Listeria, E. coli O157 검사 키트 유효성 검증
- 식품유해물질 신속검사 키트에 대한 유효성 공정성 가이드라인 확립
2. 내에 시판되고 있는 곰팡이독소 aflatoxin, vomitoxin, 그리고 T-2 toxin의 신속검사키트의 유효성을 평가
- 대상 신속검사키트의 선정
- 신속검사키트 각 시약에 대한 유효성 평가
- 신속검사키트의 유효성 평가
3. 국내외의 항생제 및 allergen 검출용 kit들을 구입하고 인위적으로 항생제 및 allergen을 넣은 식품에 대하여 신속검사 과정을 수행한다. 검사를 수행한 뒤 검사 시간 및 검사의 정확도를 측정하고 제품에 따른 유효검사 량을 확인한다.
4. 국내 유통 위생오염지표균 신속검사키트 제품 중 2-3종을 선정하여 total plate count, coliform count, E. coli count를 걸출하고 이를 전통적인 방법 비교하는 실험을 실시하여 신속검사키트의 유효성을 검증한다.
Abstract
▼
Various rapid detection kits for the detection of food borne bacteria, toxins, allergens, antibiotics, and environmental sanitation indicators were compared to the Korean Food Code Bacterial Analysis Manual(KOBAM) methods.
Two commercial kits, $VIDAS^{(R)}$ and Reveal test kits(Neogen
Various rapid detection kits for the detection of food borne bacteria, toxins, allergens, antibiotics, and environmental sanitation indicators were compared to the Korean Food Code Bacterial Analysis Manual(KOBAM) methods.
Two commercial kits, $VIDAS^{(R)}$ and Reveal test kits(Neogen corp. USA), for the detection of Salmonella spp., Listeria spp. or monocytogenes, and E. coli O157 were validated by comparing the kits to KOBAM methods using bean sprouts, raw chickens, shrimps, milk, salmon, ham, ground beef, and raw marinated beef as food matrix. Food types were, in a different set of experiment, inoculated with Salmonella, Listeria, and E. coli O157 at three different levels: a high level where all positive results were expected as positive controls, a medium level where predominantly positive results were anticipated and a low level where fractional recovery was predicted. For each food categories and inoculum level five samples were analyzed by theKOBAM, Reveal, and $VIDAS^{(R)}$. For each set of the samples, five uninoculated controls were included. There was no statistical difference between the commercial kits for the three food pathogens and the KOBAM methods when the inoculum levels were high(more than 100 CFU/ml or g) and medium(1-10 CFU/ml or g). However, when the inoculum level was low(less than 1 CFU/ml or g) the sensitivity of each method was not homogeneous. It was notable that the 8 h enrichment time for Reveal 8h for E. coli O157 was enough to support the growth of the bacteria over the detection limit of the kit. The current study showed that the inoculum level that gives fractional positives and the number of the test samples that fit for the statistical analysis were the key elements for the valid validation of the rapid detection for food borne pathogens.
The validiation and guideline of commercial rapid screening ELISA kit of mycotoxin(aflatoxin B1, ochratoxin A, zearalenone, T-2 toxin) were studied. The validiation of components of kits and tested kits showed no remarkable difference in activity and ELISA reaction. For the analysis of real samples, ELISA and HPLC results were same tendency as 3 zearalenone positive smples, but a little difference in the analytical lebel of them. In conclusion, if consumer use mycotoxin kits at least 6 months before the expiring date. the ELISA kits were stable. . And we strongly recommend to use the ELISA kits at first for qualitative mycotoxin analysis of real samples , and to use HPLC for quantitative analysis of samples which shown mycotoxin positive in ELISA results.
Antibiotics and allergen detection kits were evaluated their efficiency and limitation for acceptability. To evaluate these kits, antibiotics and allergen kits were purchased from domestic and foreign company and their ability of quality, sensitivity, selectivity and quantitation were investigated.
Each antibiotics were inoculated into milk, diluted until the recommended concentration of detection limit as shown in kit and measured the sensitivity. Also, allergen detection kit was evaluated with diluted milk and milk processed food.
All detection kits of antibiotics showed their ability of qualitative analysis and a kit made by domestic company was able to quantitative analysis of antibiotics in milk. Detection kit of allergen showed its ability of detection with allergen of diluted milk. Also, this kit was able to detect allergen of processed food of milk.
Through this study, simple evaluations of detection kit of antibiotics and allergen were performed. And these kits are needed to monitor foods in market for their acceptability for food safety.
The total, coliform and Escherichia coli count of bean sprout, beef, and boiled fish paste were compared between conventional methods and rapid detection methods, Food samples were collected from local supermarket at Busan, Korea. The microbial counts of bean spout were highest among three samples. There was no big difference of total count among detecting methods at bean sprout samples, but some differences were found at the samples of beef and boiled fish paste. The highest detection rates were found at VRBA and BMA methods for coliform and E. coli count, respectively. There were no big differences of detection rate between conventional methods and rapid methods which was used by three pure strains and three E. coli strains isolated from food samples.
목차 Contents
- 제출문...1
- 목차...2
- I. 연구개발결과 요약문...4
- 연구결과보고서 요약문...4
- Summary...5
- II. 총괄연구개발과제 연구결과...7
- 제 1 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 목표...7
- 제 2 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 내용 및 방법...13
- 제 3 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 결과...16
- 제 4 장 총괄연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론...19
- 제 5 장 총괄연구개발과제의 연구성과...20
- 제 6 장 기타 중요 변경사항...23
- III. 제 1 세부연구개발과제 연구결과 (세부과제별로 작성)...24
- 제 1 장 제 1 세부연구개발과제의 최종 연구개발 목표...25
- 제 2 장 제 1 세부연구개발과제의 연구대상 및 방법...59
- 제 3 장 제 1 세부연구개발과제의 최종 연구개발 결과...70
- 제 4 장 제 1 세부연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론...98
- 제 5 장 제 1 세부연구개발과제의 연구성과...102
- 제 6 장 기타 중요 변경사항...103
- 제 7 장 참고문헌...104
- IV. 제 2 세부연구개발과제 연구결과 (세부과제별로 작성)...105
- 제 1 장 제 2 세부연구개발과제의 최종 연구개발 목표...106
- 제 2 장 제 2 세부연구개발과제의 연구대상 및 방법...109
- 제 3 장 제 2 세부연구개발과제의 최종 연구개발 결과...112
- 제 4 장 제 2 세부연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론...131
- 제 5 장 제 2 세부연구개발과제의 연구성과...132
- 제 6 장 기타 중요 변경사항...134
- 제 7 장 참고문헌...135
- V. 제 3 세부연구개발과제 연구결과 (세부과제별로 작성)...138
- 제 1 장 제 3 세부연구개발과제의 최종 연구개발 목표...139
- 제 2 장 제 3 세부연구개발과제의 연구대상 및 방법...142
- 제 3 장 제 3 세부연구개발과제의 최종 연구개발 결과...153
- 제 4 장 제 3 세부연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론...167
- 제 5 장 제 3 세부연구개발과제의 연구성과...175
- 제 6 장 기타 중요 변경사항...177
- 제 7 장 참고문헌...178
- VI. 제 4 세부연구개발과제 연구결과 (세부과제별로 작성)...179
- 제 1 장 제 4 세부연구개발과제의 최종 연구개발 목표...180
- 제 2 장 제 4 세부연구개발과제의 연구대상 및 방법...183
- 제 3 장 제 4 세부연구개발과제의 최종 연구개발 결과...187
- 제 4 장 제 4 세부연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론...192
- 제 5 장 제 4 세부연구개발과제의 연구성과...195
- 제 6 장 기타 중요 변경사항...197
- 제 7 장 참고문헌...198
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