Probiotics는 장내에서 병원성미생물에 대한 경쟁적배제 효과를 주목적으로 하며, 현재 국내에 유통 되고 있는 probiotics는 국립수의과학검역원에서 동물용의약품으로 허가를 취득한 제품과 각 시 • 도에 등록한 보조사료 및 각 시 • 군 농업기술세터에서 보급하는 제품으로 분류된다. 본 연구과제는 국내 유통되고 있는 probiotics 전반에 대한 현황과 특성, 안전성 및 효능검증을 실시하고자 하였다. 1 . 국내시판생균제에대한 제품현황 동물용의약품으로 허가된 probiotics 제품의 2008년 총판매약은 4,7
Probiotics는 장내에서 병원성미생물에 대한 경쟁적배제 효과를 주목적으로 하며, 현재 국내에 유통 되고 있는 probiotics는 국립수의과학검역원에서 동물용의약품으로 허가를 취득한 제품과 각 시 • 도에 등록한 보조사료 및 각 시 • 군 농업기술세터에서 보급하는 제품으로 분류된다. 본 연구과제는 국내 유통되고 있는 probiotics 전반에 대한 현황과 특성, 안전성 및 효능검증을 실시하고자 하였다. 1 . 국내시판생균제에대한 제품현황 동물용의약품으로 허가된 probiotics 제품의 2008년 총판매약은 4,714,852천원으로 2007년 판매액 대비 14.8%가 감소된 수준이며, 보조사료 등록 생균제는 2007년 총 162개 업체에서 생산하고 있는 것으로 파악되었다. 동물용의약품으로 허가된 16제품을 포함하여 전체 32개 제품에 대하여 현황을 조사한 결과, 유효기간은 미표시(3개제품)된 제품에서부터 5년(2개제품)까지로 다양하였으며, 1년을 유효기간으로 한 제품이 13개 제품으로 가장 많았다. 제품에 포함된 등록균주수는 1종(8개제품)부터 9종(1개제품)까지로 그 중 2종 (10개제품) 및 3종(7개제품) 함유가 가장 많았다. Lactobacillus spp. 및 Bacillus spp. 함유제품이 각각 20종으로 가장 많았으며, Enterococcus spp. (8개제품) 및 Clostridium spp. (9개제품) 또한 많이 사용되고 있음을 알 수 있었다. 2 .조사대상생균제의 균수함량결과 전체 조사대상 생균제 32개 제품에 대한 균수함량 시험결과, 균수함량이 적절한 제품은 12개(37.5%), 부분적인 균종에 대해서만 균수함량이 적절하게 함유된 제품은 11개(34.4%) 및 균수함량 미달제품은 9개(28.1%) 제품으로 확인되었다. 3 . 조사대상생균제의 병원성미생물오염수준결과 대장균군수를 MPN법으로 측정한 결과, 제품별 0~1.1×105MPN/g으로 나타났으며, Salmonella, E.coli O157, Listeria 및 Staphylococcus aureus는 검출되지 않았다. 4 . 시판생균제유래 32 Bacillu s spp.의 특성 및 효능평가 내산성 시험결과, pH2 및 pH4에서 1주만이 0.67% 및 48.27%의 생존율을 나타내었으며, 0.3% oxgall을 이용한 내담즙성 시험결과, 3주가 10-20%의 생존율을 나타내었다. 또한 S. Enteritids, E.coli O157:H7 및 S. aureus에 억제효과를 보인 균주는 각각 18주, 22주 및 20주였다. 5 . 시판 생균제유래 26 Lactobacillus spp. 및 2 Bifidobacterium spp.의 특성 및 효능평가 내산성 시험결과, pH 2에는 1주만이 0.13%의 생존율을 나타내었으나 pH 4에서는 6주가 100%이상의 생존율을 보였으며, 내담즙성 시험에서도 18주가 100% 이상의 생존율을 나타내었다. 또한 병원성 미생물에 대한 억제효과 시험에서 시험균주 모두 강한 억제반응을 나타내었다.
Abstract▼
Antibiotics have been used as feed additives to promote more productive livestock farming. Growth-promoting antibiotics have been used therapeutically in animal feed to improve the health and well-being of animals and for prophylactic purposes to improve poultry production. However, the use of th
Antibiotics have been used as feed additives to promote more productive livestock farming. Growth-promoting antibiotics have been used therapeutically in animal feed to improve the health and well-being of animals and for prophylactic purposes to improve poultry production. However, the use of these growth-promoting substances has led to an imbalance of beneficial intestinal flora and the development of antibiotic-resistant bacteria that are pathogenic to animals or humans. Probiotics have been used as an alternative to the use of antibiotics in animals and their efficiency as such in animals has been widely discussed. Many kinds of probiotics have been used country-wide in Korea too. The objectives of the study were to survey the characteristics of probiotic products marketed in Korea like composition, total count of bacteria, and so on. The available period of probiotic products vary greatly form 6 month to 5 years. The major strains for probiotics were Lactobacillus spp. and Bacillus subtilis and a sort of stain to 9 sorts of strains were mixture in the products. Declaration of content of strains vary greatly from 102cfu/g to 108cfu/g, too, but practical content generally showed a low count. Namely just 12 probiotic products only showed a accurate count in declaration of content. In tolerance to acid, all 32 Bacillus spp. tested in this study showed generally low stability from 0.00% to 0.49% in pH 2 and from 0.00% to 48.27% in pH 4. But, Lactobacillus spp. and 2 Bifidobacterium spp. tested in this study showed generally low stability from 0.00% to 0.13% in pH2 but showed high stability from 27.83% to 147.5% in pH4. In tolerance to bile, isolates showed a low stability. In antimicrobial activity by agar overlay technique, 18, 22 and 20 Bacillus spp. showed consistent and distinctive zones of inhibition over 3mm against Salmonella enteritidis, E. coli O157:H7 and Staphylococcus aureus, respectively. Also, all Lactobacillus spp. tested in this study showed consistent and distinctive zones of inhibition against Salmonella enteritidis, E. coli O157:H7 and Staphylococcus aureus, respectively. The results of this study provide the evidence that probiotics marketed in Korea have to be evaluated again over all.
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