보고서 정보
주관연구기관 |
국립축산과학원 National Institute of Animal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-02 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
연구관리전문기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201400011451 |
과제고유번호 |
1395022538 |
사업명 |
국책기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-07-05
|
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
○ 소의 유전적 다양성 분석을 통한 지역 및 용도별 품종간 유전적 차별성 확인
- 국내외 육용 및 유생산용 소 품종 간 근연관계 및 주성분 분석: 총10품종
* 유럽형 육우(리무진, 앵거스, 헤어포드, 브라운스위스), 유럽형 젖소(홀스타인), 아시안 육우(한우, 연변우, 칡소, 제주흑우)
○ 아시안 육우 품종간 진화분석을 통한 한우 품종특이 유전체 영역 발굴
- 한우 경제형질 관련 후보유전체 영역(31개) 및 서열변이(18개) 지도 작성
- 특이영역 후보유전자의 단백질 기능예측을 위
Ⅳ. 연구개발결과
○ 소의 유전적 다양성 분석을 통한 지역 및 용도별 품종간 유전적 차별성 확인
- 국내외 육용 및 유생산용 소 품종 간 근연관계 및 주성분 분석: 총10품종
* 유럽형 육우(리무진, 앵거스, 헤어포드, 브라운스위스), 유럽형 젖소(홀스타인), 아시안 육우(한우, 연변우, 칡소, 제주흑우)
○ 아시안 육우 품종간 진화분석을 통한 한우 품종특이 유전체 영역 발굴
- 한우 경제형질 관련 후보유전체 영역(31개) 및 서열변이(18개) 지도 작성
- 특이영역 후보유전자의 단백질 기능예측을 위한 차세대염기서열정보 분석
○ 경제형질 좌위 비교를 통한 한우의 진화적 특이영역 내 유전자 기능해석
- 특이 영역내 육질, 육량, 성장 등의 경제형질 관련 주요 유전자 존재 확인
Abstract
▼
Korean cattle (Hanwoo) are categorized into three types of breeds according to their color, brown, brindle and black. Among the three breeds, the brown Hanwoo has been subjected to intensive artificial selection over the past seventy years to improve meat production traits such as carcass weight and
Korean cattle (Hanwoo) are categorized into three types of breeds according to their color, brown, brindle and black. Among the three breeds, the brown Hanwoo has been subjected to intensive artificial selection over the past seventy years to improve meat production traits such as carcass weight and marbling. In this study, Rsb method was applied to identify recent selection signals for production traits in brown Hanwoo.
To identify traces driven by the artificial selection process within the Hanwoo breeding program, we used 3 types (breeds) of Hanwoo (brown Hanwoo; HW, brindle Hanwoo; BR, and Jeju black Hanwoo; JB) and Chinese Yanbian cattle (YB). The HW population was under selection pressure in the Hanwoo breeding program whilst BR, JB, and YB were unselected. We investigated each of the four comparisons (brown HW/BR, HW/JB, HW/YB cattle and HW/all three breeds; UN). As a result, we obtained 41, 38, 105, 87 possible candidate regions by the four comparisons, respectively. Finally, we identified 31 candidate regions that seem to be recently artificially selected in brown Hanwoo compared to other breeds. Moreover, 18 significant SNPs were detected in all four comparisons, 16 genes were located in near the significantthe SNPs such as CAPN1, POMC or ADRB2. To go further in the interpretation of the observed signatures of selection, we subsequently performed a whole-genome resequencing of 10 individuals of HW and YB cattle using the the Illumina HiSeq 2000 platform. We were able to find 936 coding SNPs (cSNPs) in the candidate regions that were not covered by existing genotyping arrays. Of these, we selected 33 nonsynonymous SNP alleles in the HW population which showed largest differences of allele frequencies between HW and at least one other population. These nsSNPs were also predicted to have functional impacts according to their amino acid substitution.
Finally, three methods (Rsb, iHS and FST) were applied to identify genomic regions of artificial selection for traits in Hanwoo. To identify traces driven by the artificial selection process called the Hanwoo breeding program, we scanned the genome of set of brown and brindle Hanwoo using 50K SNP Chip. As a result, we identified 41, 23 and 50 highly homozygous regions that seem to be very strong and/or recent artificial selections in brown Hanwoo compared to the brindle Hanwoo from Rsb, iHS and FST, respectively. To go further in the interpretation of the observed signatures of selection, we subsequently performed functional enrichment analysis using candidate genes. As a result, candidate genes have enriched GO terms such as muscle development or immune response.
Based on this study, most of the identified genes might have been targeted by artificial selection within the Hanwoo breeding program which is mainly oriented towards improvement of meat production.
목차 Contents
- 표 지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요 약 문 ... 3
- SUMMARY ... 4
- 목 차 ... 6
- 제 1 장 서 론 ... 7
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 9
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 11
- 제1절 대용량 S NP Chip 활용 선발신호 분석 ... 11
- 제2절 대용량 SNP Chip 활용 선발신호 분석 ... 26
- 제3절 우량한우 조기선발을 위한 유전자형가 추정기법 개발 ... 48
- 제 4 장 연구개발 목표 달성도 및 대외 기여도 ... 71
- 1. 세부과제별 정성적 연구목표대비 달성도 ... 71
- 2. 정량적 목표대비 달성도 ... 72
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 73
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 74
- 제 7 장 기타 중요 변동사항 ... 75
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 75
- 제 9 장 참고문헌 ... 76
- 끝페이지 ... 81
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