보고서 정보
주관연구기관 |
경북대학교 KyungPook National University |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2002-08 |
주관부처 |
농림부 Ministry of Agriculture and Forestry |
과제관리전문기관 |
농림수산식품기술기획평가원 Korea Institute of Planning and Evalution for Technology of Food, Agriculture, Forestry and Fisherie |
등록번호 |
TRKO201400023938 |
DB 구축일자 |
2014-11-14
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초록
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IV. 연구개발 결과 및 활용에 대한 건의
1. 연구개발 결과
가. 수입 농산물의 TL/ESR 분석 및 다중검지기술 개발
1) 열발광 (thermoluminescence, TL) 분석에 의한 수입농산물(18종)의 검지 특성 시험에서 비조사 시료는 300℃ 부근에서 매우 낮은 강도의 TL glow curve(TL1)를 나타내었으나, 0.15 kGy 이상의 방사선 조사 시료는 200℃ 부근에서 높은 강도의 glow curve(TL1)를 나타내었다. 결과의 신뢰도를 높이기 위하여,
IV. 연구개발 결과 및 활용에 대한 건의
1. 연구개발 결과
가. 수입 농산물의 TL/ESR 분석 및 다중검지기술 개발
1) 열발광 (thermoluminescence, TL) 분석에 의한 수입농산물(18종)의 검지 특성 시험에서 비조사 시료는 300℃ 부근에서 매우 낮은 강도의 TL glow curve(TL1)를 나타내었으나, 0.15 kGy 이상의 방사선 조사 시료는 200℃ 부근에서 높은 강도의 glow curve(TL1)를 나타내었다. 결과의 신뢰도를 높이기 위하여, 측정된 시료를 재조사(re-irradiation) 후 다시 측정한 glow curve(TL2)의 정상화(normalization)에 의해 산출된 TL ratio(TL1/TL2, threshold value)는 비조사 시료 0.05 이하, 조사 시료 0.2 이상을 각각 나타내어 방사선 처리 시료와 무처리 시료를 분명하게 구별 할 수 있었다.
2) 전자스핀공명(electron spin resonance, ESR) 분석에서 대두, 키위, 건고추, 건당근, 건양파 및 건파는 방사선 조사 시료에서 cellulose radical에 의한 signal을 나타내었고, 건바나나는 조사 시료에서 crystalline sugar radical에 의한 signal을 보여주었으며, 방사선 유래의 signal intensity는 선량 의존적이었다.
3) TL 및 ESR 분석에 의한 농산물의 원산지별 검지 특성 비교에서 signal의 intensity 차이를 제외하고는 서로 유의적인 상이점을 찾지 못하였다.
TL 및 ESR 검지 조건 설정에서 TL은 5℃/s의 가온률 및 최고 15 mg 이하의 시료 양이 적당한 것으로 나타났고, ESR은 microwave power 0.4 mW(cellulose radical), 5 mW(crystalline sugar radical)의 조건이 가장 적당하였으며, 20mg 이상의 분말시료(20 mesh 내외)가 필요한 것으로 나타났다.
4) 방사선 처리 후 저장 기간에 따른 TL 및 ESR signal의 안정성을 측정하여 본 결과, 건조농산물은 실온저장에서 4~12개월, 신선과일류는 저온에서 6주 동안 TL 측정이 각각 가능하였고, ESR 측정 시료는 건저농산물의 경우 최대 6개월까지도 조사 여부의 확인이 가녕하였다.
5) TL 및 ESR 분석법을 이용하여 미지 농산물 시료(5종, n=150)를 대상으로 방사선 조사식품의 관리기관인 식품의약품안전청과 국립농산물품질관리원과 공동으로 검증시험(bind test)를 실시한 결과, 방사선 조사 여부의 확인은 100% 가능하였다.
6) 방사선 처리 농산물의 신속, 정확한 검지를 위하여 연구된 검지법을 검색(screening) 방법과 확증(verification) 방법으로 구분하였으며, 이들 방법의 시료의 특성에 따라 2가지 이상 적용하는 다중검지체계(multiple detection ststem)를 설정하였다.
7) 다중검지체계에서 검색방법(DNA comet assay, PSL, viscosity 등)과 확증방법(TL, ESR 등)을 이용하여 미지 농산물 시료(현미, 땅콩, 건양파, 키위, 전분, n=150)에 대한 공동검증시험 결과, 흡수선량의 예측은 실제 조사 선량과 상당한 오차를 보였으나, 방사선 조사 여부의 판별은 모두 100%의 정확도를 나타내었다.
나. DNA comet assasy 및 PSL screening 체계 개발
1) DNA comet 측정에서 곡류(현미, 메밀), 두류(대두, 땅콩, 녹두), 유지종실류(참깨, 들깨), 과일류(키위, 포도)는 비조사 시료에서 대부분의핵이원형 또는 비교적 짧은 tail intact cell을 나타내었다. 그러나 0.5 kGy이상의 방사선 조사 시료에서는 tailing 현상으로 대부분의 핵이 긴 tail을 가진 comt 모양으로 관찰되었으며, tail length 또한 조사선량에 의존적으로 증가하였다.
2) DNA comet 측정에서 들깨는 원산지에 따라, 키위는 시료의 부위에 따라 상이한 결과를 보였으며, 이는 시료 자체의 특징보다 시료의 저장 조건(온도, 기간)에 따른 차이로 사료되었다.
3) 저장 온도 및 저장 기간에 대한 DAN comet 안정성 측정 결과, 현미 및 땅콩의 경우 저온 저장 시 약8개월까지, 키위 및 포도의 경우 저온 저장 6주까지 조사 여부의 확인이 가능하였다. Comet assay 검지 조건에서 과일의 경우 시료는 씨가 적합하였으며, 전기영동 조건은 2 V/cm가 최적으로 나타났다.
4) DNA comet assay에 의한 미지시료(현미, 땅콩, 키위, n=90)의 blind test 결과, 흡수 선량 예측의 경우 실제 조사 선량과의 상당한 오차를 보였으나, 방사선 조사 여부 확인은 대부분 가능하였다.
5) 광자극발광(photo-stimulated luminescence, PSL) 측정 결과 대두, 땅콩, 적두 및 마늘은 비조사 시료에서 PSL 700 photon counts 이하, 감마선 조사 시료에서 5,000 이상의 photon counts를 나타내어 조사 여부의 확인에 적용이 가능하였다.
6) 이상의 결과를 종합해 보면 농산물의 적용 품목에 따라 DNA comet assay와 PSL 방법은 다수의 미지 시료에 대한 방사선 조사 여부 판별에서 의심이 가는 개체의 검색(screening) 방법으로 적용가능성이 큰 것으로 나타났다.
다. 방사선 조사 식품의 실용화 현황 평가 및 전분질 농산물의 검지법 개발
1) 국제기구(FAO/IAEA/WHO), 보건기관(US FDA) 등에 의해 방사선 조사 식품의 안전성이 공식 인정됨에 따라 현재 52개국에서 대체로 230여종의 식품에 대한 방사선 조사가 허가되어 있으며, 국내에서는 현재 13개 품목(군)의 감마선 조사가 허가되어 있었다. 그리고 Codex 국제식품 규격과 운영규정이 채택되어 활용이 권장됨에 따라 세계적으로 200여기의 조사시설이 가동 중이며, 식품 및 농수축산물의 방사선 조사량은 연간 백만 톤 이상으로 추산되지만 유통 물량과 교역 현황은 정확하게 밝혀지지 않고 있었다.
2) 수입 농산물 중 방사선 처리의 필요성이 객관적으로 인정되고 있는 품목에 대하여 교육 동향을 조사・분석하였으며, 수입 ・ 유통 안전관리 방안으로써 조사식품의 수송할 경우에는 송장(送狀)에 조사내역의 기록과 포장식품의 경우 규정된 조사식품 마크(labeling, radura)가 부착 되도록 제도적, 기술적 노력이 요구되었다. 이를 뒷받침하기 위해서 정부 주도의 검지기술 개발과 감사체계의 확보가 요구되었으며, 이는 방사선 처리 농산물의 수입 안전관리와 국내 농산물 시장 및 관련 산업의 보호를 가능하게 할 것으로 분석되었다.
3) Haake Rotovisco RV-12와 coaxial cylinder type Rotor NV(Haake Mess Technik GmbH, Germany)를 사용하여 방사선 조사된 국산 및 중국산 기장, 수수, 표고버섯 그리고 감자, 옥수수 및 고구마 전분의 점도와 전분함량을 측정한 결과, 50 rpm에서 비조사 국산 기장과 수수의 점도는 각각 143.38±0.44와 35.92±1.90이었고 15kGy 조사구는 각각 6.60±1.16과 3.86±0.32로 낮아졌다. 국산 감자, 옥수수 및 고구마 전분의 비조사구의 점도는 각각 35.00±0.34, 11.86±0.86 및 14.02±0.62 mPaㆍs이었으며 15 kGy 조사구는 11.38±0.92, 2.98±0.80 및 2.74±0.80 mPa ㆍs로 낮아졌다. 국산 및 중국산 곡류(기장 및 수수)와 전분(감자, 옥수수, 고구마 전분)의 좀도값과 조사선량(2.5 kGy 이상)간의 상관성이 모두 0.80이상으로 나타나 표고버섯을 제외한 모든 시료는 점도 측정법에 의한 검지가능 시료로 선정되었다.
4) 국산 및 중국산 곡류(기장 및 수수)와 전분(감자, 옥수수 및 고구마)의 점도 값과 specific parameter (threshold value) 값은 조사 선량과의 유의적 상관성(R2=0.80이상)을 나타내었으며, 조사구와 비조사구간에 차이가 분명하게 나타나 이 값을 적용하였을 때 전분질 농산물의 곡류와 전분의 방사선 조사 여부의 확인이 가능하였다.
5) 방사선 처리 시료의 품질 인자로서 미생물 농도, TBA가 및 기계적 색도를 측정한 결과, 총세균수와 TBA가의 변화는 조사선량(2.5~15 kGy)과 유의적인 상관을 보여 미지시료의 검지에서 보조적 방법으로써 활용이 기대되었다.
6) 모델 농산물(기장 및 옥수수 전분)을 방사선 조사한 후 저장 기간에 따른 점도변화를 측정한 결과, 기장과 옥수수 전분은 점도 측정을 통한 비조사구와 조사구의 차이가 0℃ 및 20℃에서 9개월 간 유지되었다(R2=0.80~0.90).
7) 방사선 재조사(5 kGy x 2회)에 따른 모델시료의 품질안정성 확인시험에서, 옥수수 전분과 기장의 점도는 더욱 감소되었으며, TBA가는 조사선량에 의존적으로 증가하였다. 시료의 적색도 증가와 황색도 감소 현상이 일어났으며, 미생물의 살균 효과는 재확인되었다. 그러나 표고버섯 분말의 경우는 재조사 처리에 의해 품질특성의 변화가 거의 나타나지 않았다.
8) 미지 시료로서 국산 옥수수 전분(n=30)과 현미(n=30)를 대상으로 하여 공동 blind test를 실시한 결과, 전분은 점도 측정과 specific parameter의 활용에 의해, 현미는 점도측정, DNA comet assay 및 TL 방법의 다중검지체계에 의해 각각 감마선 조사 여부의 확인을 성공적으로 할 수 있었다.
Abstract
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IV. Results of the Project and Their Applications
1. Results of the Project
Section 1. TL/ESR Analyses of Imported Agricultural Products and the Development of Their Multiple Detection Techniques
1. In the detection test by thermoluminescence (TL) anlysis for 18 kinds of (mostly) imported a
IV. Results of the Project and Their Applications
1. Results of the Project
Section 1. TL/ESR Analyses of Imported Agricultural Products and the Development of Their Multiple Detection Techniques
1. In the detection test by thermoluminescence (TL) anlysis for 18 kinds of (mostly) imported agricultural products, non-irradiated samples represented a lower glow curve (TL1 at about 300℃, but irradiated samples at 0.15 kGy or more showed higher glow curve(TL1) at around 200℃, which made a lcear discrimination between both samples. Furthermore, TL ratio (TL1/TL2, threshold value) calculated by re-irradiation normalization step(TL2) was below 0.05 in non-irradiated samples and more than 0.20 in irradiated samples, thereby enhancing the confidence of detection results.
2. Electron spin resonance (ESR) spectroscopy showed cellulose redicals induced by irradiation in soybeans, kiwi, dried carrot, dried onions, dried green onion, etc. and crystalline sugar radical in dried banana, whose intensity were all dose-dependent.
3. TL and ESR analyses showed negligible difference between Korean and other foreign (mostly Chinese) origins of raw test samples except for their signal intensities. The optimized conditions for TL analysis included 5℃/s heating rate of TL reader, ultra pure N2 gas atmospheric conditions, and less than 15 mg of aample amounts for test. Those for ESR spectroscopy were 30 second of sweep time, microwave power 0.4mW for hydroxyapatite radical, and more than 20 mg of meshed (=20) sample amounts for test.
4. The signal intensity of TL and ESR for irradiated samples decreased with the lapse of post-irradiation time, but was still distinguishable form the of the non-irradiated samples even after 1 year by TL and 6 months by ESR under the ambient storage conditions.
5. To verify the reliability of pre=established TL and ESR detection methods, five selected unknown coded-samples (n=120), including brown rice, peanuts, kiwi and dried onions(n=30), for each method were subjected to blind test in collaboration jointly with the Korea Food and Drug Administration and the National Agricultural Products Quality Management Service of Korea. As a result, detection results by TL and ESR measuremetns for coded unknown samples were successfully evaluated (100%) in the identification as irradiated or non-irradiated.
6. The pre-established detection methods were divided in two groups, screening methods or verification methods, in order to improve the accuracy and speed of test, by using more than tow methods of which the multiple detection system was established.
7. Through the application of screening (DNA comet assay, PSL, viscosity, etc) and verification methods(TL, ESR, etc.), the above-mentioned collaborative blind were undertaken for coded unknown samples like brown rice, peanuts, dried onions, kiwi and unknown samples like brown rice, peanuts, dried onions, kiwi and corn starch. As a result, the estimation of absorbed dosed by using dose-signal effect curves plotted by signal intensities versus applied dosed was possible, to some degree, in dose-range discrimination, while the identification of irradiated or non-irradiated samples from the unknown samples (n=150) was evaluated as accuracy by 100%.
Section 2. Development of Application Procedures for DNA Comet Assay and Photo-stimulated Luminescence Analysis
1. In DNA comet assay, cells isolated from non-irradited samples such as brown rice, buckwheat, soybeans, peanuts, mungbean, sesame, perilla seed, kiwi and graphs were virtually intact or formed very short tails, while cells from the corresponding irradiated samples were migrated and their tail length significantly increased with an irradiation-dose increase.
2. DNA comets showed some difference in their pattern of perilla seed by origins of kiwi by flesh parts. In addition comet aspects were some differently observed depending on storage conditions like temperature and periods.
3. The identification of stored samples by comet assay, irradiated or non-irradiated, is possible up to 8 months for brown rice and peanut and 6 weeks for kiwi and graphs at low temperature storage, while up to 8 months for sesame and perilla at ambient conditions. In case of fruit samples, seeds were suitable for test and electrophoresis at 2 V/cm was the optimal for the screening of irradiated samples.
4. To verify the reliability of pre-established comet assay conditions, three selected unknown of pre-established comet assay conditions, three selected unknown coded-samples (n=90), brown rice, peanut and kiwi(n=30), were subjected to a collaborative blind test. As a were successfully evaluated (almost 100%) in the identification as irradiated or non-irradiated, even if the estimation of absorbed dosed was found erroneous to some degree.
5. In photo-stimulated luminescence (PSL) measurements, the non-irradiated samples of soybean, peanut, red bean and garlic showed PSL photon counts less than 700, while the corresponding irradiated samples revaled more than 5,000 photon counts, by which the discrimination between non-irradiated and irradiated samples was possible.
6. Based on the above results, DNA comet assay and PSL were proved relatively simple and rapid screening tools in the detection of numerous unknown samples.
Section 3. Evaluation of Commercialization Status on Food Irradiation and the Development of Detection Method for Starchy Products
1. According to the recognition on the wholesomeness of irradiated food by Food Agriculture Organization(FAO), International Atomic Energy Agency(IAEA), World Health Organization(WHO) and related health authorities including US FDA, 52 different countries approved food irradiation treatment for about 230 food items(groups), and domestically 13 food items(groups) were allowed to irradiated with gamma energy. Based on the adoption and recommendation of Codex Standards on irradiated food and the Operation of Codex Standards on irradiated food and the Operation Code for irradiation facility, approximately 200 irradiation facilities are in operation now, and the overall amounts of irradiated foos including agricultural and livestock products are estimated more than million tones, but practical statistics are not available on their prodution, distribution and international trade.
2. For the importing agricultural commodities, such as grains, legumes, oil seeds, fruits, dried vegetables, garlic and onion, which are generally required for disinfestation or microbial decontamination, their trade trends and clearance or commercialization of food irradiation were examined and analyzed for seeking means to control the importation and distribution. As a result, the records on irradiation specifications would be recommendable to be included in an invoice, and in case of packed items the international radura symbol should be labeled according to the Codex Standards, which will lead to enforce legal controls and improve international trade in compliance with labeling regulations. In order to support the above implementation, reliable detection systems are requested in terms of checking the compliance with labeling requirements in permitting countries and preventing import of irradiated foods in prohibiting countries.
3. Haake Rotovisco RV-12 and coaxial cylinder type Rotor NV(Haake Mess Technik GmbH, Germany) were used to determine visocosities for starchy agricultural products like Panicum millaceum, Andropogon sorghum, oak mushroom, and starches of potato, corn and sweet potato at 20℃ with 50, 150 and 300 rpms. The viscosities viscosity of the Panicum millaceum (Korean) and Andropogon sorghum (Korean) paste dropped from 143.38±0.44 and 35.92±1.90 in the control to 6.60±1.16 and 3.86±0.32, respectively, in the samples irradiated at 15 kGy. This trend was similar for all samples. Regression expressions and coefficients for viscosity of Panicum millaceum (Korean and Chinese) and Andropogon sorghum (Korean and Chinese) were 0.80 (y=-27.787x+150.17), 0.98(y=-3.367x+88.93), 0.84 (y=-6.0466x+35.49) and 0.84 (y=-13.346x+101.67), respectively, at 50 rpm. The viscosity of the starches of potato, corn and sweet potato from Korea dropped from 35.00±0.34, 11.86±0.86 and 14.02±0.62 mPa ∙s in the control to 11.38±0.92, 2.98±0.80 and 2.74±0.80, respectively, in the samples irradiated at 15kGy. These trends were similar in Chinese samples. Regressioin expression and coefficients for viscosity of potato, corn and sweet potato starches from Korea were 03.97(y=-4.6197x+38.284), 0.88(y=-1.5146x+12.023) and 0.88 (y=-1.5146x+ 12.023), respectively, while those of viscosity for Chinese starches were 0.69(y=-28.849x+152.25), 0.81 (y=-3.38x+20.56) and 0.88(y=-2.668x+18.050) at 50 rpm.
4. All samples resultes in decrease for specific parameter (threshold value) by increasing rpm after irradiation. Parameter valus showed dose-dependent relationship (above R2=0.80) between non-irradiated and irradia samples and indicated that all the values of non-irradiated samples were higher than those of irradiated ones.
These results suggest that the detection of irradiated potato, corn and sweet potato starches at various doses is possible by using viscometric method.
5. Total vialle count (TVC), TBA value and Hunter color were determined as assistant indices for the samples viscosity measured. TVC and TBA values showed dose-dependent relationship(2.5~15kGy).
6. The difference in viscosith along with TVC and TBA values between non-irradiated and irradiated samples little or some changed with the lapse of post-irradiation time, but was still distinguishable each other more than 6 months at 0℃ or 20℃ in model samples like corn starch and Panicum milicaeum (R2=0.80~0.90).
7. The effect of re-irradiation at 5 kGy was evaluated on the qualty of model samples, such as corn starch and panicum milicaeumre during storage at 0℃ for 6 month intervals. The re-irradiation resulted in more decrease in viscosity, microbial load and Hunter yellowness(bvalue), and increase in TBA value and redness(a value). However little changes were observed in the quality indices of mushroom.
8. The collaborative blind test on viscometry was conducted as above on both unknown coded-samples (n-60), such as corn starch and brown rice. The detection results by using viscometry and other assistant tests were found successful in the identification of as irradiated or non-irradiated when specific parameters were applied but multiple detection along with TL and other methods are needed to enhance the confidence of detection results.
2. The Proposed Applications for Results
As the promising results from the project on the development of multiple detection techniques for import control of gamma-irradiated agricultural products, physical and biological detection/identification methods, such as thermoluminescence (TL) and electron spin reconance (ESR) analyses, DAN comet assay and viscometry, were optimized in their analyzing conditions based on experiments on detection characteristics' analysis of imported agricultural products by comparing with domestic samples, pre-establishment and standardization of detection conditions for selected samples and their dose-dependent calibration, confirmation test for the detectalble periods of model samples following irradiation, collaborative blind trials of candidate detection methods for unknown samples, and systematization of multiple detection procedures for the corresponding agricultural products.
The above results will be applied for the extended research and development in terms of the enlargement of application items to livestock, fishery and their processed products, and the establishment of infrastructure for the implementation of detection technologies and techniques as commonly used in the international trade.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 12
- CONTENTS ... 24
- 목 차 ... 28
- 제1장 연구개발 과제의 개요 ... 38
- 제1절 연구개발의 목적 ... 38
- 제2절 연구개발의 필요성 ... 38
- 제3절 연구개발의 범위 ... 39
- 제2장 국내외 기술 개발 현황 ... 41
- 제1절 국내외 관련 기술의 현황과 문제점 ... 41
- 제2절 앞으로의 전망 ... 42
- 제3장 연구개발 수행내용 및 결과 ... 44
- 제1세부 수입농산물의 TL/ESR분석 및 다중검지기술 개발 ... 44
- 제1절 서론 ... 44
- 제2절 재료 및 방법 ... 46
- 1. 재료 및 방사선 조사 ... 46
- 가. 재료 ... 46
- 나 방사선 조사 및 저장 ... 46
- 2. TL/ESR분석법 개발 시험 ... 47
- 가.Thermoluminescence(TL) 분석 방법 ... 47
- 나.Electron Spin Resonance(ESR) 분석 방법 ... 48
- 3. TL 및 ESR분석에 의한 미지 모델시료의 검증 시험 ... 49
- 4. 품목별 농산물의 다중검지 체계화 시험 ... 49
- 5. 다중검지체계에 의한 미지 모델시료의 검증 시험 ... 50
- 6. 실험 결과분석 ... 50
- 제3절 결과 및 고찰 ... 51
- 1. 주요 수입농산물에 대한 TL 및 ESR검지 품목 선정 ... 51
- 가. 선정 농산물의 TL검지 특성 비교 ... 51
- 1) 곡류 ... 51
- 2) 두류 ... 53
- 3) 유지종실류 ... 56
- 4) 과일류 ... 58
- 5) 건조채소류 ... 62
- 6) 마늘·양파 ... 64
- 나. 선정 농산물의 ESR검지 특성 비교 ... 65
- 1) 곡류 ... 65
- 2) 두류 ... 66
- 3) 유지종실류 ... 69
- 4) 과일류 ... 71
- 5) 건조채소류 ... 77
- 6) 마늘·양파 ... 79
- 2. 선정된 주요 농산물에 대한 TL Threshold value 설정 ... 80
- 가. 곡류 ... 80
- 나. 두류 ... 81
- 다. 유지종실류 ... 83
- 라. 과일류 ... 84
- 마. 건조채소류 ... 86
- 바. 마늘·양파 ... 87
- 3. 모델농산물의 TL 및 ESR검지 가능 기간 확인 ... 88
- 가. 저장 시료의 TL signal 안정성 ... 88
- 1) 곡류 ... 88
- 2) 두류 ... 89
- 3) 유지종실류 ... 90
- 4) 과일류 ... 91
- 5) 건조채소류 ... 94
- 6) 마늘 ... 95
- 나. 저장 시료의 ESR signal 안정성 ... 96
- 1) 대두 ... 96
- 2) 과일류 ... 97
- 3) 건조채소류 ... 99
- 4. TL 및 ESR 분석에 의한 미지 시료의 검증 ... 101
- 가. TL 분석에 의한 미지 시료의 조사 여부 및 흡수 선량 확인 ... 101
- 1) 현미 ... 101
- 2) 땅콩 ... 102
- 3) 키위 ... 103
- 4) 건양파 ... 105
- 나. ESR 분석에 의한 미지 시료의 조사 여부 및 흡수 선량 확인 ... 106
- 1) 키위 ... 106
- 2) 건양파 ... 107
- 5. 품목별 농산물의 다중검지 체계화 ... 108
- 가. 곡류 ... 108
- 나. 두류 ... 109
- 다. 유지종실류 ... 112
- 라. 과일류 ... 113
- 마. 건조채소류 ... 115
- 바. 마늘·양파 ... 116
- 6. 다중검지체계에 의한 미지 모델시료의 검증 ... 117
- 가. 현미 ... 117
- 나. 땅콩 ... 120
- 다. 키위 ... 122
- 라. 건양파 ... 124
- 제4절 결론 ... 126
- 제2세부 DNA comet assay 및 PSL Screening 체계 개발 ... 127
- 제1절 서론 ... 127
- 제2절 재료 및 방법 ... 129
- 1. 재료 및 방사선 조사 ... 129
- 가. 재료 ... 129
- 나. 방사선 조사 및 저장 ... 129
- 2. DNA comet assay 조건 설정 시험 ... 130
- 가. Cell Suspension 준비 ... 130
- 나. Pre-coated slide 준비 ... 130
- 다. Gel casting, lysis 및 electrophoresis ... 130
- 라. Comet analysis ... 131
- 3. DNA comet assay에 의한 미지 시료의 검증 시험 ... 131
- 4. 광자극 발광 (PSL) 분석 시험 ... 131
- 5. 실험 결과 분석 ... 132
- 제3절 결과 및 고찰 ... 133
- 1. 원산지별 시료 comet의 흡수 선량 의존성 분석 및 특성 비교 ... 133
- 가. 곡류 ... 133
- 나. 두류 ... 136
- 다. 유지종실류 ... 141
- 라. 과일류 ... 144
- 마. 마늘·양파 ... 150
- 2. Comet의 저장 안정성 확인 ... 152
- 가. 곡류 ... 152
- 나. 두류 ... 154
- 다. 유지종실류 ... 156
- 라. 과일류 ... 157
- 마. 마늘·양파 ... 159
- 3. DNA comet assay에 의한 미지 시료의 검증 ... 160
- 가. 현미 ... 160
- 나. 땅콩 ... 161
- 다. 키위 ... 163
- 4. 광자극 발광(PSR)에 의한 모델시료의 검지 특성 ... 164
- 가. 곡류 ... 164
- 나. 두류 ... 166
- 다. 마늘 ... 167
- 제4절 결론 ... 169
- 위탁과제 방사선 조사 식품의 실용화 현황 평가 및 전분질 농산물의 검지법 개발 ... 170
- 제1절 서론 ... 170
- 제2절 재료 및 방법 ... 171
- 1. 재료 및 방사선 조사 ... 171
- 가. 재료 ... 171
- 나. 방사선 조사 및 저장 ... 171
- 2. 실험방법 ... 171
- 가. 전분질 농산물의 viscosity 검지 특성 시험 ... 171
- 1) 점도 측정 시험 및 선향 의존성 분석 ... 171
- 2) 품목별 specific parameter 설정 시험 ... 172
- 가) 전분 함량 ... 172
- 나) Specific parameter 설정 ... 172
- 3) 보조 검지 시험 및 상관 분석 ... 173
- 가) 총균수 측정 ... 173
- 나) TBA가 측정 ... 173
- 다) 색도 측정 ... 174
- 나. 모델 농산물에 대한 검지 가능 기간 확인 시험 ... 174
- 다. 모델 농산물의 재조사에 다른 품질 특성조사 ... 174
- 라. Viscosity분석에 의한 미지 시료의 검증 시험 ... 175
- 제3절 결과 및 고찰 ... 176
- 1. 방사선 조사 식품의 허가 및 실용화 현황 ... 176
- 가. 식품 조사 기술의 실용화 확대 필요성 ... 176
- 나. 방사선 조사 식품의 국내 현황 ... 177
- 다. 식품 조사의 국제적 현황 ... 179
- 라. 방사선 조사 식품의 안전성과 건전성 ... 183
- 2. 방사선 조사 대상 농산물의 수입·유통 체계 및 안전관리방안 ... 185
- 가. 주요 농산물의 수출입 동향 ... 185
- 1) 수 출 (2000년 12월 기준) ... 185
- 2) 수 입 (2000년 12월 기준) ... 186
- 나. 방사선 조사 농산물의 수입·유통 시 안전관리 ... 186
- 1) 방사선 조사 식품의 교역 배경 및 현황 ... 186
- 2) 방사선 조사된 수출입 농산물 검역 현황 ... 194
- 가) 검역의 필요성 ... 194
- 나) 검역처리/품질보증기법으로서 食品照射 ... 195
- 다) 방사선 처리 식품의 교역 관리를 위한 검지 기술 ... 197
- (1) 검지기술의 필요성 ... 197
- (2) 검지기술의 연구 개발 동향 ... 197
- 라) 교역 관리의 전망과 과제 ... 200
- 3. 농산물의 viscosity검지 특성 및 적용 품목 선정 ... 201
- 가. 점도 변화 및 선량 의존성 ... 201
- 1) 기장(Panicum miliaceum)의 점도 변화 ... 201
- 2) 수수(Andropogon sorghum)의 점도 변화 ... 202
- 3) 감자 전분의 점도 변화 ... 205
- 4) 고구마 전분의 점도 변화 ... 207
- 5) 옥수수 전분의 점도 변화 ... 209
- 나. 품목별 specific parameter 설정 ... 211
- 1) 기장(Panicum miliaceum)의 specific parameter ... 211
- 2) 수수(Andropogon sorghum) specific parameter ... 211
- 3) 감자 전분의 specific parameter ... 212
- 4) 옥수수 전분의 specific parameter ... 212
- 5) 고구마 전분의 specific parameter ... 213
- 다. 보조 검지 시험의 상관성 ... 216
- 1) 곡류 및 전분류 ... 216
- 4. 모델 농산물의 검지 가능 기간 확인 ... 218
- 가. 저장 온도 및 기간에 다른 점도 변화 ... 218
- 1) 국산 옥수수 전분 ... 218
- 2) 중국산 옥수수 전분 ... 219
- 3) 국산 기장 (Panicum miliaceum) ... 221
- 4) 중국산 기장 (Panicum miliaceum) ... 222
- 5) 국산 및 중국산 표고버섯 ... 224
- 나. 점도 측정값과 조사 선량과의 상관성 분석 ... 226
- 1) 국산 및 중국산 옥수수 전분 ... 226
- 2) 국산 및 중국산 기장 ... 227
- 3) 국산 및 중국산 표고버섯 ... 228
- 다. 품목별 specific parameter 설정 ... 230
- 1) 옥수수 전분 ... 230
- 2) 기장 (Panicum miliaceum) ... 234
- 3) 표고버섯 ... 237
- 라. 보조 검지 시험의 상관성 ... 240
- 1) TBA가 측정 ... 240
- 가) 옥수수 전분 ... 240
- 나) 기장 (Panicum miliaceum) ... 242
- 다) 표고버섯 ... 244
- 2) 색도 측정 ... 246
- 3) 총균수 측정 ... 246
- 가) 옥수수 전분 ... 246
- 나) 기장 (Panicum miliaceum) ... 247
- 다) 표고버섯 ... 248
- 5. 모델 농산물의 재조사에 따른 품질특성 ... 250
- 가. 점도 측정 ... 250
- 가) 옥수수 전분 ... 250
- 나) 기장 (Panicum miliaceum) ... 251
- 다) 표고버섯 ... 252
- 나. TBA 가 ... 254
- 1) 옥수수 전분 ... 254
- 2) 기장 (Panicum miliaceum) ... 254
- 3) 표고버섯 ... 255
- 다. 표면색도 ... 256
- 1) 옥수수 전분 ... 256
- 2) 기장 (Panicum miliaceum) ... 257
- 3) 표고버섯 ... 259
- 라. 총균수 ... 261
- 1) 옥수수 전분 ... 261
- 2) 기장 (Panicum miliaceum) ... 262
- 3) 표고버섯 ... 262
- 6. Viscosity 분석에 의한 미지 모델시료의 검증 ... 264
- 가. 옥수수 전분 ... 264
- 1) 점도 및 Specific parameter측정 ... 264
- 2) TBA 가 ... 267
- 3) 표면색도 ... 268
- 4) Total plate counts ... 270
- 나. 현미 ... 271
- 1) Calibration 설정을 위한 점도 측정 ... 271
- 2) 미지 시료 현미의 점도 측정 ... 274
- 제4절 결론 ... 278
- 제4장 목표 달성도 및 관련 분야에의 기여도 ... 279
- 제5장 연구개발 결과의 활용 계획 ... 281
- 제6장 연구개발 과정에서 수집한 해외 과학 기술 정보 ... 282
- 제7장 참고문헌 ... 283
- 제8장 부록 ... 290
- 끝페이지 ... 296
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