Understanding mechanisms of de novo synthesis of cholesterol and development of technologies to produce low cholesterol beef in Hanwoo steers
주관연구기관
영남대학교 YeungNam University
보고서유형
최종보고서
발행국가
대한민국
언어
한국어
발행년월
2007-05
과제시작연도
2006
주관부처
농림부 Ministry of Agriculture and Forestry
등록번호
TRKO201400022861
과제고유번호
1380000098
사업명
농림기술개발
DB 구축일자
2014-11-10
초록▼
○ 연구결과 한우 등심내 콜레스테롤 함량에 관한 광범위한 조사 및 정리와 함께, 근내지방도 및 조지방함량과 콜레스테롤의 관계, 개별 지방산과 콜레스테롤의 관계 및 융점과 지방산의 관계 등에 대하여 최초로 정리하였다. 또한 시험관 시험에서 지방 및 콜레스테롤 감소 효과는 있었지만, 농가의 우려 등으로 활용하기 곤란한 물질들의 이용 보다는 기존의 한우 고급육 생산 프로그램의 근간을 유지하면서 저콜레스테롤 한우육을 생산하고자, 사료내 섬유소, 단백질, 및 지방 함량을 조절하여 급여한 결과, 단백질 수준을 높이는 것이 콜레스테롤 함량
○ 연구결과 한우 등심내 콜레스테롤 함량에 관한 광범위한 조사 및 정리와 함께, 근내지방도 및 조지방함량과 콜레스테롤의 관계, 개별 지방산과 콜레스테롤의 관계 및 융점과 지방산의 관계 등에 대하여 최초로 정리하였다. 또한 시험관 시험에서 지방 및 콜레스테롤 감소 효과는 있었지만, 농가의 우려 등으로 활용하기 곤란한 물질들의 이용 보다는 기존의 한우 고급육 생산 프로그램의 근간을 유지하면서 저콜레스테롤 한우육을 생산하고자, 사료내 섬유소, 단백질, 및 지방 함량을 조절하여 급여한 결과, 단백질 수준을 높이는 것이 콜레스테롤 함량을 감소하는데 유익하다는 것을 밝혔다. 또한 사료내 섬유소 및 지방의 조절은 불포화 지방산의 함량을 증가시킴으로써, 고급육의 생산을 위한 새로운 사양 프로그램을 개발하였다.
Abstract▼
Ⅲ. Contents and Results of the present research 1. Studies to determine relationship between marbling degree and cholesterol contents in Hanwoo, Angus, and American Wagyu Cholesterol contents in Hanwoo beef was increased from 42.76 mg/100g to 51.43mg/100g as marbling degree according to Korean
Ⅲ. Contents and Results of the present research 1. Studies to determine relationship between marbling degree and cholesterol contents in Hanwoo, Angus, and American Wagyu Cholesterol contents in Hanwoo beef was increased from 42.76 mg/100g to 51.43mg/100g as marbling degree according to Korean Standard increased from "1" to "8". Cholesterol contents in Angus steers also inclosed from 60.79 mg/100g in "Practically Devoid" to 78.02 mg/100g in "Abundant". Angus showed higher cholesterol contents than Hanwoo. Crossbred American Wagyu showed similar cholesterol contents with Angus which was from 60.28 to 75.42 mg/100g. Such a breed specific difference in cholesterol contents in logissimus muscle might be considered as a basic data to produce "healthier" beef in Hanwoo than other beef cattle breed. 2. Studies on the mechanisms for de novo synthesis of cholesterol and screening of plant resources to regulate cholesterol synthesis in Hanwoo The results obtained by culturing intramuscular adipocytes isolated from Hanwoo steers showed that oleic acid is the only major fatty acid which esterified with cholesterol. Changes in morphology, GPDH activities, triglyceride contents, and the expression of ACAT genes by the addition of the extracts of pine needle, mugwort, persimmon leaves, licorice, and cinnamon revealed that these plant extracts inhibits lipid accumulation in bovine adipocytes. 3. Production of low cholesterol beef in Hanwoo 1) Production of low cholesterol beef in Hanwoo using plant resources Feeding of powder of pine needle, mugwort, persimmon leaves, licorice, and cinnamon powder did not changed cholesterol contents in logissimus muscle of Hanwoo steers 2) Production of low cholesterol beef in Hanwoo by modifying fiber contents in the diets High level of ADF in the diet significantly decreased melting temperature of lipid extracted from longissimus muscle of Hanwoo steers. Higher ratio of 1.14 in treatment group than that of 1.09 in control group of unsaturated fatty acid to saturated fatty acid might affected the melting temperature. High fiber level did not affected cholesterol contents in Hanwoo steers. Saturated fatty acids showed positive(+) correlation while unsaturated fatty acids showed negative(-) correlation with melting point. The relationship of fatty acids and cholesterol showed vice versa. 3) Production of low cholesterol beef in Hanwoo by controlling protein levels in the concentrates Increase in the level of crude protein in concentrates did not affect melting point of lipid extracted from logissimus muscle of Hanwoo whereas it significantly decreased cholesterol contents. This results indicate that fiber and protein may affect melting point and cholesterol via different biochemical pathways. 4) Production of low cholesterol beef in Hanwoo by addition of fatty acid calcium and extruded soybean plus DDGS. Feeding of fatty acid calcium and extruded soybean plus DDGS in the diet of finishing Hanwoo steers for 90 days caused increase in marbling degree with no statistical differences. They also dropped melting point and increased cholesterol contents in longissimus muscle of Hanwoo steers.
목차 Contents
표지 ... 1
제출문 ... 2
요약문 ... 3
SUMMARY ... 6
CONTENTS ... 9
목차 ... 11
List of Tables ... 13
List of Figures ... 15
제1장 연구개발과제의 개요 ... 18
제1절 연구개발의 목적 및 필요성 ... 18
제2장 국내외 기술개발 현황 ... 20
제3장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 21
제1절 육우에 있어서 근내지방도와 콜레스테롤 함량의 상관관계 구명 ... 21
1. 한우의 등심내 콜레스테롤 함량과 근내지방도의 상관관계 구명 ... 21
가. 재료 및 방법 ... 21
나. 결과 및 고찰 ... 23
2. 앵거스 및 화우의 등심내 콜레스테롤 함량과 근내지방도의 상관관계 구명 ... 27
가. 재료 및 방법 ... 27
나. 결과 및 고찰 ... 28
제2절 콜레스테롤 축적에 대한 한우 고유의 생리적 메카니즘 구명 및 콜레스테롤 조절을 위한 물질 탐색 ... 33
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.