보고서 정보
주관연구기관 |
국립원예특작과학원 National Institute of Horticultural and Herbal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-02 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201400011081 |
과제고유번호 |
1395022404 |
사업명 |
FTA대응 경쟁력향상기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-07-05
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011081 |
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
1. 노지감귤 다공질 필름 멀칭 재배시 액비 시용 효과
○ 당밀액비의 관비효과 구명(영농활용)
- 당도향상 : 관행(고형비료) 11.7°Bx → 개선(관비) 12.0
- 산함량 감소 : 관행(고형비료) 당도 1.18% → 개선(관비) 0.89
○ 다공질 필름 멀칭 재배시 지원단가 현실화(정책제안)
- 열당 점적관수 라인 2줄→4줄 : 관수점유 면적 (기존) 20%, (개선) 30~40%
* A형 : 4,290천원/ha×300ha= 1,287백만원 추가 지원
* B형 : 1
Ⅳ. 연구개발결과
1. 노지감귤 다공질 필름 멀칭 재배시 액비 시용 효과
○ 당밀액비의 관비효과 구명(영농활용)
- 당도향상 : 관행(고형비료) 11.7°Bx → 개선(관비) 12.0
- 산함량 감소 : 관행(고형비료) 당도 1.18% → 개선(관비) 0.89
○ 다공질 필름 멀칭 재배시 지원단가 현실화(정책제안)
- 열당 점적관수 라인 2줄→4줄 : 관수점유 면적 (기존) 20%, (개선) 30~40%
* A형 : 4,290천원/ha×300ha= 1,287백만원 추가 지원
* B형 : 1,518천원/ha×300ha= 455.4백만원 추가 지원
2. 비닐, 보온 커튼 및 나무 이끼제거 방법 개발 및 기술 이전
○ 이끼 제거 방법 개발 및 이끼제거제 개발(영농활용)
○ 감귤나무 이끼제거제 특허출원(‘12), 기술이전(‘13)
3. 비파괴 선과기 이용 선과장에서의 과실 품질 변화 분석
○ 수확한 감귤은 유통을 위해서 선과 과정과 일정기간 동안 저장 단계를 거치게 되며, 유통 과정에서도 다양한 저장 환경 조건에 놓이게 된다. 특히 감귤의 경우 수확 후에도 생리활동이 지속적으로 이루어지고 있기 때문에 비파괴자동선과기에서의 외부 영향은 과실의 품질 유지에 악영향을 미칠 수 있으므로, 이에 대한 품질 영향 정도를 분석해서 선과 단계에서의 품질 변화 요인을 구명함.
4. 부피 현상이 적은 국내 육성 감귤 ‘상도조생’의 특성
○ ‘상도조생’과 ‘일남1호’의 부피 정도 비교
* 조사 장소 : 서귀 강정
* 수확일 : 2012. 10. 15., 2013. 10. 18
* 부피 정도 : 1. 무, 3. 소, 5. 중, 7. 대, 9. 극대
○ 국내 육성 감귤 상도조생과 대조 품종의 부피 현상 비교
5. 온주밀감의 착과 형태에 따른 과실 품질의 특성
○ 온주밀감 과실의 착과 형태에서 직과는 90%, 유엽과는 10% 내외임
○ 착과 형태에 따른 과실의 비대발육, 당도, 산도, 당산비, 당 조성 및 유기산 조성에 있어서 차이가 없음
6. 온주밀감 과실의 발육단계에 따른 유기산 대사조절
○ 온주밀감 과실의 발육단계별 과실 유기산의 조성 및 함량의 변화
- 과실 발육과 더불어 유기산의 감소는 완만히 지속되며, 주성분인 구연산의 감소와 관계됨
○ 온주밀감 과실의 발육단계별 유기산 대사관련 효소 활성의 변화
- 과실 발육과 더불어 미토콘드리아 내 구연산 합성은 꾸준히 증가하는데, 세포질 내 아코니트산수화효소(ACO)와 이소시트르산탈수소효소(IDH) 활성이 증가함
- 과실 세포질 아코니트산수화효소(ACO) 조절단계가 핵심조절 단계로 나타남
7. 신품종 하례조생 온주밀감의 품질 특성
○ 신품종 하례조생 온주밀감의 과실 발육단계별 당도 및 산도의 변화 특성
- 과실 성숙기의 당도가 대비 품종에 비해 높고, 토양수분 건조 상태에서 특성 발현이 우수함
- 과실의 산도 감소가 대조 품종에 비해 빠르고 토양수분 건조 상태에서도 감산이 우수한 편임
8. 고품질 감귤 수확을 위한 실시간 당도 측정법 개발
○ 측정기 구성 핵심 광부품 개발
- 집적 LED 광원모듈의 개발
- 초소형 분광헤드 구성 수광부 개발
○ 비파괴 당도 측정기 시제품 제작 및 사업화
- 감귤용 휴대용 비파괴 당도 측정기(특허출원, 2012. 10. 23.)
- 농진청, 휴대용 감귤 당도측정기 개발(홍보성과, 2012. 10. 14 ~ 10. 29) (KBS제주, JIBS-TV보도, 중앙일간지 등 총 32건, 전시회 참가 등)
- 기술이전(유상), 농업기술실용화재단 성능검정합격, 학술발표(국내, 2건)
- 사업화 및 보급화 : 감귤농가, 감협, 기술센터 등에 보급화 적용시험 진행
- 서귀포감귤세계박람회 전시참가
9. 볼록총채벌레 자동계수 장치 개발
○ 영상 획득을 위한 최적 환경 구축
- 2축(X-Y) 이동식 스테이지 및 트랩 고정용 홀더 장착
- 고해상도 칼라 CCD 및 50배 광학 배율 효과의 마이크로렌즈 장착
- 조도 컨트롤이 가능한 LED 조명 장착
○ 볼록총채벌레 식별에 적합한 영상 인식 알고리즘 개발
- 이미지 합성 방식의 전처리 알고리즘 개발
- 히스토그램 기반 템플릿 매칭 기법 적용 (인식율 80% 이상)
10. 압타머를 이용한 세포분열 단백질의 활성 저해 효과 확인 및 새로운 감귤 궤양병 방제제 개발
○ 감귤궤양병 원인균인 anthomonas axonopodis pv.citri에서 발현되는 FtsZ 단백질 클로닝 및 과발현
- Xanthomonas axonopodis pv.citri의 genomic DNA를 분리하여 세포분열 단백질인 FtsZ를 박테리아 과발현 벡터 (pET-28a)에 클로닝하여 과발현 체제 구축
- FtsZ 단백질의 최적조건의 과발현 조건을 확립하고 이를 친화성 컬럼크로마토그래피를 이용하여 분리 정제
○ FtsZ 단백질의 in vitro 최적 형성조건 탐색
- GTP, pH, buffer 조성 등의 다양한 조건 하에서 FtsZ 단백질의 중합을 관찰하고 이에 따르는 단백질 활성 변화 관찰
○ 감귤궤양병균의 세포 분열 단백질(FtsZ 단백질) 표면에 결합하는 압타머 스크리닝 및 물리 화학적 특성 분석
- 총 8 round의 SELEX 과정을 진행하여 FtsZ 단백질에 고친화도와 특이적으로 결합하는 19개의 서로 다른 서열을 갖는 압타머 발굴함.
- 발굴한 압타머 중에서 9개에 대하여 FtsZ 단백질과의 결합력을 측정한 결과 수십~수백 nM 수준임.
- 9종의 압타머에 대하여 탄저균(Bacillus anthracis) FtsZ 단백질과의 결합력 측정을 통해 특이도 분석을 실시함. 감귤궤양병균의 FtsZ 단백질과 탄저균의 FtsZ 단백질 사이에 50%의 서열 상동성을 갖는 것을 고려할 때 비슷한 구조를 나타낼 것으로 예측이 되며 발굴한 압타머가 탄저균의 FtsZ 단백질에도 약한 결합을 하는 것으로 나타났으나 특이적으로 감귤궤양병균의 FtsZ 단백질에 더 강하게 결합하는 결과를 얻음.
○ 압타머를 이용한 in vitro 상에서의 FtsZ 단백질 활성 저해 효과 연구
- In vitro 상에서 9종의 압타머에 의해 FtsZ 단백질의 활성 저해가 일어나는지 확인한 결과 2, 8, 9번 3개의 압타머가 FtsZ 단백질의 활성 저해를 일으킴. 3개의 압타머는 FtsZ 단백질과 결합하는데 있어 GTP가 결합하는 동일 부위에 결합할 것으로 예측됨.
- 위 3개의 압타머에 대한 50% 활성 저해 농도(IC50)는 수 uM이었음.
- 광학밀도(OD)와 콜로니 수를 통하여 압타머에 의한 감귤궤양병균의 생장 저해를 분석한 결과 압타머를 처리함으로써 감귤궤양병균의 생장이 저해되는 것을 확인할 수 있었음.
○ 필드테스트를 통한 압타머의 감귤궤양병 방제능 검증
- 감귤묘목의 잎에 병원균과 압타머를 동시 접종한 실험군과 병원균과 멸균수를 접종한 대조군에서 형성된 병반의 면적 및 병반에서 채취한 병원균 수를 측정했을 때 병원균 수에서는 대조군과 실험군 사이에 큰 차이는 없었으나 병반의 면적은 압타머를 처리한 경우에 통계적으로 약간 더 적은 면적을 나타내었음. 이는 보다 높은 농도의 압타머를 처리하여 필드테스트를 함으로써 방제능을 검증할 필요성이 있음.
11. 감귤 검은점무늬병 친환경 방제 시스템 개발
○ Bio-test를 통한 효과 있는 길항근권세균 선발
- 감귤 잎에서 검은점무늬병의 진전을 억제하는 길항근권세균의 선발
- 선발된 길항근권세균 rDNA의 ITS 염기서열 분석을 통한 동정
○ 포장 실험을 통한 길항근권세균의 방제 효과 검증-추가
- 길항근권세균을 시판 농약과 방제 효과 비교
- 농약과 교호 살포를 통한 농약 사용 절감 방안 제시
○ 형광 및 전자 현미경을 이용한 길항근권세균에 의한 감귤검은점무늬병 억제 기작 규명
- 형광현미경으로 길항근권세균에 의해 감귤 잎에서 검은점무늬병균의 발아율 감소를 관찰
- 전자현미경으로 감귤검은점무늬병균에 길항근권세균이 부착되고 발아관의 생장이 억제됨을 관찰
Abstract
▼
This study is conducted to develop the technology solving the current problems for improving the competitiveness of citrus industry in Korea. To improve the competitiveness of Korea citrus industry, the various solutions have to be proposed from cultivation to utilization of citrus.
First experim
This study is conducted to develop the technology solving the current problems for improving the competitiveness of citrus industry in Korea. To improve the competitiveness of Korea citrus industry, the various solutions have to be proposed from cultivation to utilization of citrus.
First experiment was carried out to test field demonstration for stable production of brand citrus at farm orchard. The light pruning method was added contrast to control. The soil planted early maturing satsuma mandarin Miygawa was mulched with porous water proof sheet(PWPS) on early June. Starting irrigation at the point of increasing 8.5˚Bx of sugar.
Soluble solid content were 11.7, 12.8, respectively, in 2011, 11.9, 12.4, respectively, 2012, 11.0, 11.2˚Bx, respectively, 2013, at habitual pruning and light pruning, showing that at light pruning increased more than at habitual pruning, but there was not significant difference. Acidity increased more at light pruning treatment than that at habitual pruning in 2012 and 2013, except for 2011.
Harvesting quantity change trend was similar between habitual pruning and light pruning, but total harvesting quantity had a high trend at light pruning treatment than that at habitual pruning treatment. Harvesting quantity decreased as harvesting period later and yield decreased when harvested after late November, resulting in biennial bearing seriously.
Next study was carried out to diminish the sunburn injury on citrus peel. To diminish
the sunburn injury, several materials including paraffin oil were treated on citrus fruits on trees cultivated in open field. In spray treatment, paraffin oil and calcium carbonate were relatively effective, and it was the most effective that the fruits wre covered with paper tape and blocked from intense light radiation.
And for keeping postharvest quality of citrus, another study was conducted to analyse the quality changes of Satsuma mandarin(Citrus unshiu Marc.) treated by washing or coating agent with the dry treatment during storage at 10℃. After storage for 40 days, the internal CO2 content of non-sorted fruits(NSF) was decreased from 32.6 ㎖/㎏·h to 16.8 ㎖/㎏·h. In case of fruits treated by washing and drying(FWD), the internal CO2 content was changed from 42.1 ㎖/㎏·h to 21.9 ㎖/㎏·h during storage of 40 days. Also, it was decreased from 47.2 ㎖/㎏·h to 20.6 ㎖/㎏·h on fruits treated by coating agent and drying(FCD). In addition, the internal CO2 content of NSF was consistently kept lower than one of FWD and FCD groups during storage. And FWD and FCD groups were 0.86% evenly in total titratable acidity(TA) at the beginning of storage, but TA of FWD and FCD groups were steadily decreased to 0.58% and 0.60% respectively after storage of 40 days.
Furthermore, the decay rate of FWD and FCD groups were 21% and 24% respectively after storage of 40 days. These groups were higher 3 times than NSF group. In sensory evaluation after storage of 30 days, FWD and FCD groups, that were generated more internal CO2, were evaluated lower scores than NSF group at sweet and sour attributes. And off-flavor of FWD and FCD groups were revealed more stronger than one of NSF group.
And another research was accomplished for increasing the growing area of new citrus variety ‘Sangdojosaeng’ and ‘Haraejosaeng’. ' Sangdojosaeng' is a new cultivar from bud sports of Citrus unshiu cv. ' Sasaki unshiu' . The ripening date is late Oct and the SSC was a little lower than ' Nichinan 1 gou’. But this cultivar has good quality and its tree is a vigorous grower among very early wase in Jeju, it can be replaced ' Miyamoto wase' , ' Ichifumi wase' , ' Yamakawa wase' , etc. that their trees vigor was low and rind was easily puffed. ‘Haraejosaeng’ is a new cultivar from nucellar seedling of Citrus unshiu cv. ' Tachima wase' . It was selected in 2004, a early ripening type satsuma mandarin. The tree is medium size like C. unshiu cv. ' Miyakawa wase' , its branches are spreading. The ripening period is early in November. This cultivar has good quality, and characterized by a reduction in sour quickly. ‘Haraejosaeng’ is suited to soil mulching citrus cultivation. Citrus growers want new varieties. However, when the newly planted citrus trees it takes to open the fruit is about 4∼5 years duration. In order to solve this problem by improving the effectiveness top-working method were investigated. Ten years old ' Miyakawa wase' trees grafted on trifoliate orange stocks were replaced by new satsuma mandarin cultivar ' Sangdojosaeng' using various methods of top-working. The replacing on the whole canopy by bark grafting caused rapid increase in canopy volume and the first production of fruit was the highest comparing with other top-working methods.
The study was also conducted to evaluate in details the characteristics of two satsuma cultivars, ' Sangdojosaeng' and ‘Haryejosaeong’, which were released recently in Korea. Also, the cultivar response to environmental conditions including artificial water stress and yearly natural climatic conditions was evaluated for three years.
Fruit growth and quality characteristics were investigated with fruit bearing type with leafy (LY) and leafless (LS) fruits during fruit development. Fruit growth including fruit length, diameter, shape index (diameter/length), weight, and size distribution was not different between LY and LS fruits at ripening time. Total soluble solids (TSS) concentration of fruit juice increased and acidity decreased continuously and then TSS:acidity ratio increased with fruit development from 100 days after anthesis to ripening time. Soluble sugar was continuously increased, whereas organic acid decreased. Theses tendencies were related to increase of sucrose and decline of citric acid, respectively. However, there was no effect of fruit bearing type on TSS, acidity, and TSS:acidity ratio, and soluble sugar and organic acid composition in fruit juice. Also, photosynthetic rate and chlorophyll index with SPAD value were not different between leaves adjacent to LY and LS fruits. The results indicated that fruit growth and sugar and acid characteristics were not affected by fruit bearing type with leafy and leafless fruits in satsuma mandarin.
The acid metabolism was evaluated to extend the understanding on how acidity of fruit pulp might be manipulated during the fruit development of satsuma mandarin. The fruits of ' Sangdojosaeng' and ' Ueno Wase' were harvested 100, 130, 145, and 160 days after anthesis (DAA) and changes in fruit size and weight, total soluble solids (TSS), acidity, organic acids concentration, and activities of acid metabolic enzymes including citrate synthase (CS), aconitase (ACO), and NADP-isocitrate dehydrogenase (NADP-IDH) were determined. TSS (oBrix) was increased and acidity (%) was decreased with the advance of fruit growth and development. Organic acid concentration was gradually decreased due to the rapid decrease of citric acids. The activity of CS located just at mitochondria was declined temporally 130 DAA and then increased rapidly. The activities of ACO and NADP-IDH in cytoplasm were rapidly increased, whereas the activities of those enzymes in mitochondria were constant during the fruit growth and development. The results indicated that the decline of fruit acidity and citric acid concentration was in accord with the increase in activities of soluble ACO and NADP-IDH despite of the increase in activity of CS.
To evaluate the sensibility to soil water stress in soluble solids and acidity of fruits, soil water stress was treated through covering the soil surface with Tyvek (porous water proof sheet) during fruit development and maturation periods. Soil water stress increased the total soluble solids of fruits compared to control in all cultivars, but didn' t have any effect on fruit acidity. Also, there was no effect of soil water stress on organic acids contents and composition of fruits.
And it is necessary to develop real-time portable non-destructive soluble solids content(SSC) tester for proper harvest and shipping time of high quality citrus. Citrus eating quality can be correlated to a number of variables, including SSC, acid content, dry matter, firmness, etc.
To develop portable non-destructive SSC tester(H-100C), analysis of physicochemical properties was performed on citrus sampled from various farms.
More than 2,100 sample of citruses(greenhouse/satsuma mandarin) were preformed to make best calibration model of citrus.
Destructive measurements of SSC, and acidity were performed and compared with measurement using Vis/NIR reflectance spectra from 650 to 950nm.
Vis/NIR prediction of those quality factors were calculated using the modified Partial Least Square Regression(PLSR) method. SSC of greenhouse citrus was predicted with a standard error of prediction(SEP) of 0.31˚Brix and R2 of 0.84. SSC of satsuma mandarin was predicted with a SEP 0.45˚Brix and R2 of 0.83.
And citrus canker caused by X anthomonas axonopodis pv.citri, is a plant-pathogenic bacterial disease that infects and causes severe damage to citrus crops. Severe infection of the disease leads to a variety of effects including reduced fruit quality and premature fruit drop. There is thus an urgent need to discover new strategies to develop effective antibiotic drugs to overcome widespread citrus canker. Filamentous temperature-sensitive Z (FtsZ) is one such essential bacterial cell division protein, possess significant advantages in developing new antibacterial agents. FtsZ polymerizes into tubulin-like protofilaments by head-to-tail association of individual subunits. It forms a ring under the membrane at the center of the cell, and this Z ring constricts to initiate division of the cell. Aptamers are single-stranded nucleic acid molecules that can fold into complex three– dimensional shapes, forming binding pockets and clefts for the specific recognition and tight binding of any given molecular target, from metal ions and small chemicals to large proteins and higher order protein complexes, whole cells, viruses, or parasites. Aptamers are selected by in vitro process known as systematic evolution of ligands by exponential enrichment (SELEX).
In this study, FtsZ encoding gene was cloned into an expression vector to obtain recombinant FtsZ protein. The recombinant FtsZ was then purified to homogeneity with Ni+2 affinity chromatography. The purified FtsZ was used for SELEX and a total of 30 aptamers were obtained. Among these, 9 aptamers were synthesized and characterized with respect to their Kd value and specificity using aptamer-based ELISA method. The ability of aptamers inhibition effect was performed by measuring the in vitro polymerization activity of protein. 3 aptamers showed the inhibition effect of FtsZ protein and the IC50 values of aptamers are micro molar range. For validation of in vivo application of these aptamers, we measured the optical density of X anthomonas axonopodis decreased as treat of aptamers. These aptamers could be potential prevention agent for citrus canker.
And citrus melanose is one of the most important diseases in any orchard cultivating citrus in the world. Although the disease does not cause yield loss, the profitability of the infected fruits is reduced in the fresh-market, resulting in economic loss. In this study disease reduction was proved by pre-treatment with some effective bacterial strains which shown antifungal activity against D iaporthe citri in vitro test. Pre-inoculation with the selected rhizobacterial strains showed disease suppression. Additional inoculation with the rhizobacterial strains after the pathogen inoculation was enhanced protection rates. In order to illustrate of mechanism of the disease reduction by the bacterial strains, the infection behaviors of Diaporthe citri and necrosis deposit of plant tissue were observed using a fluorescence microscope. On the leaves pre-treated with P . putida THJ609-3 germination rate of the conidia was significantly decreased. Scanning electron microscopical observations showed that the bacterial cells were attached on the surface of fungal hyphae.
In addition, a new green technology was developed using citrus peel waste as a renewable feedstock to produce hydroxymethylfurfual (HMF), a key platform for syntheses of valuable compounds including biofuel. FT-IR analysis of the waste showed 4 characteristic vibration modes (C-H bending/stretching/deformation, C-O, C-OH, and C=O/COO-stretching),contributing to sugars. XRD and FESEM elucidated that the waste and its hydrolysate consist of highly amorphous clusters. The addition of HCl increased HMF yield by 1.4-fold. Eight catalysts (LiF, CuF2, MgF2, ZnF2, AlF3, FeF3, LaF3, and ZrF4) negatively affected HMF yield, whereas CrF3 increased its yield by 1.7-fold. At 0.2 of the stoichiometric ratio value (catalyst-to-biomass), HMF yield was highest. The highest HMF yield (24.2 dwt% of waste) was achieved in the reaction mixture of 4 g [OMIM]Cl, 1 mL ethyl acetate, 0.1 g CrF3, 5mL 0.3MHCl, and 0.5g biomass by undergoing the reaction at 130℃ for 16h.
Now there are several difficult situations in Korea citrus industry. Climate change and Korea-China FTA agreement could be intimidating causes potentially. To overcome these situations, these studies were conducted in various fields, such as cultivation technology, eco-friendly pest and disease management, postharvest management and utilization etc. to improve korea citrus industry. And the related researches have to be conducted continually. And this accomplishments will develop citrus quality and create the added value in Korea citrus industry.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 4
- SUMMARY ... 12
- 목차 ... 17
- 제1장 서 론 ... 18
- 제1절 브랜드감귤 안정생산 현장실증연구 ... 18
- 제2절 다공질 필름 멀칭시 시비방법 개선 ... 19
- 제3절 감귤 수세 및 품질향상을 위한 생력화 기술개발 ... 19
- 제4절 감귤 일소증상 경감기술 개발 ... 20
- 제5절 과실 품질 유지를 위한 유통방법 추적조사 및 개선방안 발굴 ... 20
- 제6절 국내육성 감귤 품종 지역별 특성검토 및 조기 결실 방법 개발 ... 21
- 제7절 신품종 감귤 수체 및 과실의 대사조절 이용 품질 향상 기술 개발 ... 21
- 제8절 고품질 감귤 수확을 위한 실시간 당도 측정법 개발 ... 22
- 제9절 볼록 총채벌레 자동계수장치 개발 ... 23
- 제10절 Oligo 펩타이드 및 압타머를 이용한 친환경 감귤 궤양병 방제제 개발 ... 23
- 제11절 감귤 검은점무늬병 친환경 방제 시스템 개발 ... 25
- 제12절 감귤의 이용성 제고를 위한 등외품 이용 고부가가치 유용화합물 생산 방법 개발 ... 26
- 제2장 국내외 기술개발 현황 ... 28
- 제1절 브랜드감귤 안정생산 현장실증연구 ... 28
- 제2절 다공질 필름 멀칭시 시비방법 개선 ... 28
- 제3절 감귤 수세 및 품질향상을 위한 생력화 기술개발 ... 29
- 제4절 감귤 일소증상 경감기술 개발 ... 29
- 제5절 과실 품질 유지를 위한 유통방법 추적조사 및 개선방안 발굴 ... 29
- 제6절 국내육성 감귤 품종 지역별 특성검토 및 조기 결실 방법 개발 ... 30
- 제7절 신품종 감귤 수체 및 과실의 대사조절 이용 품질 향상 기술 개발 ... 30
- 제8절 고품질 감귤 수확을 위한 실시간 당도 측정법 개발 ... 31
- 제9절 볼록 총채벌레 자동계수장치 개발 ... 31
- 제10절 Oligo 펩타이드 및 압타머를 이용한 친환경 감귤 궤양병 방제제 개발 ... 33
- 제11절 감귤 검은점무늬병 친환경 방제 시스템 개발 ... 34
- 제12절 감귤의 이용성 제고를 위한 등외품 이용 고부가가치 유용화합물 생산 방법 개발 ... 34
- 제3장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 36
- 제1절 브랜드감귤 안정생산 현장실증연구 ... 36
- 제2절 다공질 필름 멀칭시 시비방법 개선 ... 42
- 제3절 감귤 수세 및 품질향상을 위한 생력화 기술개발 ... 50
- 제4절 감귤 일소증상 경감기술 개발 ... 57
- 제5절 과실 품질 유지를 위한 유통방법 추적조사 및 개선방안 발굴 ... 63
- 제6절 국내육성 감귤 품종 지역별 특성검토 및 조기 결실 방법 개발 ... 75
- 제7절 신품종 감귤 수체 및 과실의 대사조절 이용 품질 향상 기술 개발 ... 83
- 제8절 고품질 감귤 수확을 위한 실시간 당도 측정법 개발 ... 98
- 제9절 볼록 총채벌레 자동계수장치 개발 ... 106
- 제10절 Oligo 펩타이드 및 압타머를 이용한 친환경 감귤 궤양병 방제제 개발 ... 119
- 제11절 감귤 검은점무늬병 친환경 방제 시스템 개발 ... 136
- 제12절 감귤의 이용성 제고를 위한 등외품 이용 고부가가치 유용 화합물 생산 방법 개발 ... 154
- 제4장 연구개발 목표 달성도 및 대외 기여도 ... 164
- 1절 : 목표대비 달성도 ... 164
- 2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타) ... 167
- 제5장 연구개발결과의 활용계획 ... 168
- 제1절 브랜드감귤 안정생산 현장실증연구 ... 168
- 제2절 다공질 필름 멀칭시 시비방법 개선 ... 168
- 제3절 감귤 수세 및 품질향상을 위한 생력화 기술개발 ... 168
- 제4절 감귤 일소증상 경감기술 개발 ... 168
- 제5절 과실 품질 유지를 위한 유통방법 추적조사 및 개선방안 발굴 ... 168
- 제6절 국내육성 감귤 품종 지역별 특성검토 및 조기 결실 방법 개발 ... 169
- 제7절 신품종 감귤 수체 및 과실의 대사조절 이용 품질 향상 기술 개발 ... 169
- 제8절 고품질 감귤 수확을 위한 실시간 당도 측정법 개발 ... 169
- 제9절 볼록 총채벌레 자동계수장치 개발 ... 170
- 제10절 Oligo 펩타이드 및 압타머를 이용한 친환경 감귤 궤양병 방제제 개발 ... 170
- 제11절 감귤 검은점무늬병 친환경 방제 시스템 개발 ... 170
- 제12절 감귤의 이용성 제고를 위한 등외품 이용 고부가가치 유용화합물 생산 방법 개발 ... 171
- 제6장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 172
- 제7장 기타 중요 변동사항 ... 173
- 제8장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 174
- 제9장 참고문헌 ... 175
- 끝페이지 ... 183
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