보고서 정보
주관연구기관 |
부산대학교 Busan National University |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2014-02 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201400011096 |
과제고유번호 |
1395022821 |
사업명 |
국책기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-07-26
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011096 |
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
○ 이상기온에 따른 주요 노지 채소작물(배추, 고추)의 피해율 산정
이상기후 피해 산정기술 모형 개발하여 노지 가을배추의 이상기후 시나리오에 따른 피해규모 산출한결과 소비자의 경우 이상기후 발생으로 소비량은 현재 수준보다 무려 29.38%~37.54% 줄어드는 반면에 소비자가 지불하는 가격은 현재수준보다 42.24~53.96% 정도 더 높게 지불하는 등 소비자 후생이 크게 줄어들 것으로 전망되었다.
이상기후 피해 산정기술 모형 개발하여 노지 건고추의 이상기후 시나리오에 따른 피해규모 산출한 결과 이
Ⅳ. 연구개발결과
○ 이상기온에 따른 주요 노지 채소작물(배추, 고추)의 피해율 산정
이상기후 피해 산정기술 모형 개발하여 노지 가을배추의 이상기후 시나리오에 따른 피해규모 산출한결과 소비자의 경우 이상기후 발생으로 소비량은 현재 수준보다 무려 29.38%~37.54% 줄어드는 반면에 소비자가 지불하는 가격은 현재수준보다 42.24~53.96% 정도 더 높게 지불하는 등 소비자 후생이 크게 줄어들 것으로 전망되었다.
이상기후 피해 산정기술 모형 개발하여 노지 건고추의 이상기후 시나리오에 따른 피해규모 산출한 결과 이상기후 시나리오별 정책실험 결과를 종합할 경우 정상기후에 비해 이상기후(생육기 기온이 현재보다 1.7~6.0℃, 강수량이 8.7~20.4% 증가) 발생시 노지 건고추 생산량은 현재보다 31.0~77.2% 감소할 것이며, 반면에 이상기후에 따른 생산량 감소는 시장가격을 11.9~29.6% 상승시킴으로써 농가의 총수입(2012년 기준)은 19.1~47.6% 감소할 것으로 예상되었다.
○ 이상기온에 따른 주요 노지채소작물(배추,고추)의 피해 최소화 기술개발
이상고온에서의 작물별 생리장해 현상조사로 화분발아를 위한 최적조건과 처리온도에 따른 낙과율, 생리장해 정도(칼슘결핍증), 발병율(역병, 무름병), 생육 및 생산성 정도를 구명함으로 영농에 활용을 도모하였다. 고온기에 고추 재배시 트리아졸계 살균제인 빈나리(diniconazole)를 5~10mg/L를 처리해주면 낙화율이 10~13% 줄어들고, 고온기에 배추재배시 빈나리(diniconazole)를 5~10mg/L를 처리해주면 무름병 발생이 줄어든다.
이상저온에서의 작물별 생리장해 현상조사로 화분발아를 위한 최적조건과 아미노산 첨가설정과 이상온도 처리에 의한 고추나 배추의 생리장해 정도(칼슘결핍증), 발병율(역병, 무름병), 생육 및 생산성 정도를 구명하였다.
이상저온에서의 작물별 피해 최소화를 위한 기술제시하기 위해 화학제 처리 농도를 개발하며, 이상고온 지속기간에 따른 작물별 생리장해 현상조사로 고온지속 기간에 따른 배추, 고추의 생리장해, 생육 및 수량성을 구명하여 영농에 활용을 기여하였다.
이상저온 지속기간에 따른 작물별 생리장해 현상조사로 저온지속 기간에 따른 배추, 고추의 생리장해, 생육 및 수량성을 구명하며, 이상고온 및 저온의 지속기간에 따른 작물별 피해 최소화를 위한 기술제시 하였다.
○ 이상기온에 따른 주요 노지 채소작물(배추, 고추)의 재배지대별 적정 재배기간 설정
정식후 온도에 따른 생육 및 수량성을 파악하여 한계온도를 설정하고자 본 실험을 하였는바, 봄배추는 적온보다 낮은 온도로 되면 생육이 떨어지고, +2.5℃정도까지는 생육이 좋아지지만 +5.0℃에서는 오히려 생육이 떨어지며 특히 온도가 높아지면 석회나 붕소 결핍이 심해지고, 온도가 낮아지면 결구가 늦어져 수확일도 늦어지지만 석회나 붕소 결핍증 발생이 줄어들기 때문에 적온 관리가 필요하였고, 가을배추의 경우도 봄배추와 마찬가지로 적온보다 온도가 높거나 낮으면 생육이 오히려 떨어지며 결구가 늦어지고 불량해지는 것을 확인할 수 있었다.
또한 고추에 있어서도 온도가 낮으면 생육이 떨어지고 온도를 +2.5℃나 +5.0℃까지 올려주면 낙화나 낙과가 많아 영양생장이 강해지므로써 생육은 좋아지지만 +5.0℃까지 올라가면 첫수확일이 늦어지고 수량도 감소하며, 온도가 낮을 때도 초기 수량 및 첫수확일이 늦어지는 것으로 나타나 적온유지가 필요함을 구명하였다. 따라서 본 실험을 통해서 배추와 고추의 초기 적온 확보가 중요함을 알수 있었고, 이러한 내용을 논문게재, 영농활용, 정책제안을 통해 농업인에게 홍보하게 되었으므로 당초 목표를 달성하였다.
Abstract
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Climate change impacts on the agricultural sector through changes in agricultural climate resources such as the temperature, precipitation and solar radiation. Related to changes in agricultural, it also impacts on the pest occurrence and movements of the populations, also affects biodiversity, impr
Climate change impacts on the agricultural sector through changes in agricultural climate resources such as the temperature, precipitation and solar radiation. Related to changes in agricultural, it also impacts on the pest occurrence and movements of the populations, also affects biodiversity, improves productivity and and consequently impact on farm income and accordingly bring a change in asset value of the means of agricultural production and will change the agricultural system eventually.
Therefore, this study, over the target of open field vegetable crops like peppers and cabbage, aims to develop skills to minimize the damage from the abnormal temperature in both high and low and estimation model and selection of resistant varieties.
By creating the technical model for estimating the damage from the climate change, this study has calculated the damage scale of fall cabbage in the bare grounds as a result of abnormal climate scenarios. The consumer' s level of consumption has been reduced from 29.38% to 37.54% than the current level, while the price paid by consumers has become higher about from 42.24% to 53.96% than the current level, being expected to significantly reduce consumer welfare.
With the help of the technical model for estimating the damage from abnormal climate, the total output of bare ground pepper has been found to get reduced 31.0%~77.2% than the current level ( temperature growing period than the current 1.7 ~ 6.0 ℃, increase in precipitation from 8.7 to 20.4% ) when compared to normal over abnormal, while farmer' s revenues (based on 2012) will be decreased from 19.1% to 47.6% with the market price being increased from 11.9% to 29.6% through the reduction of total production with abnormal climate.
Growth and physiological disorders caused by abnormally low temperatures were evaluated in pepper, an important field crop in Korea. In addition, the effects of chemical treatment using glutamine was verified on minimizing the damages by low temperature.
The growth of pepper plants in stem length and diameter was suppressed as the temperature decreased from 25℃, and the suppression level was the highest for plants grown for 90 days at 20℃. However, root growth was not affected by the different temperatures.
The number of leaf and leaf area decreased at the temperatures below 25C, an optimum temperature for growth. Fresh weight and dry weight decreased for plants grown at 20℃. Pepper fruit yield also decreased by 11% at 20℃ in comparison to 25℃.
Falling blossom rate was different depending on the growth temperature, and the rate was 27.2% at 25℃, 35.2% at 22.5℃, and 41.0% at 20℃, indicating that falling blossom rate increased as temperature decreased. Different growth temperatures did not affected on the level of symptom of calcium deficiency and Phytopathora blight.
Falling blossom was severe at abnormally low temperature of 20℃, but the treatment of glutamine reduced falling blossom rate and increased the yield by 7.0% as compared to control. The optimum concentration of glutamine treatment was 10 mg/L for yields.
Seedlings transplanted too early in the spring take a longer time to resume the normal growth, because they are exposed to suboptimal temperature conditions. This study examined the influence of air temperature on the growth and yield of hot pepper and chinese cabbage. Seedling plants of hot pepper and chinese cabbage were grown in temperatures 2.5℃ and 5.0℃ lower(1st year) and higher(2nd year) than the optimum temperature (determined by the average of temperatures for the past 3 years). Seedlings were transplanted into round plastic containers (30-cm diam., 45-cm height) and were placed in growth chambers in which the ambient temperature was controlled under natural sunlight. The growth of seedlings under lowered temperatures was reduced compared to the control. The mineral (K, Mg, P, N) concentrations in the leaf tissues of hot pepper were higher when plants were grown with the ambient temperature 2.5℃ lower than the optimum, regardless of changes in other growth parameters. Tissue calcium (Ca) concentration of hot pepper was the highest in the plants grown with optimum temperature. The carbohydrate to nitrogen (C/N) ratio of hot pepper, which was the highest (18.3) in the plants grown with optimum temperature, decreased concomitantly as the ambient temperature was lowered 2.5℃ and 5.0℃. The yield of the early harvested fruits was also reduced as the ambient temperature became lower at hot pepper. The first fruit harvest date for the plants grown with optimum temperature (June 27) was 13 days and 40 days, respectively, earlier than that in plants grown with 2.5℃ (July 10) and 5. 0℃ (Aug 6) lower ambient temperatures. The fruit yield per plant for the optimum temperature (724 g) was the greatest compared to those grown with 2.5℃ (446 g) and 5.0℃ (236 g) lower temperatures. The result of this study suggests that the growers should be cautioned not to transplant their hot pepper and chinese cabbage seedlings too early into the field, since it may delay the time of first harvest of hot pepper, eventually reducing total fruit yield at hot pepper and chinese cabbage.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 4
- SUMMARY ... 7
- 목차 ... 9
- 제 1 장 서 론 ... 10
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 12
- 1절 국내 연구 현황 ... 12
- 2절 국외 연구 현황 ... 12
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 14
- 1절 연구수행 내용 ... 14
- 2절 연구수행 결과 ... 25
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 79
- 1절 목표대비 대외달성도 ... 79
- 2절 정량적 성과 ... 80
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 81
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 82
- 제 7 장 기타 중요 변동사항 ... 83
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 84
- 제 9 장 참고문헌 ... 85
- 끝페이지 ... 89
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