보고서 정보
주관연구기관 |
경성대학교 산학협력단 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2013-11 |
과제시작연도 |
2012 |
주관부처 |
해양수산부 Ministry of Oceans and Fisheries |
과제관리전문기관 |
농림수산식품기술기획평가원 Korea Institute of Planning and Evalution for Technology of Food, Agriculture, Forestry and Fisherie |
등록번호 |
TRKO201400000103 |
과제고유번호 |
1545004100 |
사업명 |
수산실용화기술개발사업 |
DB 구축일자 |
2014-05-07
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키워드 |
Anguilla japonica.processing wastes.novel food materials.geriatric prevention.industrialization.
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초록
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Ⅳ. 연구개발결과
1. 원료의 성분 특성 및 최적추출조건의 선정
강화갯벌장어 및 민물장어의 일반성분은 상법에 따라 분석하였으며, 강화갯벌장어 및 민물장어 근육의 경우는 조단백질과 조지방의 함량이 거의 비슷하였으며, 주요 부산물인 내장의 경우에는 강화갯벌장어가 민물장어보다 조단백질, 지방 및 회분량이 약 2배 정도 함량이 높았다. 이러한 결과로 보아 단백질 및 미네랄의 공급원으로서 장어 가공부산물의 활용가치가 높을 것으로 판단되었다. 고온가열에 의한 전통적인 추출방식을 개선하여 영양성분의 파괴를 최소화시키고, 가열에 요구되
Ⅳ. 연구개발결과
1. 원료의 성분 특성 및 최적추출조건의 선정
강화갯벌장어 및 민물장어의 일반성분은 상법에 따라 분석하였으며, 강화갯벌장어 및 민물장어 근육의 경우는 조단백질과 조지방의 함량이 거의 비슷하였으며, 주요 부산물인 내장의 경우에는 강화갯벌장어가 민물장어보다 조단백질, 지방 및 회분량이 약 2배 정도 함량이 높았다. 이러한 결과로 보아 단백질 및 미네랄의 공급원으로서 장어 가공부산물의 활용가치가 높을 것으로 판단되었다. 고온가열에 의한 전통적인 추출방식을 개선하여 영양성분의 파괴를 최소화시키고, 가열에 요구되는 에너지를 절약하여 상업적으로 유리한 추출조건을 얻기 위한 목적으로 저온진공추출장치(Cosmos 600, 50 liter, (주)경서기계산업, 한국)를 이용하여 실험용 추출 시료를 조제하였다. 즉, 강화갯벌장어의 가공부산물 6 kg에 물 6 liter을 첨가하여 압력, 온도 및 추출시간을 달리하여 가공현장에서 예비실험을 통하여 조사한 결과 60 kPa의 압력, 55℃의 온도 조건에서 6시간 추출하였을 경우가 본 장치의 최적 추출조건이라 생각되었으며, 추출액은 진공동결 건조하여 분말화한 후 냉장고에 저장해 두고 필요한 실험에 사용 하였다.
2. 활성성분의 분리 및 유효기능 검정
강화갯벌 장어 가공부산물을 이용하여 휴대 및 이용 편리한 Tablet 형태의 기능성 식품을 개발하기 위하여 다음과 같은 항목을 조사하였다. 즉, 성인병 개선기능을 탐색하기 위하여 항콜레스테롤과 심혈관보호기능, 혈관평활근세포 과다증식에 의한 intimal thickening의 억제와 signal transduction 억제, migration 억제를 통한 항혈관질환성 기능, 항고지혈증 및 항염증성 면역기능, 활성산소 소거능 및 포화지방산 포접능을
갖는 항산화활성, in vitro, in vivo 항동맥경화 생리활성을 조사, 확인하였다.
또한, 강화 갯벌장어로부터 알러지, 당뇨 및 비만 등 예방 및 개선에 필요한 신기능성 식품소재를 개발하기 위하여 유기용매법으로 분획 및 유효성분을 검색하였다. 즉, 비만세포 활성화에 미치는 영향을 조사하기 위하여 아라키돈산 대사계 및 탈과립 반응에 미치는 영향 및 아라키돈산 대사계 효소 억제 작용기전 구명, 근육세포를 이용하여 AMPK 활성화에 미치는 영향 및 작용기전 구명, 지방세포 분화에 미치는 영향, 알러지 및 당뇨병 모델에서 효능을 확인하기 위하여 알러지 반응 및 성인병 개선 물질 단리, 구조결정 및 작용기전 등을 조사하고, 유효성분을 함유하고 있는 추출물 및 단일성분을 함유하고 있는 시제품의 제작에 이용할 수 있도록 하였다.
3. 고부가가치 제품 생산을 위한 산업화 적용시험
가공 현장에서 다량으로 발생, 폐기되고 있는 강화 특산 갯벌장어 가공부산물로부터 면역력 증강 및 항콜레스테롤, 항고지혈증, 항염증성 면역, 항산화활성, 알러지, 당뇨 및 비만 등 성인병 개선기능을 갖는 신기능성 식품 및 식품소재를 개발하고 산업화하기 위하여 저온진공 추출공정 및 진공동결 공정에 의하여 소비자가 휴대 간편하고 이용 편리한 Tablet 시제품 및 capsule 시제품을 제작하였다. 즉, 장어 부산물 추출액 제조를 위한 원료 배합은, 장어 및 약재류의 합계 중량인 4,645 g에 물 6038.5 g을 첨가하였으며, 저온진공추출기를 사용하여 추출한 후 교반하기 전에 냉각, 상층부의 장어 기름을 제거하였다.
또한 장어 부산물 추출액은 동결건조(freezing dryer, 100L, 일신바이오베이스사, FD 5510, 한국)에 의하여 분말화하였으며, 동결건조 후처리 공정은 상법에 따랐다. 본 연구과제에서 당초목표로 하였던 Tablet 타입 시제품 이외에 소비자의 기호도 차이를 고려하여 캡슐 타입의 시제품도 추가로 제작 시도하였다. 즉, 홍삼농축액(53.3 Brix%) 3kg에 정제수 6L를 투입하여 희석(15 Brix%)시킨 후 약 69시간 동결건조한 후 분말화하여 Tablet 및 Capsule type 제품의 제조 부원료로 사용하였으며, 산업화 적용 타당성을 검토하였다.
Abstract
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2. Results
Instead of a traditional high temperature high pressure extraction (HTHP), low temperature vacuum extraction (LTVE) was used to make the extracts from the processing waste of Japanese eel (Anguilla japonica) in order to reduce the disrupture of nutrients as possible as and to apply the
2. Results
Instead of a traditional high temperature high pressure extraction (HTHP), low temperature vacuum extraction (LTVE) was used to make the extracts from the processing waste of Japanese eel (Anguilla japonica) in order to reduce the disrupture of nutrients as possible as and to apply the new process in industry, and the optimum condition of operating LTVE could be selected.
Processing wastes of Japanese eel, which has been prepared by the low temperature vacuum extraction is novel funtional materials having anti-oxidative and vascular protective activities, as it has long been used as stemina food source for various symptoms accompanying hypertension and cerebrovascular disorders.
Improvement of vascular cholesterol HDL/LDL ratio and lipid composition in the hypercholesterolemic mice fed with Eel-extracts
The inhibitory effects of the Domestic Eel extracts on the progression of the atherosclerotic lesions were studied using the high cholesterol-fed hypercholesterolemia (HC) model mice. Changes in blood chemistry, pathology, HDL vs LDL ratio and low-density lipoprotein (LDL) oxidation were measured in a control group and a Eel group. In the control group, the area of atheromatous plaques of the aorta progressed between 3 (30%) and 6 (40%). This progressin of atherosclerotic lesions did not happen in the Eel-fed group between 3 (25%) and 6 (20%). Antioxidative effects on LDL were seen in the Eel in weeks 11 and 15. Eel improved the hypercholestrolemia in the HC mice. The results suggest that Eel has inhibitory effects on the development of atheromatous plaque formation in high cholesterol-fed HC model mice, indicating that the antioxidative effects of Eel on LDL led to the beneficial effects observed in this study.
Anti-oxidative, vascular protective and anti-artherosclerotic activities of novel funtional materials from the processing wastes of Japanese eel (Anguilla japonica)
In the course of study, it was shown that the Eel extracts reduced the artheroclerotic risk induced by high-cholesterol administration for 4 - 12 weeks, as measured by Atherosclerotic Index (AI), the AI of the normal group was 0.6 and high-cholesterol administration for 1.82, while high-cholesterol+Eel extracts administration group showed 0.8, reducing about 92% of AI. Therefore, it is an effective protectant against oxidative stress. To further examine the pharmacological activity of the Eel extracts, we studied the protective effect of the Eel extracts on antioxidative system and enzymes using experimental animals, the antiradical properties of the Eel extracts were assessed using 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH). The results revealed that Eel extracts exhibited superior antioxidant activities in scavenging DPPH free radical, ˙O2 free radical, and anti-LPO activities. On the other hand, scavenging effect of Eel extract on hydrogen peroxide was examined and Eel extracts scavenged hydrogen peroxide in a dose-dependent way. Eel extracts diminished hydrogen peroxide, exhibiting a scavenging effect of 32.5±3.5% on hydrogen peroxide at the dose of 1%. In effect on lipid peroxidation in aorta vascular tissue, the eel extract significantly reduced the accumulation of lipid peroxides in a dose-dependent manner. In the normal control, the level of the lipid peroxide MDA was 21.5±3.5 nmol/g and the high cholesterol diet mice showed 37.3±6.4 nmol/g tissue. In contrast, the Eel extract group showed the 30.5±2.4nmol/g tissue with about 15% reduction. On oxygen radical-producing Xanthine Oxidase activity, Xanthine Oxidase activity in the aorta vascular tissues was significantly reduced upto 21% by the Eel extracts group compared with cholesterol group. Daily administration of 10-80 mg of the Eel extracts was carried out for 3 months to mice. When antioxidative enzyme activities such as catalase, superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) were assayed in the high-cholesterol group, the enzymes were decreased in a similar fashion. However, those activities were enhanced by the Eel extracts treatment and this may have resulted from the potentiation of ntioxidative ability by the Eel extracts. The ability of the Eel extracts to reduce artheroslerotic level induced by he high-cholesterol administration suggests that Eel extracts may be a protective agent for free radical generating microenvironment, and that high-cholesterol is not only a potent lipid peroxide inducer, but also causes changes in antioxidative enzymes. From the results, it was concluded that Eel extracts has a protective effect on high-cholesterol-induced artheroslerotic risks in animal vascular tissues through the inhibition of lipid peroxidation and protection of antioxidative enzymes.
Isolation and immune defense activity of mucoglycoproteins as a galactose-binding mucosal lectin in the skin epidermis of Japanese eel
Mucoglycoproteins as a mucosal lectin of the Japanese eel in the skin epidermis of the Japanese eel was isolated. It was thought that Mucoglycoproteins secreted from the outer skin mucoepidermis function as innate immune defense molecules in the skin epidermis against microbial adhesion, infection and inoculation.
Mucoglycoproteins possessed mucosal immunity and the cell differentiation (apotptotic) activity in leukemic K562 cells. The mucus agglutinated mice erythrocytes, and the agglutination was inhibited by galactose, fucose and sialic acids. Furthermore,
Mucoglycoproteins could bind to some enteric bacteria. Anti-allergic activity of extract from Anguilla japonica The purpose of this study is to investigate the effects of n-hexane extracts from bones and internal organs of Japanese eel, Anguilla japonica (HEE), on cyclooxygenase-2 (COX-2)-dependent prostaglandin D2 (PGD2) generation in stem cell factor (SCF), IL-10, plus LPS-induced mouse bone marrow-derived mast cells (BMMCs) and on passive cutaneous anaphylaxis (PCA) in mice. HEE suppressed SCF/IL-10/LPS-induced PGD2 generation, and concomitantly reduced COX-2 protein expression dose-dependently. To understand the mechanistic basis for the inhibition of PGD2 generation by HEE, we examined the effects of HEE on upstream signaling pathways essential for COX-2 induction. HEE was found to inhibit the translocation of nuclear factor- B (NF- B) p65 subunit to the nucleus and its DNA-binding ability through the inhibition of TAK1, IKK and I B phosphorylation. Furthermore, HEE also attenuated mitogen-activated protein kinase (MAPK)-mediated regulation of DNA
binding of activator protein-1 (AP-1). Moreover, oral administration of HEE inhibited anti-dinitrophenyl (DNP) IgE-induced PCA in a dose dependent manner. Taken together, the present study provides new insights into the anti-inflammatory activity of
HEE, which could be a promising candidate to be used for an inflammatory therapy.
Anti-diabetic activity of butanol extract from skin of Anguilla japonica Adenosine monophosphate (AMP)-activated protein kinase (AMPK) plays a crucial role in the maintenance of cellular energy homeostasis. In this study, we found that butanol extracts from skin of Anguilla japonica (BSA) stimulated glucose uptake in L6 myotubes by activating AMPK via the LKB1 pathway. Western blotting revealed that BSA significantly increased the phosphorylation levels of AMPK and acetyl-CoA
carboxylase (ACC). Glucose uptake was significantly increased by BSA in L6 myotubes, whereas this effect was abolished by compound C (an AMPK inhibitor). In addition, BSA stimulations of AMPK and glucose uptake were significantly reduced by
siRNA LKB1 or siRNA AMPK, suggesting that enhanced glucose uptake in L6 myotubes by BSA is predominantly accomplished via an LKB1-mediated AMPK activation pathway. Furthermore, disrupted insulin signaling and decreased AMPK activity by high glucose concentrations (25 mM) were prevented by BSA. Taken together, the present findings provide further evidence that BSA improves hyperglycemia via an LKB1-AMPK-dependent pathway, and suggest that BSA be investigated further as a treatment and preventive for type 2 diabetes.
Anti-diabetic activity of extract from muscle of Anguilla japonica
In this study, we investigate the effect of ethyl acetate extracts from Anguilla japonica muscle (EAJ) on glucose uptake in L6 myotubes and anti-diabetic activity in db/db mice. A Western blot analysis revealed that EAJ significantly induced phosphorylation of AMPK and acetyl-CoA carboxylase (ACC) and significantly increased glucose uptake in a dose-dependent manner in L6 myotubes. Furthermore, EAJ-induced glucose uptake was reversed by treatment with Compound C, an AMPK
inhibitor, suggesting that EAJ-induced glucose uptake was mediated in an AMPK-dependent manner. In addition, we found that oral administration of two dose administration of EAJ significantly decreased the blood glucose levels and improved
lipid profiles in db/db mice. Increased AMPK activity was also confirmed after daily administration of EAJ for 4 weeks using an immunoblotting in diabetic mouse models.
Our study suggests that EBE regulates glucose homeostasis in vivo by AMPK activation and that this may represent potential as an antidiabetic agent for treating diabetes.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 3
- 요약문 ... 4
- SUMMARY ... 9
- CONTENTS ... 19
- 목 차 ... 26
- 제 1 장 연구개발과제의 개요 ... 33
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 39
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 41
- 제1절 저온진공 추출공정에 의한 유효성분의 최적추출조건 선정 및 원료의 성분 특성 ... 41
- 1. 이론적 접근방법 ... 41
- 2. 실험적 접근방법 및 연구내용 ... 41
- 가. 저온진공 추출공정에 의한 추출액의 제조 ... 41
- 나. 영양성분 특성분석 ... 42
- (1) 일반성분 ... 42
- (2) 무기질 ... 42
- (3) 비타민 ... 42
- (4) 중금속 ... 42
- (5) 지방산 조성 ... 42
- (6) 아미노산 조성 ... 43
- 3. 연구결과 ... 43
- 가. 저온진공 추출공정에 의한 추출조건 선정 ... 43
- 나. 갯벌장어의 영양성분 특성 ... 44
- (1) 일반성분 ... 44
- (2) 무기질 ... 45
- (3) 비타민 ... 46
- (4) 중금속 ... 47
- (5) 지방산 조성 ... 48
- (6) 아미노산 조성 ... 53
- 제2절 활성성분의 분리 및 유효기능 검정 ... 57
- 1. 혈관성질환 개선 및 면역기능 강화 활성 검정 ... 57
- 가. 이론적 접근방법 ... 57
- 나. 실험적 접근방법 및 연구내용 ... 57
- (1) 강화 갯벌장어 부산물의 In vivo 동물실험을 위한 분말 고지방 식이의 제작 ... 60
- (2) 강화 갯벌장어 부산물의 In vivo 동물실험을 위한 분말 고지방 식이의 성분조성 ... 61
- (3) 강화 갯벌장어 부산물의 In vivo 동물실험 ... 62
- (가) 실험동물 및 diet ... 63
- (나) 혈액에 존재하는 lipid 특성 분석 ... 63
- (4) In vivo 동물실험 과정 중 동물시료 수집 및 처리 ... 64
- (5) In vivo 실험동물의 혈청 내 총콜레스테롤, 중성지방 및 HDL 콜레스테롤 함량 ... 64
- (6) 장어 추출물(장어부산물 생리식염수 추출물, 메탄올추출물, 열수추출물)의 혈관조직 항산화활성 검정 ... 64
- (7) 껍질 및 내장유래 점질성 단백다당류 분획 및 bacteria adhesion test ... 65
- 다. 연구결과 ... 66
- (1) 혈관성질환 개선에 미치는 영향 검토 ... 66
- (가) In vivo 동물실험의 체중 증가에 미치는 영향 ... 66
- (나) In vivo 동물실험의 혈청내 지질에 미치는 효과 ... 67
- (다) In vivo 동물실험의 혈청내 HDL/LDL 비율 변화 ... 69
- (라) In vivo 동물실험의 해부학적 검토 ... 69
- (2) 장어 추출물의 평활근 세포유래 MMP-9 생성 저해활성 ... 70
- (가) 장어 추출물 분말 시료 조제 ... 70
- (나) 장어 추출물의 사람 혈관 평활근 세포유래 MMP-2/9 효소활성 저해활성 ... 71
- (다) 장어 추출물의 사람 혈관 평활근 세포유래 MMP-9 생성 저해 활성 ... 71
- (라) 장어 추출물(장어부산물 생리식염수 추출물, 메탄올추출물, 열수추출물)의 MTT assay에 의한 사람 동맥혈관 평활근 세포주(HASMC)에 대한 증식억제 활성(독성) ... 72
- (3) 장어 추출물의 항산화 활성 ... 72
- (가) 장어 추출물(장어부산물 생리식염수 추출물, 메탄올추출물, 열수추출물)의 농도에 따른 혈관조직 항산화활성으로 DPPH 유리기 소거 효과 ... 72
- (나) 장어 열수추출물의 농도에 따른 hydorgen peroxide 소거 효과 ... 74
- (다) 장어 추출물의 free radical 소거 활성 ... 74
- (라) 장어 열수추출물의 복부 대동맥 혈관조직내 지질과산화 억제효과 ... 75
- (마) 복부 대동맥 혈관조직내 SOD 활성 ... 75
- (바) 복부 대동맥 혈관조직내 xanthine oxidase 활성 저해효과 ... 76
- (사) 복부 대동맥 혈관조직내 superoxide dismutase활성에 대한 열수추출액 의 효과 ... 76
- (아) 복부대동맥 혈관조직내 catalase 활성화에 대한 열수추출 농축액의 효과 ... 77
- (자) 복부 대동맥 혈관조직내 glutathione peroxidase 활성에 대한 장어열수추출 농축액 투여군의 효과 ... 77
- (4) 갯벌장어 껍질 및 내장유래 점질성 단백다당류의 생리활성 ... 78
- (가) 점질성 단백다당류 분리 정제 ... 78
- (나) 점질성 단백다당류의 항균활성 ... 79
- 2. 항알러지 및 항염증, 항당뇨 및 항대사성 질환 개선기능 탐색 ... 80
- 가. 이론적 접근방법 ... 80
- 나. 실험적 접근방법 및 연구내용 ... 81
- (1) Mouse bone marrow derived mast cell (BMMC)의 배양 및 활성화 ... 81
- (2) COX-1 및 COX-2의 선택성 검색 ... 81
- (3) LTC4 생성량 억제 활성 검색 ... 81
- (4) 탈과립 억제 활성 검색 ... 82
- (5) TNF-α, IL-1β, IL-6 생성 검색 ... 82
- (6) SDS-PAGE/Immunoblot Analysis (Western blotting) ... 82
- (7) In vivo PCA (passive cutaneous anaphylaxy) reaction ... 82
- (8) AMPK (AMP-activated Protein Kinase) 활성검색 ... 82
- (9) 갯벌장어 부산물로부터 활성성분 분리/정제 ... 83
- (10) Bioassay-guided fractionation을 이용한 활성성분 분리/정제 ... 84
- (11) 분광학적 방법을 이용한 활성성분의 구조결정 ... 84
- 다. 연구결과 ... 84
- (1) 장어부위별 추출법 및 수율 ... 84
- (2) 장어추출물의 알러지 및 염증반응에 미치는 영향 ... 86
- (가) 장어부위별 추출물의 쥐 골수유래 비만세포의 탈과립에 미치는 영향 ... 86
- (나) 장어부위별 추출물의 쥐 골수유래 비만세포에서 Cyclooxygenase-2(COX-2) 의존적인 프로스타글란딘 D2 (PGD2) 생성에 미치는 영향 ... 88
- (다) 장어부위별 추출물의 쥐 골수유래 비만세포에서 5-lipoxygenase(5-LOX)의존적인 류코트리엔 C4(LTC4) 생성에 미치는 영향 ... 90
- (라) 장어부위별 추출물의 쥐 골수유래 비만세포에서 Tumor Necrosis Factor-α(TNF-α) 생성에 미치는 영향 ... 91
- (마) 장어부위별 추출물의 쥐 골수유래 비만세포에서 interleukin-6 (IL-6) 생성에 미치는 영향 ... 92
- (3) 장어추출물의 알러지 및 염증반응에 미치는 영향 ... 93
- (가) 민물장어 뼈 및 내장 핵산분획의 COX-2 의존적인 PGD2 생성에 미치는 영향 ... 94
- (나) 장어육 에칠아세테이트 추출물의 재분획한 검체의 LTC4, PGD2 및 탈과립에 미치는 영향 ... 99
- (다) 장어껍질 핵산분획의 재분획한 검체의 LTC4, PGD2 및 탈과립에 미치는 영향 ... 99
- (라) 장어내장 및 뼈 핵산분획의 재분획한 검체의 LTC4, PGD2 및 탈과립에 미치는 영향 ... 100
- (4) 장어추출물의 대사성질환에 미치는 영향 ... 101
- (가) 장어머리 및 껍질 추출물이 L6세포에서 포도당흡수 및 AMPK 활성화에 미치는 영향 ... 101
- (나) 근육세포 EtOAc 분획이 혈당조절에 미치는 영향 db/db마우스에서 효능 ... 104
- (다) 장어근육 에탄올 추출물로부터 순수화합물 분리 ... 107
- (5) 장어추출물의 대사성질환에 미치는 영향 ... 118
- (가) 장어육 EtOAc 분획 (AJ EtoAc) 이 db/db mouse 처리한 후 평활근의 단백질 발현에 미치는 영향 ... 118
- (나) 장어껍질 부타놀 추출물이 L6세포에서 포도당 흡수에 미치는 영향 ... 119
- (6) 장어추출물의 알러지 및 염증반응에 미치는 영향 ... 123
- (가) 장어육 수층 분획이 5-lipoxygenase (5-LOX)의존적인 류코트리엔 C4 (LTC4) 생성에 미치는 영향 ... 123
- (나) 장어육 수층 분획이 phospholipase A2 인산화 및 핵내 인산화 cPLA2, 5-LOX의 translocation 및 MAP kinase에 미치는 영향 ... 124
- (다) 장어육 핵산 및 에칠아세테이트 추출물이 비만세포 탈과립에 미치는 영향 ... 125
- (라) 장어껍질 핵산 추출물이 비만세포 탈과립에 미치는 영향 ... 126
- 제3절 고부가가치 제품 생산을 위한 산업화 적용시험 ... 127
- 1. 이론적 접근방법 ... 127
- 2. 실험적 접근방법 및 연구내용 ... 127
- 가. 장어 부산물 추출액의 제조 ... 127
- 나. 장어 부산물 추출액의 동결건조에 의한 분말화 ... 127
- 다. Tablet 제형화 ... 128
- 라. Capsule 제형화 ... 128
- 3. 연구결과 ... 128
- 가. 시제품의 제조 공정 시험 ... 128
- (1) 장어 부산물 추출액의 제조 ... 128
- (2) 장어 부산물 추출액의 동결건조에 의한 분말화 ... 129
- (3) Tablet의 제조 ... 130
- 나. 대량생산을 위한 산업화 적용 시험 ... 134
- (1) 장어부산물 추출 동결건조분말 제형 개발 ... 134
- (가) 제형 공정의 컨셉 ... 134
- (2) 제형화 ... 134
- (가) Tablet 제품 ... 134
- (나) Capsule 제품의 제조 ... 136
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 140
- 1. 목표달성도 ... 140
- 2. 관련 분야에의 기여도 ... 141
- 제 5 장 연구개발 성과 및 성과활용 계획 ... 143
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 154
- 제 7 장 연구시설‧장비 현황 ... 155
- 제 8 장 참고문헌 ... 156
- 끝페이지 ... 162
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