습도조절 기능을 가지는 원적외선 방사체의 제조 및 활용 A Research on the Manufacture and Application of the Humidity Controllable Far Infrared Emission body원문보기
보고서 정보
주관연구기관
(주)삼성산업
보고서유형
최종보고서
발행국가
대한민국
언어
한국어
발행년월
2003-08
과제시작연도
2002
주관부처
농림부 Ministry of Agriculture and Forestry
등록번호
TRKO201400023828
과제고유번호
1380002913
사업명
농림기술개발
DB 구축일자
2014-11-14
초록▼
IV. 연구개발 결과 및 활용에 대한 건의 제품의 부피비중 1.0 이하, 흡수율 19% 이상, 원적외선 방사율 91%이상, 열전도도 0.19W/m℃, 흡수율 약 50%, 압축강도 40kgf/㎠ 이상의 제품을 고압증기양생으로 제조할 수 있다. 습기함에서 양생한 제품의 경우에는 압축강도가 30kgf/㎠ 정도로 낮아지는 것으로 나타났다. 이 정도의 물성이라면 내장재로 충분히 사용 가능한 것으로 판단된다. 이 제품의 제조기술에 대하여 기 출원된 특허(기술명 : 황토 경량 기포콘트리트 조성물 및 제조 방법)의 사용에 대한 문의를
IV. 연구개발 결과 및 활용에 대한 건의 제품의 부피비중 1.0 이하, 흡수율 19% 이상, 원적외선 방사율 91%이상, 열전도도 0.19W/m℃, 흡수율 약 50%, 압축강도 40kgf/㎠ 이상의 제품을 고압증기양생으로 제조할 수 있다. 습기함에서 양생한 제품의 경우에는 압축강도가 30kgf/㎠ 정도로 낮아지는 것으로 나타났다. 이 정도의 물성이라면 내장재로 충분히 사용 가능한 것으로 판단된다. 이 제품의 제조기술에 대하여 기 출원된 특허(기술명 : 황토 경량 기포콘트리트 조성물 및 제조 방법)의 사용에 대한 문의를 산업자원부 산하의 한국기술거래소에서 의뢰(2003년 4월 28일) 받은 바 있으며, 특허가 등록되면 기술을 이전하여 산업화를 기대하고 있습니다. 이 제품은 모든 건축물의 내장재로 활용될 수 있을 것으로 기대합니다.
Abstract▼
It was well known that Hwangto(a kind of soil) and diatomite have the humidity controlling power. The purpose of this study is to determine the optimum batch composition for fabricating the Hwangto(a kind of soil) and diatomite based aerated lightweight humidity controllable far infrared radiating c
It was well known that Hwangto(a kind of soil) and diatomite have the humidity controlling power. The purpose of this study is to determine the optimum batch composition for fabricating the Hwangto(a kind of soil) and diatomite based aerated lightweight humidity controllable far infrared radiating concrete(ALC). When Hwangto and diatomite equally mixed, the physical properties such as compressive strength and bulk density were appeared best. To select bonding agent, portland cement, fly ash, and slag were tested. When portland cement and fly ash were used, crack were appeared on the surface of ALC due to the over-construction during hardening. XRD and SEM analysis showed that ettringite crystals were developed when portland cement was used. C-S-H gel was formed when fly ash was used. and tobermorite and C-S-H gel were formed when slag was used. The optimum batch composition for fabricating the ALC was 15 wt.% of Hwangto, 15 wt.% diatomite, 28.2 wt.% of slag, 25.6 wt.% of sand, 11.4 wt.% of quick lime and 4.8 wt.% of hemi hydrate. Autoclaved ALC showed above 40 kgf/㎠ of compressive strength, below 1.0 of bulk density, above 50% of water absorption, above 19% of humidity absorption, 98% deodrant ratio, 0.19 w/m℃ of thermal conductivity and above 91% of far infrared ratiation. Fume cured ALC showed about 30kgf/㎠ of compressive strength. It was difficult to improve the compressive strength without reinforcing agent or prolong curing time. Preservation ability of vegetables and fruits wiere not degraded by fume curing of ALC. Such postharvested fruits and vegetables as apple, sweet persimmon, cherry tomato, mandarin orange, cucumber, zucchini and garlic were purchased from the farmhouse near Chinju, Gyeongnam and stored under various type of humidity and cold temperature for investigating their optimal storage condition. Their qualities in weight loss, ascorbic acid content, total microbial counts, surface color difference and decay ratio were monitored during the storage period. As the results of this preceded experiment, fruits and vegetables stored under 90% of relative humidity and 5~10℃ of cold temperature showed the optimal storage condition for maintaining their freshness. In the advanced study fruits and vegetables for maintaining their freshness. In the advanced study fruits and vegetables were stored in the cold chamber equipped with far-infrared radiated and constructional material and examined by the same method as the preceded experiment. Generally speaking, all of fruits and vegetables stored in the far-infrared radiated chamber showed the reduced weight loss and growth of total aerobic microorganisms on the commodities, some retardation of the produce decay and the improved retention of any quality attribute. Consequently, we could observe that fruits and vegetables stored in the far-infrared radiated facilities under cold temperature show the minimal loss of their qualities, the prolonged retention of their freshness and the improved sensory evaluation.
목차 Contents
표지 ... 1
제출문 ... 2
요약문 ... 3
SUMMARY ... 7
CONTENTS ... 9
목차 ... 11
제1장. 연구개발과제의 개요 ... 13
제2장. 국내외 기술개발 현황 ... 15
제3장. 연구개발수행 내용 및 결과 ... 16
제1절. 이론적 배경 ... 16
1. 황토 (Hwangto) ... 16
2. 슬래그 (Blast-Furnace-Slag) ... 17
3. 석고의 역할 ... 18
4. Ettringite ... 19
5. 석회와 pozzolan 반응 ... 20
6. CaO-SiO2-H2O계 수화물의 생성기구 ... 22
제2절. 실험방법 ... 24
1. 출발물질 ... 25
2. 배합실험 ... 27
가. 배합설계 및 조건 ... 27
나. 측정 및 관찰방법 ... 33
제3절 결과 및 고찰 ... 36
1. 경화체의 기본 물성 측정결과 ... 36
2. 황토와 규조토의 혼합비율에 따른 물성변화 ... 43
3. 황토와 규조토의 혼합비율과 silica-fume 첨가에 따른 물성변화 ... 44
4. 양생조건과 황토와 규조토의 혼합비율 및 silica-fume 첨가에 따른 물성변화 ... 48
5. 양생조건과 황토와 규조토의 혼합비율 및 silica-fume 첨가에 따른 미세구조변화 ... 50
6. 양생조건과 황토와 규조토의 혼합비율 및 silica-fume 첨가에 따른 결정상변화 ... 59
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